Drog nélkül felnőni! - II.

Az előző részben a drogellenes nevelés lehetőségeinek és fontosságának megtárgyalása mellett szó esett hogy a kábítószer használatára utaló tünetekről, pszichés és testi változásokról, valamint a gyanút keltő eszközökről is szó esett.

Ha mindezek alapján a kamaszodó gyermekről alaposan feltételezhető, hogy drogot használ, akkor a legtöbb szülő megrémül, vegyes érzések (harag, szégyenérzet, önvád, félelem, csalódottság stb.) kerítik hatalmába, nem tudja, mit tegyen, sőt az is előfordulhat, hogy nem akar hinni az árulkodó jeleknek.

Ilyenkor lehetőleg átgondoltan, higgadtan kell hozzáfogni a probléma megoldásához.

Ha a gyermek már nem áll a kábítószer hatása alatt, vagyis kitisztult a tudata, akkor lehet csak megpróbálni nyugodtan megbeszélni vele a feltételezett gyanút. A kamaszok gyakori első reakciója a tagadás; de türelemmel, megértéssel többnyire a gyermek bizalmába lehet férkőzni.

A rendszeres drogfogyasztás tényének alapos gyanúja vagy beigazolódása esetén mindenképpen szakemberhez kell fordulni, mert el kell dönteni, hogy a gyermeknek pszichiátriai kezelésre van-e szüksége, vagy elegendő egy meghitt beszélgetés, aminek során kiderül, hogy mi az, ami helyett a drogot használja, s valójában mire is van szüksége! Ugyanis a DROG CSAK EGY PÓTSZER, meg kell találni a bajok igazi forrását!

A következő választási lehetőségek vannak a helyzet súlyosságától függően:

  • háziorvos
  • telefonos segélyszolgálat
  • drogambulanciák
  • kórházi kivizsgálás, illetve kezelés

A háziorvos abban lehet a szülő segítségére, hogy az aggasztó tünetek hátterében akut vagy krónikus betegség meglétét kizárja, illetve a toxikus állapotban lévő beteget kórházba irányítja.

Természetesen a sürgős, a drog túladagolása miatt életveszélyes esetben (eszméletlenség, súlyos tudatzavar, keringési-légzési problémák) az ezt észlelő első embernek - azaz gyakran a szülőnek - azonnal cselekednie kell:

- Az eszméletlen vagy erősen kábult beteget az oldalára kell fektetni és gondoskodni kell arról, hogy mindig legyen mellette valaki, s így elkerülhető legyen a félrenyelés, a hányadék belélegzése. Ezután haladéktalanul mentőt, illetve orvost kell hívni!

- A dühöngő, nyugtalan, hallucináló beteget lehetőleg csendes, félhomályos szobában próbáljuk nyugodt körülmények között tartani, amíg megérkezik a segítség.

A kifejezett toxikus (mérgezési) tüneteket mutató betegek feltétlenül kórházi ápolásra szorulnak!

A 12 éven aluli gyermekek kezelését a Heim Pál Gyermekkórház Toxikologiai Osztálya végzi éjjel-nappal, ahol a kevésbé súlyos állapot esetén lehetőség van ambuláns ellátásra is.

-Cím: 1089 Budapest, Üllői út 86.

-Tel.: 333-5079

A 12 év feletti fiatalok detoxikálása a Péterffy Sándor (régen Erzsébet) Kórház Sürgősségi Belgyógyászati és Klinikai Toxikológiai Osztályán történik.

-Cím: 1077 Budapest, Alsóerdősor u. 7.

-Tel.: 3215-215, 3223-450

A Nyírő Gyula Kórház Addiktológiai osztálya (1135 Budapest, Lehel u. 59.; Tel.: 3500-711, 4512-680), valamint az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet Addiktológiai osztálya (1021 Budapest, Hűvösvölgyi út 116.; Tel.: 3945-922) csak a 18 éven felüliek elvonó kezelését vállalja, előzetes időpont egyeztetés után. Egyik osztályon sem történik akut toxikológiai ellátás.

