Dobd el!

A dohányzásról való leszokás annál nehezebb, minél régebben alakult ki a hozzászokás, de soha nem lehetetlen. Csak hinnie kell benne, hogy képes a leszokás mellett dönteni, és ragaszkodni a döntéshez!

Talán Ön is egy ideje már készülődik arra, hogy abbahagyja a dohányzást, hiszen tisztában van azzal, milyen fontos lenne ez az Ön és családja egészsége érdekében. Valószínűleg egy-két kisebb lépést már meg is tett a cél érdekében, mint például mindennap egy kicsit később gyújt rá, vagy csak fél szál cigarettákat szív el. Ha biztos az elhatározásában, tegye meg a következő lépést is! Nem lesz könnyű, és - mivel a dohányzás nemcsak egy rossz szokás, hanem a teljes fizikai és pszichés működést érintő orvosi probléma -, ne restelljen segítséget kérni!

Tíz lépés az egészségéért

A dohányzásról sikeresen leszokók tapasztalatai és orvosi szempontok alapján szakértők a következő tíz pontban foglalták össze a leghatékonyabb lépéseket a dohányfüstmentes élet felé:

  • Meg kell határoznia a leszokás pontos dátumát, és ehhez ragaszkodnia kell. Meg kell ismerkednie azokkal a lehetőségekkel, amelyek segítséget nyújthatnak a leszokásban. Környezetével tudatnia kell a szándékát, és kérje meg őket, hogy segítsenek, vagy legalább ne gátolják a végrehajtásban.
  • Mindig találjon magának elfoglaltságokat, amelyek hozzásegítik, hogy ne gondoljon a cigarettára. Szabaduljon meg hamutálcáitól, öngyújtóitól és a még fel nem bontott cigarettáitól!
  • Bőségesen fogyasszon folyadékot! Tartson keze ügyében egy pohár ásványvizet vagy gyümölcslevet, és szürcsölgesse folyamatosan!
  • Legyen egyre aktívabb! Sétáljon, ahelyett hogy kocsiba vagy buszra szállna, próbáljon lépcsőn járni a lift helyett. A mozgás ellazít, és sikerélményt nyújt.
  • Értékelje pozitívan az Önnel történteket. Minthogy kábítószerről van szó, a megvonás tünetei kellemetlenek lehetnek, de gondoljon arra, hogy a szervezete most gyógyul fel a dohányzás okozta ártalmakból. Ne izguljon! Az izgatottság, a rágyújtás ingere és az összpontosítás zavarai néhány hét alatt megszűnnek.
  • Változtasson a megszokott mindennapi életén! Mellőzze azt az üzletet, ahol általában beszerezte a napi cigarettáját. Esetleg el kell kerülnie kedvenc éttermét vagy a munkahelyi dohányzóhelyet, ahol eddigi sorstársai mérgezik magukat. Próbáljon valami újat, az eddigiektől teljesen különbözőt csinálni. Lepje meg magát!
  • Nincs kivétel! Nincs olyan rossz vagy jó hír, olyan élethelyzet, amely akár egy szál cigaretta elszívására okot adna. Ez újabb és újabb szál utáni vágyakozást váltana ki.
  • Ajándékozza meg magát! A cigarettán megspórolt pénzén vegyen magának valami apróságot vagy akár nagyobb dolgot: olyat, amit egyébként nem vett volna meg.
  • Figyeljen oda az étkezésre! Ne essen neki a zsíros ételeknek. Próbálja ki a friss gyümölcsöt és zöldséget, cukormentes rágógumit, esetleg édességet!
  • Számolja a napokat! Minden egyes, cigaretta nélkül eltöltött nap ajándék az Ön egészségének, családjának - és pénztárcájának.

Nincs egyedül

A sikeres leszokás esélyét sokszorosára növeli a szakszerű segítség!

A cigaretta elhagyásához nyújtott orvosi segítség célja a lelki és a fizikai dohányfüggőség megszüntetése, ezzel a cigaretta elhagyásának megkönnyítése. A lelki függőség azt jelenti, hogy a dohányos ember számára a cigaretta egyaránt hozzátartozik a stresszhelyzetben a feszültség oldásához, a nyugalom perceiben pedig az ellazításhoz. A dohányosokban kialakuló fizikai függőségért egyértelműen a nikotin a felelős. A rendszeres dohányosok központi idegrendszerében megszaporodik a nikotinreceptorok száma, a dohányzás kimaradása a központi idegrendszer működésében jelentős változásokat eredményez, és minden leszokni vágyó tapasztalhatja az ún. nikotinmegvonási tüneteket, például a szorongást, frusztrációt, ingerültséget, a koncentrálóképesség zavarát, az étvágy fokozódását, testsúlygyarapodást, nyugtalanságot.

A nikotinpótló eszközök, pl. a tapasz és a rágógumi azzal segítenek célja elérésében, hogy nikotint juttatnak a szervezetbe, és ezzel csökkentik az elvonási panaszokat az alatt az idő alatt, amíg megszokja, hogy nem gyújt rá. A nikotinpótlással a cigarettafüstben lévő több mint négyezerféle (!), egészségre ártalmas anyagból csupán egyetlen, a nikotin jut be a szervezetbe, az is csupán időlegesen, a leszokás ideje alatt. Ennek napi mennyisége is kevesebb, mint a cigarettafüstből felszívódó nikotiné. A tapasz egyenletes és állandó nikotin-utánpótlást biztosít a szervezet számára, erős nikotinéhséget szinte soha nem lehet mellette érezni. Rágás során a rágógumiból folyamatosan nikotin szabadul fel, mely a száj nyálkahártyáján keresztül a vérbe jut, ahol a cigaretta iránti heves vágy megfékezéséhez elegendő nikotinszintet biztosít.

A páciensek arról számolnak be, hogy a nikotinpótló kezelés mellett a cigaretta elhagyása a vártnál sokkal könnyebb, és kisebb a visszaesés veszélye. Szinte eszükbe sem jut a dohányzás, sokszor még olyan helyzetekben sem, amikor korábban mindig rágyújtottak. Egyesek még dohányos környezetben sem kívánják a cigarettát, inkább viszolyognak a dohányfüsttől. A kúra ideje néhány hét: tervszerű, szakszerű segítség mellett maximum három hónap alatt teljesen ki lehet szabadulni a dohányzás rabságából.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció