Ezért kell leszokni a dohányzásról

Minden második dohányzó ember szeretne leszokni a cigarettáról - közölte Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár a november 21-ei Ne gyújts rá! világnap alkalmából.

A leszokáshoz az akarat a legfontosabb, amely szakszerű segítséggel megerősíthető. Akik szeretnének leszokni a dohányzásról, az Országos Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központban szakszerű segítséget kérhetnek, akár ingyenes telefonhíváson keresztül is. A szolgáltatás eddig több ezer embernek segített letenni a cigarettát - ismertette Horváth Ildikó. Az államtitkár azt reméli, hogy a dohányzásmentes nap sokaknak segít elindulni a leszokás útján.

cigaretta, dohányzás, leszokás, dohányzásmentes nap
cigaretta, dohányzás, leszokás, dohányzásmentes nap

Ezért érdemes leszokni

A dohányzás felborítja a sejtek alapvető működését, 10-15 évvel megrövidíti az életet, és számos egyéb káros szövődménye ismert. Azonban a leszokás után pár évvel már kisebb az infarktus és a stroke valószínűsége, valamint a tüdő állapota is javulásnak indul - emelte ki az államtitkár.

A dohányzásról való leszokás nem várt hatásáról itt olvashat!

Ahogy korábban is megírtuk, már 20 perccel az utolsó szál elszívása után normalizálódik a vérnyomás és a pulzus, illetve tisztulni kezd a tüdő. 72 órával később pedig már tapasztalhatjuk, hogy könnyebben lélegzünk: ennek oka az, hogy a hörgőink jobban kinyílnak, így több oxigén jut a szervezetbe. A tüdőkapacitás is növekedni kezd. Egy év után tüdőnk jóval egészségesebb lesz, szebb lesz a bőrünk, és teljesen megszűnik a cigaretta okozta köhécselés, öt év után pedig a tüdőrák kialakulásának esélye is a felére csökken.

Magyarországon körülbelül minden negyedik ember dohányosnak vallja magát, az elmúlt években azonban csökkent a számuk.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció