Egyetlen oltással le lehet szokni a cigiről

Egy új vakcinát fejlesztettek ki kutatók. Mint mondják, már egyetlen ilyen oltással le lehet szokni a dohányzásról, ráadásul jó esély van, hogy nem is szoknak vissza.

A Weill Cornell Orvosi Egyetem tudósai egyedülálló oltást fejlesztettek ki a nikotinfüggőség kezelésére. A kutatók szerint már egyetlen dózis elég a vakcinából, hogy egy egeret egy életre kigyógyítson a nikotinfüggőségből. Az oltóanyag arra ösztönzi az állatok máját, hogy antitesteket termeljen, amelyek megakadályozzák, hogy a nikotin a véráramból elérjen az agyba és a szívbe.

"A krónikus nikotinfüggőség leghatékonyabb kezelési módja az, ha nem engedjük, hogy a nikotin kifejtse hatását, és az antitestek segítségével megtisztítjuk a vért a nikotintól - nyilatkozta dr. Ronald G. Crystal, a Weill Cornell genetikai orvoslási tanszékének igazgatója. - A vakcina hatására a szervezet saját maga termeli a nikotin elleni antitesteket és így immúnissá válik a nikotinnal szemben."

Forradalmian új vakcina

A korábbi nikotin oltások esetében az antitesteket injekcióval juttatták a szervezetbe, ami ismételt kezeléseket tett szükségessé és nem is volt túlságosan hatékony. "A passzív immunizálás sokszor nem volt eredményes, hiszen a dózis személyenként változhat, így sokan visszaszoktak a dohányzásra" - nyilatkozta dr. Crystal. Hozzátette: bár egyelőre még csak az állatkísérleteken vannak túl, abban bíznak, hogy hamarosan dohányosok millióin segíthetnek ezzel az oltással. A felmérési adatok szerint a leszokni vágyók 70-80 százaléka már a leszokást követő fél évben újra visszaszokik a dohányzásra.

Az Egyesült Államokban a felnőtt lakosság 20 százaléka dohányzik, amivel komoly egészségügyi veszélyeknek teszik ki magukat és környezetüket is. Az immunizálásnak alapvetően két módját ismerjük: az aktív és passzív oltással végzett immunizálásokat. Az aktív oltás idegen anyagot juttat a szervezetbe, ami felismeri a kórokozót és az immunrendszer segítségével élethosszig tartó védelmet alakít ki ellene. Mivel a nikotin túlságosan apró molekula, így az immunrendszerünk nem ismeri fel, ezért nem alakítható aktív oltássá.

Antitestet gyárt

A második módszer a passzív oltás, ami kész antitesteket juttat a szervezetbe. A Weill Cornell kutatói egy harmadik, úgy nevezett genetikus vakcinát hoztak létre a nikotin antitesteinek genetikai mintájából és veszélytelen adeno-asszociált vírusokból (AAV), amelyek a máj sejtjeit, a hepatocitákat célozzák meg. A szervezetbe jutva az antitestek genetikai állománya beágyazódik a hepatociták sejtmagjába, amelyek így elkezdenek antitesteket gyártani.

Az állatkísérletekből kiderült, hogy az antitestek hatására az nikotin nem éri el az agyat, így nem tudja kifejteni hatását. A kutatók most patkányokon és főemlősökön is szeretnék kipróbálni a vakcinát. "Reméljük rövid időn belül a nikotinfüggőség is gyógyítható betegséggé válik, amit már egy szimpla oltással kezelni lehet" - nyilatkozta dr. Crystal. A vakcina kifejlesztéséről bővebben a Science Translational Medicine című tudományos szaklapban olvashatnak az érdeklődők.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)