Szerencsére a drogfogyasztók egyre népesebb táborához viszonyítva relatíve ritkán van szükség kórházi kezelésre. Többnyire a nem túl súlyos (de kellemetlen) tünetek miatt megrémült fiatal, vagy az ezt észlelő hozzátartozó, esetleg a leszokni akaró drogfüggő szeretne segítséget kérni, de nem mer, mert az új és szigorúbb törvény miatt fél a felelősségre vonástól.

Félelme bizonyos fokig jogos, mert a magyar büntetőjog a kábítószer-fogyasztást bűncselekménynek minősíti. Akit drogfogyasztással gyanúsítanak, azt előállíthatják, megmotozhatják, otthonában házkutatást tarthatnak és szakértői vizsgálatra kötelezhetik.

1999. március 1.-től szigorították a Büntető Törvénykönyv előírásait. Az a kábítószer-fogyasztó, akinél csekély mennyiségű drogot találnak, 2 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Ha viszont valaki jelentős mennyiségű kábítószerrel kereskedik ("üzletszerű elkövetés"), akkor a büntetés akár 10-15 évig vagy életfogytig tartó fegyház is lehet!

Az orvosokat és az egészségügyi dolgozókat azonban a drogbetegek ellátása során is kötelezi az orvosi titoktartás, azaz a drogfogyasztók személyes adatai orvosi titoknak minősülnek. Az orvosnak (mentőorvosnak) nincs bejelentési kötelezettsége a kábítószert fogyasztókról, a drogbeteggel kapcsolatos információkat csak a rendőrség írásbeli megkeresésére adhat ki abban az esetben, ha az illető bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható, s emiatt ellene büntetőeljárás folyik.

A büntetéstől való félelem miatt a segítséget igénylő fiatal, vagy annak hozzátartozója gyakran nem mer problémájával senkihez sem fordulni, pedig tanácsot, segítséget anonim módon is (vagyis név és azonosító adatok nélkül) kérhet bárki a drogsegély telefonszolgálatoktól.

A szolgálatok elsődleges célja az anonimitást igénylő drogfogyasztók és hozzátartozóik részére a tanácsadás, a lelkisegély-nyújtás és a krízishelyzetből való kijutás elősegítése. Többségük nonstop (tehát éjjel-nappal folyamatosan) működik és ingyenesen hívható.

A kifejezetten drogproblémára specializálódott telefonszolgálat a Drog Stop Budapest Egyesület (Tel.: 06-80-505-678, 3792-766).

A Kék Vonal Gyermek- és Ifjúsági Telefonszolgálat (Tel.: 06-80-505-000) a fiatalokat érintő egyéb gondok esetén is hívható hétfőtől csütörtökig 8-21 óra között, péntektől vasárnap éjfélig pedig nonstop.

A Budapesti Lelki Elsősegély Telefonszolgálat (Tel.: 06-80-505-525, 2121-027) segítségét bárki, bármilyen pszichés probléma esetén kérheti.

A kórházi kezelést nem igénylő, de tüneteik vagy a pszichés állapotuk miatt mindenképpen speciális szakellátásra szoruló fiatalok felkereshetik a fővárosban és a vidéken több helyen is működő drogambulanciákat.

Ezekben az intézményekben is többnyire anonim módon folyik a drogbetegek ellátása. Tanácsadást, szociális és jogi támogatást nyújtanak, a panaszok és tünetek kezelése mellett nagy hangsúlyt helyeznek a pszicho-szociális problémák megoldására. A szükséges detoxikálás után, ha indokolt, gyógyszeres segítséget is kap a beteg a tartós drogmentesség elérése céljából. Természetesen a gyógyszeres kezelésre csak azonosító adatok alapján kerülhet sor. Csoportos pszichoterápiát és egyéb foglalkozásokat is szerveznek. IV. évf. / 11. szám

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső