Csúnya vége lehet az online pornónak

Szexfüggőséget kelt az interneten található mérhetetlen mennyiségű pornó, olvasható a University of Cambridge kutatóinak új tanulmányában.

A kutatók szerint a szexfüggőség (amikor valaki nehezen, vagy egyáltalán nem képes kontrollálni szexuális gondolatait, érzéseit vagy viselkedését) olyannyira gyakori, hogy minden huszonötödik fiatalt érinti. A Journal of Psychiatric Research szaklapban publikált anyagból az is kiderül, hogy a bő, igen vegyes és könnyen elérhető kínálat hatására a szexuális kényszerbetegek nem tudják elnyomni a bennük munkálkodó kényszert.

Az ezzel kapcsolatos kutatásban mind szexfüggőknek, mind pedig egészséges férfiaknak mutattak szexképeket, majd az erre adott reakciókat vizsgálták agyi képalkotó eljárások segítségével.

Mindent megtudhat ennek az addiktív viselkedészavarnak az okairól, kialakulásáról, tüneteiről, kezeléséről. Kattintson! Az eredményből kiderült, hogy a szexfüggők érzéketlenné válnak arra, ha ugyanazt a szexképet többször is megmutatják nekik, a jutalomközpont pedig minden egyes alkalommal, amikor az adott képet látja, egyre kevésbé aktivizálódik – hasonlóan ahhoz, mint amikor a kávéivók egyre kevésbé ébrednek fel első kávéjuktól és egyre több koffeint kell fogyasztaniuk ahhoz, hogy talpon maradhassanak. Ha azonban a szexfüggőknek új képet vagy videót mutatnak, az érdeklődés és az izgatottság újra megugrik. Ez azt jelenti, hogy a szexfüggőknek folyamatosan új ingerre van szükségük.

Szexfüggőséget okozhat a túl sok netes pornó

„Ez senki számára sem lehet újdonság, hiszen mindannyian keresünk valamilyen új ingert az interneten, egyik weboldalról a másikra látogatunk folyamatosan”, nyilatkozta a tanulmány szerzője, dr. Valerie Voon pszichiáter. „A kényszeres szexuális magatartásminták esetében azonban ez a viselkedés kikerül uralmunk alól és semmi más nem számít, csak az, hogy ezen igényünket elégítsük ki.”

Az ilyen kutatások Voon szerint azért is fontosak, mert a szexfüggőség igen erős társadalmi stigma övezi és igen nagy szégyenérzethez is vezethet, amely családi és társasági életünket, illetve munkánkat is negatívan befolyásolhatja, ettől megszabadulni pedig – a „veszélyforrások” könnyű elérhetősége miatt - igen nehéz.

Forrás: Daily Mail

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció