Egyénekre szabott metabolika program

A világ gazdagabbik felén az emberek többsége fogyni szeretne.
Csodaszereknek kikiáltott kotyvalékoknak és tablettáknak, agyonreklámozott kúráknak teremt biztos piacot e törekvés, de a módszerek legnagyobb része csupán átmeneti eredményt hoz, s újra teremti a keresletet. Valódi eredményt - amit ezúttal egy izraeli példával támasztunk alá - a tudományos módszerek is csak a páciens fegyelmezett együttműködésével garantálnak.
Tart még a televíziós vetélkedő, amelyben veszélyesen elhízott, túlsúlyos jelentkezők küzdhetnek a nagyon jelentős díjért. Az nyer, akinek a hatalmas túlsúlyából adott idő alatt a legtöbb kilót sikerül leadnia.
Bármily kecsegtető is az első díj, a győztesnek az csak a második jutalma lesz. Az első a normális testsúlyához közelítőre lefogyás. A harmadik pedig, hogy közben megismerkedik a metabolika tudományával, azaz a táplálék-anyagcsere ismereteivel, amelyeknek figyelmen kívül hagyása az elhízás egyik oka.
A túlsúlyos test világjelenség. Miközben a gazdag országokban a halálozási okok közt előkelő helyet foglalnak el a mértéktelen és helytelen táplálkozás okozta betegségek (cukorbaj, magasvérnyomás, keringési-, szív és mozgásszervi zavarok stb.), bolygónk lakosságának öt százaléka - főleg kisgyermekek és idősek - szó szerint éhen hal, 15 százaléka pedig sohasem lakik jól.
Az elhízás egyik fő oka, hogy a fejlett országokban gyakorlatilag nincs anyagi akadálya a túlétkezésnek. Sőt, a korszerű élelmiszeripar mind több vonzó ízű és táperőben gazdag terméket kínál, amelyeknek nehezebb ellenállni, mint a dohányzásról leszokni.
A másik ok: a mozgás hiánya, amely miatt az elfogyasztott kalóriák nem égnek el, a tápanyagok egy része nem bontódik le. Az iskolába személyautóval vagy buszon szállított, ott naphosszatt üldögélő, otthon meg a dús étkezés után a tévé és a számítógép előtt folyamatosan csemegéző gyerekek előbb-utóbb elnehezülnek. S mert így eleve nincs esélyük sikerre, vagy győzelemre, el is megy a kedvük a mozgató, fogyasztó sportolástól.
Az elhízott, izzadó, szuszogó, döcögő ember nem vonzó látvány. Mégis, például az Egyesült Államok lakosságának 60 százaléka túlsúlyos, 8 százalékuk az életüket erősen nehezítő, 2,5 százalékuk pedig azt szinte elviselhetetlenné tevő mértékben. A szórakoztató ipar ezt jól tudja, ezért a képernyőkön szereplők (néhány, épp a kövérségével komikus művésszé lett sztár kivételével) karcsúak, csinosak. Sőt, a csontsoványra fogyasztott modellek egészségének védelme érdekében már társadalmi mozgalom is alakult.
Az alkatához igazodó testsúly mindenkinek szó szerint életbe vágóan fontos. Amint egyes sportágak művelői esetében is, hiszen például az ökölvívókat már néhány dekányi súlytöbblet is egy magasabb kategóriában versenyzésre kényszeríti, egy versenylovas pedig elnehezedve kenyérkeresti forrásától esik el. Ugyanakkor egy-egy verseny, mérkőzés végigküzdéséhez megfelelő erővel is kell rendelkezniük.
Ezért a táplálkozással célirányos súly-erő arányt kell kialakítani. Az ezzel foglalkozó tudomány a metabolika, amelynek egyik ismert alkalmazója az izraeli sportolókat felkészítő Hadassah Medical Organisation. Vezetője dr. Naama Constantini , aki az olimpiai csapatuk vezetőségének egészségügyi tagja. Jeruzsálemi központjukban Shachar Nice testnevelő-doktor segítségével dolgozták ki az RMR (resting metabolic rate = nyugalmi helyzeti tápanyag-felhasználási arány) rendszert.
Fő elvük, hogy mindenkinek az alkatához, magasságához, neméhez, korához, munkájához, életviteléhez igazodó fogyasztási programot kell kidolgozni, ami nemcsak étrendi, de mozgásrendi szabályokból is áll. Önmagát dr. Nice például azzal is igyekszik karbantartani, hogy gyalog jár a Malha Technological Park 22. emeletén lévő munkahelyére.
Nemcsak sportolók, hanem közéleti szereplők, s egyszerű polgárok is járnak a kurzusaikra, amelyek alapelve, hogy a hirtelen fogyás félrevezető. Az erős fogyókúra alatt ugyanis először az izmokból égeti el a szervezet a súlyfelesleget, s csak aztán a zsír- meg hájtöbbletből. A páciens hamarabb és jobban gyengül, mint ahogyan fogy.
Különböző fokozatú kúrákat szerveznek. Az ideális RMR-t hat hónap alatt, folyamatosan állítják be. Gyógytornáznak, speciális gyakorlatokat végeznek, fizikai és pszichológia tanácsokat kapnak s személyre szabott, de könnyen betartható diétán élnek. Kéthetenként közös foglalkozásokon vesznek részt, ismereteikből vizsgáznak, súlyukat, erejüket, állapotukat pedig szakemberek korszerű műszerekkel is ellenőrzik. Aki kívánja, természetesen lakásán is végezheti a karcsúsító kúrát, persze a 3500 új sékelben (mintegy 152 ezer forint) megszabott alapdíjon felüli plusz díjért.
Az arányos, egészséges alkatért tehát elég sokat kell fizetni, mert az RMR-kurzusokat az egészségügyi pénztár nem támogatja. Dr. Constatini szerint viszont az ép, egészséges test
a legnagyobb kincs, az megér minden pénzt.
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +7 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban kedden délelőtt fokozatosan növekszik a felhőzet, helyenként futó hózápor, havas eső előfordulhat.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag