Elvonó: más módszerek hatnak a férfiakra és a nőkre

Új kutatás fedezte fel, hogy az anonim alkoholizmusellenes terápiák más módon segítenek józanon maradni a férfiaknak és a nőknek.

A Massachusetts Általános Kórház (MGH) két kutatása kiderítette, hogy több tényező is résztvevők hasznára válik, de némelyik a férfiak számára hatásosabb, mások pedig a nőknek. A férfiak például jobban teszik, ha kerülik azok társaságát, akik ivásra ösztönzik őket, a nőknek pedig akkor van szükségük nagyobb önuralomra, ha szomorúak, idegesek, vagy lehangoltak. A beszámoló a Drug and Alcohol Dependence című folyóirat online kiadásában jelent meg. "A férfiak és nők egyaránt nyernek azzal, ha részt vesznek a terápián, de eltérő módon és mértékben" - mondta John F. Kelly az MGH Addikciós Központjának igazgatója. "Az eltérések arra utalhatnak, hogy a gyógyuláshoz a két nemnek eltérő kihívásokkal kell szembenéznie a különböző nemi szerepek és az alkoholfogyasztás körülményei szerint."
Kelly és szerzőtársa, Bettina B. Hoeppner megjegyezték, hogy bár az Anonim Alkoholistákat férfiak alapították, ma már a résztvevők harmada a nők közül kerül ki. Már kimutatták, hogy a nők legalább annyit profitálnak a részvételből, mint a férfiak, sokan mélyen elkötelezettek a program iránt. A kutatók első ízben igyekeztek felderíteni a sikerhez vezető viselkedésbeli változásokat. Kelly és Hoeppner több mint 1700 résztvevő adatait elemezték, akinek 24 százaléka nő volt. Az alkoholfüggőség három különböző terápiás megközelítését hasonlították össze. A speciális kezelés mellett az alanyok szabadon látogathatták az anonim gyűléseket és különféle nyomon követő foglalkozások során számoltak be előmenetelükről.

Az Addiction című folyóirat 2011 szeptemberi számában Kelly, Hoeppner és munkatársaik kifejtették, hogy a gyógyulásban legerőteljesebben a társas környezetben megtartott absztinencia és az alkoholtól való tartózkodást pártolók társasága érvényesült. A szóban forgó kutatás során újra elemezték ezeket az adatokat, hogy megállapítsák, van-e különbség a két nem között a ható tényezők tekintetében. A férfiak és nők esetében is az anonim gyűlések fokozták az önbizalmat és a képességet arra, hogy helytálljanak a kockázatos szituációkban, illetve inkább olyan emberek társaságát kezdték keresni, akik tartózkodtak az alkoholfogyasztástól. Mindkettő kétszer olyan erősnek bizonyult férfiak esetében. A nőknél javult az a képesség, hogy ellenálljanak a csábításnak, ha szomorúak vagy lehangoltak voltak.

"Férfiaknál szinte egyáltalán nem figyeltünk meg hasonlót, a nőknél viszont ez segített leginkább józannak maradni, vagy legalább mérsékelni az ivást" - mondta el Hoeppner. "Az anonim gyűlések a férfiakat és nőket is segítik abban, hogy a kezelést követően is józanok maradjanak, mert olyan közösségekbe juthatnak el, akik az alkoholmentességet részesítik előnyben, illetve könnyebben küzdenek meg a kihívást jelentő helyzetekkel is." "Az alkoholizmusból való kigyógyulás szempontjából a nők számára kiemelkedő fontosságú volt a negatív érzelmi állapotok kezelésének képessége, mely a férfiak esetében nem játszik szerepet" - tette hozzá Kelly. "További kutatások szükségesek azonban ahhoz, hogy teljes egészében feltérképezhessük és megérthessük az Anonim Alkoholisták gyűlésein való részvétel biopszichológiai hatásait."
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
, °C
Minimum:
, °C

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag