Egyre kevesebb férfi dohányzik

Több évtizednyi cigarettaellenes kampány után most először csökkent világszerte a dohányzó férfiak száma - derült ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) friss elemzéséből.

"Döntő jelentőségű fordulópont következett be a halálos dohányipari termékek elleni harcban" - mondta Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO igazgatója, amikor az új jelentés adatait ismertette. Bár ötből négy dohányfogyasztó még mindig férfi, az általános visszaesés elsősorban arra vezethető vissza, hogy a nők egyre inkább lemondanak a dohányzásról és a dohánytermékek más formájú fogyasztásáról. A dohányzó nők száma 2000 és 2018 között 100 millióval csökkent, míg a férfiaké 40 millióval növekedett. Ez a trend változott most meg első alkalommal a férfiaknál - közölte a WHO.

dohányzás, dohányzási szokások, férfiak és nők, leszokás,
dohányzás, dohányzási szokások, férfiak és nők, leszokás,

További visszaesésre számítanak

A szervezet azt várja, hogy a következő évben kétmillióval, 2025-ben pedig már hatmillióval kevesebb férfi fog dohányozni, mint 2018-ban. A nőknél még látványosabb lehet az eltérés: 2020-ban 9 millióval, 2025-ben pedig már akár 32 millióval is kevesebb nő lehet dohányos, mint 2018-ban.

Ezért kell leszokni a dohányzásról - kattintson ide!

2000-ben a világ 15 év feletti lakosságának egyharmada fogyasztott rendszeresen dohányterméket. Ide sorolható a cigaretta, a szivar, a pipa, a vízipipa, valamint a rágódohány, a tubák és a hasonló termékek - az elektromos cigaretta nem tartozik ebbe a körbe. 2015-ben a világ népességének már "csupán" egynegyede dohányzott. A WHO becslései szerint a dohányosok száma 1,4 milliárdról 1,3 milliárdra esett vissza 2000 és 2018 között. Tavaly az összes dohányos 80 százaléka hagyományos cigarettát szívott. A 13-15 éves korosztályban 2018-ban világszerte 43 millióan dohányoztak, 30 százalékban lányok.

Ezért jó, ha leszokunk

Évente 8 millióan halnak meg a dohányzás következtében - ebből 1,2 millióan nem is dohányoznak, csak dohányosokkal élnek vagy dolgoznak együtt. A dohányzás hozzájárul a szívbetegségek, a rák és más betegségek kialakulásához. A WHO célja, hogy a dohányhasználók arányát 2025-ig világszerte 30 százalékkal csökkentse a 2010-es szinthez képest , ám ez nem feltétlenül fog megvalósulni. Csak 32 ország áll jól ennek teljesítésével.

Ha a következő öt évben folytatódnak a jelenlegi trendek, 2025-re 23 százalékos visszaesés érhető el. Arányaiban tekintve a tavalyi becslések szerint a legkevesebben Afrikában, a legtöbben pedig Délkelet-Ázsiában, majd Európában és a Csendes-óceán nyugati régiójában dohányoztak.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció