Egy füst alatt

Éppen egy évvel ezelőtt indította el egy bohókás külsejű pécsi férfi az "Egy füst alatt" nevű mozgalmat.
Akkor kevesen gondolták, hogy a fiatalok dohányzását megelőző célú kezdeményezésnek folytatása lesz. A kétkedők azonban tévedtek: az időközben megalakult egészségvédelmi alapítvány - ragaszkodva az eredeti tervekhez - továbbra is eltökélten gyűjti a fiataloktól a cigarettákat. Kínál viszont cserébe gyümölcsöt, rágógumit vagy éppen óvszert. Az akció mindaddig tart, amíg egymillió szál füstölni való össze nem gyűlik. Az eddigi  "termés": ötezer szál cigaretta.
A szervezet létrehozója, Szűts Attila egyszerűen megelégelte, hogy a dohányzás járványként terjed a 18 év alatti körében. Ezért döntötte el, hogy - nem meghatározott időn belül - egymillió szál cigarettát gyűjt össze, melyek sorsa a nyilvános megsemmisítés lesz. Azaz: egy füst alatt kívánja majd elégetni a bűzlő rudakat.
A dohányzás ellen indított küzdelmet személyes motiváció adta a pécsi férfi számára. Első cigarettáját tizenöt éves korában gyújtotta meg, de azt akkor maga sem gondolta volna, hogy e szenvedély több mint húsz évig tartja majd fogságában. Most már több mint két éve nem dohányzik, s tavaly nyáron határozta el, hogy a saját példáján okulva, valamilyen formában, mintegy jó szándékú figyelmeztetésként, nyilvánosság elé lép.
Az "Egy füst alatt" alapítvány ott van minden nagyobb, fiatalokat érdeklő zenei rendezvényen, fesztiválon, a szorgalmi időszakban pedig az iskolák környékén. Az eddigi tapasztalatok azt mutatták, hogy a kis- és nagykamaszok a rock-bulikon is elfogadták az alapítvány jelenlétét, sőt hajlandók egy-egy szál cigarettától megválni. Az alapítvány létrehozója azt szeretné, hogy mind több 18 év alatti fiatal a füstölés helyett az egészséges életmódot válassza.
A civil szervezet vezetője felvilágosító tevékenységét egy fajta missziónak tekinti, mert meggyőződése: a 13-16 éves gyerekeknek fogalmuk sincs arról, hogy a még fejlődésben lévő szervezetükre milyen ártalmak leselkednek a rendszeres dohányzás miatt. És azzal sincsenek tisztában, hogy, milyen nehéz a nikotin rabságától végleg megszabadulni.
A regionális ÁNTSZ legutóbbi felmérése során ezer 13-14 éves gyerek közül 45-en írta azt, hogy már rendszeresen dohányozik. Az intézmény egészségfejlesztési munkatársa is úgy véli: a gyerekek számára rendkívül fontos a folyamatos felvilágosítás, mert csak ez a munka hozhat perspektívikus eredményt.
E szándékhoz járult hozzá például a nemrég zárult "Füstmentes osztály" program is, amelyben 27 általános iskola mintegy ötven osztálya vett részt.
2007-07-22 12:59
Forrás: Weborvos Erdei Éva
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-1, +4 °C
Minimum:
-6, -1 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt változaón felhős lesz az ég, a Dunántúlon helyenként alakulhatnak ki hózáporok, gyenge havazás, az ország más részein nem várható csapadék.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag