Drog nélkül felnőni

Ki ne hallott volna a kábítószerek rohamos terjedéséről hazánkban? Az utóbbi időben tranzitországból célországgá váltunk a kábítószerpiac szempontjából és sajnos gyermekeink vannak leginkább kitéve a rászoktatás, illetve a hozzászokás veszélyének.

Igen, sajnos jogos a félelmünk, hogy a fiatalok pusztán a kíváncsiság miatt is kipróbálhatják a drogot, nem számolva annak akár az életet veszélyeztető akut hatásaival és a hozzászokás lehetőségével. Éppen ezért kell az iskolások figyelmét időben felhívni erre az elkerülhető veszélyre!

Ahhoz, hogy gyermekeinket meggyőző információval láthassuk el vagy észrevegyük a kábítószer-fogyasztásra gyanús jeleket, minden szülőnek tisztában kell lennie a drogokkal kapcsolatos alapvető tudnivalókkal; megjelenési formájukkal, hatásukkal és a beadáshoz szükséges eszközöket is ismerni kell. Tudnunk kell azt is, hogy mi a teendő akkor, ha alapos a gyanúnk arra, hogy csemeténk kábítószert használ. Ezen alapvető ismeretek elsajátításához szeretnék segítséget nyújtani a szülőknek.

A szülők többsége úgy gondolja, hogy az ő gyermeke biztosan nem kerülhet kapcsolatba a kábítószerekkel, ezért feleslegesnek, vagy korainak tartja azt, hogy gyermekével a drogokról beszélgessen. Esetleg attól fél, hogy éppen ezzel a beszélgetéssel hívja fel gyermeke figyelmét a kábítószerekre; vagy talán attól tart, hogy nem tud a feltett kérdésekre válaszolni. Ezek felesleges aggodalmak, már az alsó tagozatos kisiskolások szüleinek is rá kell szánni magukat erre a beszélgetésre! Ez a korosztály még maximálisan bízik a felnőttekben, szükségük is van a szülők által felállított szabályokra, mert ehhez igazítják a viselkedésüket.

Egy 6-10 éves gyermeknek már tudni kell, hogy:

 • kiben bízhat meg, veszély esetén kitől kérhet segítséget, tanácsot,
 • kitől fogadhat el enni- és innivalót, gyógyszert ("cukros bácsi"!),
 • mik az ehető, illetve a mérgező anyagok,
 • a gyógyszerek, tabletták csak a beteg embernek valók, az egészségesekre veszélyesek lehetnek.

A 10-12 éves kiskamasz a legfogékonyabb az ismeretlen, tiltott dolgok iránt, egyre kíváncsibb és egyre merészebb is, esetleg már ki meri próbálni a cigarettát vagy az alkoholt. Ebben az életkorban van a legnagyobb jelentősége a drogellenes nevelésnek, ugyanis minél előbb próbálja ki valaki ezeket az "élvezeti szereket", annál nagyobb a rászokás valószínűsége.

Serdülőkori depresszió vagy csupán világvége-hangulat? A gyermek- és serdülőkori depresszió. Kamasz káosz

A kamaszkor nagy próbatétel. A 13-14 éves fiatal gyakran összezavarodik, nem tudja, hogy milyen normáknak megfelelően viselkedjen. Ilyenkor rendkívül fontos a család megértő, segítő szerepe, érzelmi kiegyensúlyozottsága, a felnőttek példamutatása. Célszerű ismételten szóba hoznia drogok káros hatásait; de a kamaszokat nem lehet olyan érvekkel elriasztani, hogy a kábítószerek rákot és infarktust okozhatnak, a tinédzsereknek leginkább a hiúságára lehet hatni, pl.: kellemetlen lesz a lehelete, erősen izzadni fog, csúnya lesz a bőre, romlik a sportteljesítménye stb.

Sok tinédzser azért próbálja ki a drogot, mert fél a kiközösítéstől (társai is kipróbálták már!). A szülőknek ilyenkor fel kell hívni gyermekük figyelmét arra, hogy a barátok elismerését egyéb módon is ki lehet vívni.

Egy 12-14 éves kamasznak már el lehet és el is kell mondani, hogy a kábítószer-fogyasztás és árusítás bűncselekmény, emellett rendkívül veszélyes is, hiszen az egészségkárosító hatás nemcsak azonnal, hanem évek múlva is kialakulhat. A szülőnek ismernie kell gyermeke baráti körét és a szabadidős elfoglaltságait! Ha a gyermek tisztában van azzal, hogy mi is az a kábítószer és hogy annak használata nem mindig vezet a kívánt kellemes közérzet eléréséhez, hanem komoly veszélyekkel is járhat, akkor bízhatunk benne, hogy nem fogja kipróbálni és nem szokik rá.

Hazánkban most már szinte valamennyi kábítószer beszerezhető: főleg a pályaudvarok körül, a diszkókban és az éjszakai bárokban árulják, többnyire borsos áron.

A kábítószer veszedelmes, de elkerülhető ellenség

A drogfogyasztók kb. 80%-a ún. próbálkozó vagy alkalmi droghasználó. Ők inkább a kíváncsiságon túl egy "beavatási ceremónia" részesei akarnak lenni, nem pedig elsősorban a kábulatot keresik. Ezzel szemben a drogfüggő ember nem tud meglenni a drog által létrehozott "feldobott" állapot nélkül, annak ellenére, hogy többnyire tisztában van a veszélyeivel. E két csoport között vannak a hétvégi droghasználók, akik csak a szórakozáshoz szükséges lazaság eléréséhez használják a drogokat, egyébként - állításuk szerint - nincs szükségük a szerre.

A függőség kialakulása általában több hónapos, rendszeres droghasználat következménye. A lelki függőség azért jön létre, mert a drog használata kellemes közérzetet, eufóriát okoz, a drogfogyasztó ennek elérésére vágyik. Testi függőséget csak bizonyos "kemény drogok" okoznak, melyek a rendszeres használat során beépülnek a szervezet anyagcseréjébe, a kívánt hatás eléréséhez egyre nagyobb adagok bevételére van szükség, a drog hiánya esetén pedig akár életveszélyes elvonási tünetek léphetnek fel.

Nincs olyan tényező, amely egyértelműen meghatározná, hogy kiből lesz "drogos" és kiből nem; csak hajlamosító körülmények vannak:

 • sikerélmény hiánya az iskolában és a baráti körben, tanulási nehézségek, kudarcérzés,
 • agresszív magatartás,
 • befolyásolhatóság,
 • a szülőkkel való kapcsolat zavarai, elidegenedés a családtól és a kortársaktól, az érzelmi támogatás és megértés hiánya.

A DROGFOGYASZTÁS TÜNETEINEK FELISMERÉSE NEHÉZ, mert a kamaszkor sokszor hasonló változásokkal jár. Mindenképpen fel kell figyelni a következő változásokra:

 • fáradtság, közönyösség, levertség, kedvetlenség; vagy éppen ellenkezőleg: ok nélküli örömkitörések,
 • megváltozott kapcsolat a családtagokkal, új baráti kör,
 • a tanulmányi eredmény hirtelen romlik, zavart a figyelem és a koncentrációs képesség,
 • feledékenység,
 • indokolatlan félelemérzés, idegesség, türelmetlenség,
 • túl sok, esetleg összefüggéstelen beszéd,
 • az étkezési és az alvási szokások feltűnő megváltozása,
 • az eddigi kedvenc tevékenység, hobbi, sport hanyagolása,
 • saját maga és a környezete hanyagolása,
 • kimaradozás, iskolakerülés.

Természetesen ezek a változások lehetnek a drogfogyasztás jelei is, de lehet, hogy "csak" lelki, családi vagy iskolai problémái vannak a gyereknek. Ha ilyen változásokat észlel a szülő, akkor célzottan keresni kell a következő (főleg testi) tüneteket:

 • bágyadt, aluszékony, ugyanakkor vannak "felpörgetett" időszakai, amikor túl élénk,
 • arca sápadt-szürkés színű, erősen verejtékezik, furcsa illata van, bőre viszket,
 • libabőrös, orrából vízszerű váladék csorog,
 • szemei duzzadtak, véreresek,
 • pupillái a fényre alig reagálnak, tartósan tágak vagy szűkek (morfin, heroin!),
 • bőrén ismeretlen eredetű sebek láthatók, karján a szúrásnyomokat hosszú ujjú ruhával leplezi,
 • gyakran van hányingere és hasmenése, sokat fogyott,
 • mozgásai bizonytalanok, szédül, furcsán gesztikulál,
 • egyre több zsebpénzt kér, mellyel nem tud elszámolni.

Ezek az árulkodó jelek a drogfogyasztás alapos gyanúját vetik fel, amit a következő eszközök, használati tárgyak megléte egyértelművé tehetnek:

 • pipa, cigarettapapír,
 • gyógyszeres fiolák, szemcsepp,
 • ezüstpapír,
 • öngyújtó, borszeszégő, megégetett-kormos kiskanál,
 • citrompótló, citromlé (heroin!),
 • injekciós felszerelés: fecskendő, tű, vattadarabkák,
 • színes tabletták, cukordarabkák, pici bélyegek.

Ha az előzőekben felsorolt tünetek észlelése mellett ezeket az eszközöket is megtalálja a szülő, akkor csaknem biztosra veheti, hogy gyermeke kábítószert fogyaszt.

Mi ilyenkor a tennivaló?

Erre a kérdésre a választ, valamint azt, hogy a legelterjedtebb kábítószerekről mit érdemes tudni, itt olvashatják.

IV. évf. / 9. szám

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció