Egyre több baba születik drogfüggőnek

Ők a receptre kapható gyógyszerek legfiatalabb áldozatai: aprócska gyerekek, akik már függőként látják meg a napvilágot.

Amerikában évente több mint 13 ezer gyermek születik úgy, hogy kicsi szervezetük egyenesen éhezik a narkotikumokra. Születésükkor normálisnak tűnnek, de pár napon belül súlyos tünetek jelentkeznek: reszketés, remegés, hánynak és hasmenésük van. Gyakran belázasodnak, izzadnak, nagyon ingerlékenyek - mondta el Dr. Mary Newport, a tampai Spring Hill Regionális Kórház újszülött intenzív részlegének igazgatója. A kicsik alvászavarokkal is küzdenek, táplálásuk nehézséget okoz, gyakran felsírnak a fájdalomtól. Szervezetük ugyanis követeli a megszokott gyógyszeradagot.

Drámai növekedés

Az utóbbi 5 évben drámaian megszaporodott az olyan kisbabák száma, akik így születtek. Dr. Newport becslése szerint idén hússzor annyi hasonló esetet kell majd kezelnie, mint 2007-ben. "Ez borzasztó. Néha úgy érzem, hogy egy újszülött-drogrehabilitációs részleget vezetek." Annabella csak néhány hetes volt még, de nem tudta abbahagyni a sírást. A nővérek csak úgy tudták elhallgattatni, hogy morfint adtak neki, olyan narkotikumot, amihez hasonlót az anyja is szedett a terhesség alatt. Bármilyen rémisztő is a gondolat, hogy egy ilyen picinek ennyi morfint adjanak, Dr. Newport a következőkkel indokolta a terápiás döntést: "Ha nem kezeltük volna, epilepsziás rohamot kapott volna, amibe könnyen belehalhatna." Az erős görcsök hatására a kicsik légzése leállhat, ami miatt a szív és más létfontosságú szervek nem jutnak oxigénhez.

Sok nő úgy kap rá fájdalomcsillapítókra, hogy orvosuk írja fel nekik. Annabella 20 éves édesanyjához hasonlóan mások is úgy kezdik el szedni, hogy nem gondolnak a függőség kialakulására. "Úgy terveztem, hogy főiskolán tanulok tovább" - mesélte az édesanya. "Nem gondoltam, hogy gyógyszerfüggővé válok." Mikor váratlanul teherbe esett, úgy döntött, a gyerek kedvéért elvonóra megy. "Szeretnék a kislányom mellett állni, és segíteni neki abban, hogy jó élete legyen." Annabellának azonban először meg kellett küzdenie az elvonási tünetek fájdalmával. "Tudom, hogy az egész az én hibám. Én tettem ezt vele, és ez nagyon fáj" - tette hozzá a fiatal anya.

A leszokás is veszélyes

Nem könnyű a várandós gyógyszerfüggők dolga. Ha még le is akarnának gyorsan szokni, az orvosok ezt nem tanácsolják, ugyanis így el is vetélhetnek. Inkább metadont vagy buprenorfint kapnak a fájdalomcsillapító helyett, ami stabil állapotban tartja őket és segít leküzdeni a gyógyszeréhséget. Sajnos azonban ezek a szerek is súlyos elvonási tüneteket okozhatnak az újszülötteknél. "Választani lehet, hogy vagy metadont szedünk, amitől a gyerek függővé válik; vagy nem veszünk be semmit, és akkor meghalhat" - árulta el az egyik terhes függő. "Halálosan félek mindkettőtől."

A nagy tömegben születő függő kisbabák megterhelik a társadalombiztosítás rendszerét. Az egészséges újszülöttek néhány napot töltenek csak a kórházban, de a függőként születők heteket, vagy akár hónapokat is. Átlagosan több mint 50 ezer dollár (körülbelül 11,5 millió forint) többletköltséget jelent ez gyermekenként - derült ki a Journal of the American Medical Association folyóirat cikkéből. A Cabell Huntington Kórház orvosai elmondták, hogy az újszülött intenzív osztály néha annyira tele van az elvonási tünetektől szenvedő babákkal, hogy például a koraszülötteknek már nem is jut hely. Dr. David Chaffin, a Marshall Egyetemi Kórház anya-magzat gyógyászati specialistája részt vett abban a több kórházra is kiterjedő kutatásban, mely elképesztő eredményeket hozott: Nyugat-Virginiában az újszülöttek legalább 10 százalékánál találnak narkotikumot a vérben születéskor.

Az anyai gyógyszerfüggőség olyan, mint a szökőár, és nem látni a végét. A kicsi Annabella már túljutott a nehezén. Nem kell gyógyszert kapnia, és az édesanyja szerint jól van. Kilátásaik szempontjából az orvosok optimisták, de amíg nem végeznek ezzel kapcsolatban kiterjedt kutatásokat, addig nem lehet tudni, a későbbiekben nem származik-e ebből bármilyen problémájuk. Abban minden orvos egyetértett, hogy amíg a nők visszaélnek a receptre kapható gyógyszerekkel, kezelőorvosaik pedig nyakló nélkül adják ki nekik a vényeket, addig egyre több és több szerencsétlen kisbabával telnek majd meg az osztályok. "Ők az ártatlan áldozatok. Nincs beleszólásuk, mégis a kínok kínját kell átélniük" - foglalta össze Dr. Newport.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)