Csoportban könnyebb leszokni

Magyarországon elsőként a honvédség soraiban indították a tréninget, amely ugyan még csupán három hónapos eredményt mutathat, de eddig az érintettek 71 százaléka hagyott fel káros szenvedélyével. Igaz, a nemzetközi tapasztalatok szerint végül, átlagosan negyven százalékos a siker.
Dr. Urbán Róbert, az ELTE Személyiség és Egészségpszichológiai Tanszékének docense szerint kizárólag a tiltás etikátlan. A vezető szerint a munkahelyi dohányzásról történő leszokás a munkaadónak és a munkavállalónak is érdeke, hiszen a statisztikák szerint 10 százalékkal többet töltenek betegállományban a dohányosok, a cigarettaszünetek minimum napi 1,5-2 óra munkaidő-kiesést eredményeznek.
A tréningvezető szerint nincsenek csodaszerek, a dohányos is nyilván kell hozzá, azonban, ha adnak kulcsot a leszokáshoz, már lényegesen könynyebbé teszi az utat. A program iránt inkább multinacionális cégek érdeklődnek, de a hazai vállalatok is nyitottak a programra - mondta a docens.
A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy az önerőből, segítség nélkül megpróbált leszokással szemben a munkahelyi csoportos terápia előnyei közé sorolható többek között az, hogy a csoportos foglalkozásokon a résztvevők egymásnak is segítenek. Így ilyen körülmények között magasabb a leszokási arány. Gábor Edina, az OEFI főigazgatója szerint a munkahelyeken a dohányosok "elkülönítése" a kijelölt helyekre igazából nem változtatott a dohányzási szokásokon, tehát nem cigarettáznak kevesebbet a munkavállalók. Az elszántság a leszokásra nagyon sok dohányosban megszületett, de nem áll rendelkezésére olyan eszközrendszer, amelyre támaszkodhatna. Ebben segít ez a program.
Az OEFI megbízásából kiképzett trénerek 8 alkalomból álló csoportos foglalkozás keretében tartanak munkahelyi dohányzásleszokást segítő tréninget az ez iránt érdeklődő cégeknél. Az intézet által indított program három szakaszra bontható: előkészület a cigaretta letételére, a cigaretta letételének napjára, valamint a dohánymentesség fenntartására. A problémamegoldó készségeket és az önkontroll stratégiáit fejlesztik a dohányzást kiváltó helyzetekkel, ingerekkel való megküzdésre és a visszaesés megelőzésére.
A szakemberek szerint egyébként a befektetés mindenképp megéri: hisz a kimutatások szerint minden egészségvédelemre, megőrzésre elköltött munkaadói dollár nyolc dollárt hoz vissza.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Melegfront

Maximum:
-3, +2 °C
Minimum:
-7, -2 °C

Hazánkban kedden délelőtt északon a változó felhőzet mellett hosszabb napos időszakok is előfordulnak, délen azonban sok lesz a felhő.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag