Bővül a dohányzási tilalom

Az Egészségügyi Minisztérium úgy módosítaná a nemdohányzók védelméről szóló törvényt, hogy tilos lenne rágyújtani aluljárókban és játszótereken, nem lehetne dohányzóhelyeket kijelölni a közforgalmú intézményekben és a zárt munkahelyeken, de nem lesz szabad dohányozni zárt térben tartott rendezvényen sem.
Júliustól tilos lesz dohányozni az aluljárókban, játszótereken, zárt térben tartott rendezvényeken, sőt a közforgalmú intézmények, munkahelyek valamennyi zárt légterű helyisége is dohányfüstmentessé válik, jövőre pedig figyelmeztető képek lesznek a cigarettásdobozokon - egyebek mellett ezeket javasolja az Egészségügyi Minisztérium. A tárca több törvény módosítását kezdeményezte: tisztáznák egyebek mellett a mentők és betegszállítók pontos feladatait és az egészségügyi dolgozók munkarendjét is. A jogszabálycsomag március-április táján kerülhet az Országgyűlés elé.
Tovább szigorodhat júliustól Magyarországon a dohányzási tilalom - tudta meg lapunk. Az Egészségügyi Minisztérium úgy módosítaná a nemdohányzók védelméről szóló törvényt, hogy tilos lenne rágyújtani aluljárókban és játszótereken, nem lehetne dohányzóhelyeket kijelölni a közforgalmú intézményekben és a zárt munkahelyeken, de nem lesz szabad dohányozni zárt térben tartott rendezvényen sem. Dohányzóhely zárt légtérben való kijelölésére szinte csak vonatokon, illetve pszichiátriai intézményekben lenne lehetőség.
Nem csak a dohányosoknak, a forgalmazóknak is változásokra kell számítaniuk, igaz, a javaslat szerint csak 2009 közepétől. A jogszabálytervezet szerint dohánytermékeket - a szaküzletek kivételével - csak elkülönítve lehetne árulni, s az üzletekben a kiadóhelyek számát is korlátoznák. Eszerint háromezer négyzetméternél nagyobb boltban három, annál kissebben pedig csupán egyetlen ponton lehetne cigarettát vásárolni. (Korábban voltak tervek arra nézve is, hogy általánosságban csökkentik a dohánytermékeket áruló üzletek számát, de ezt egyelőre elvetették - a szerk.) Rendelkezni szeretnének arról is, hogy a cigarettásdobozokon a dohányzás káros hatásait bemutató, elrettentő képeket kell majd elhelyezni - ez szintén a jövő év közepén valósulhatna meg.
A javaslatot a tárca által kezdeményezett - s lapunk birtokába került - "salátatörvény" tartalmazza, amely számos más területről is rendelkezik. A minisztérium pontosítani szeretné azt is, hogy milyen esetekben kell mentőt vagy betegszállítót hívni a betegekhez. Az EüM az év elején választotta szét a mentési feladatokat. Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) a sürgősségi mentést, míg a magáncégeket tömörítő Országos Betegszállító Szolgálat (OBSZ) a szakszemélyzetet nem igénylő betegszállítást végzi. Az első hetekben ugyanakkor számos gond merült fel: az OBSZ arra panaszkodott, hogy feladataikat nem tudják megfelelően ellátni. Bár a problémák azóta rendeződni látszanak, a jogszabálytervezetben részletesen meghatározzák, milyen esetben ki a felelős a betegért. Az esetek többségében az orvos dönti el, hogy mentőt vagy betegszállítót hív, a pontosítást azzal indokolják, hogy a gyakorlati tapasztalatok szerint erre szükség van.
A tervezet szerint az egészségügyi dolgozók pihenőideje a jövőben beszámítható lenne a munkaidőbe. A változtatás oka, hogy a jelenlegi szabályozás pontatlansága miatt előfordulhat, hogy a kötelező pihenőidő betartásával nem teljesíthető a heti 40 órás kötelező munkaidő, így egyes orvosok vagy nővérek esetében előfordulhat, hogy nem kapják meg a teljes fizetésüket. A módosítás azonban csak azokra a kórházakra, rendelőkre vagy háziorvosokra lesz alkalmazható, amelyek nem tudják betartani a törvényes munkaidő teljesítését.
A salátatörvényben ezeken kívül foglalkoznak a szakmai kamarák etikai vizsgálati szabályaival, megteremtenék a lehetőségét, hogy a betegek ne csak közokiratban, hanem teljes bizonyító erejű magánokiratban is visszautasíthassák a kezeléseket, s rendelkeznének arról is, hogy a több mint öt éve nem praktizáló orvosok és ápolók csak akkor állhassanak újra munkába, ha bővítik korábbi ismereteiket.
A jogszabályban egyébként végleg megsemmisítik az irányított betegellátási rendszert (ibr). A modellkísérletnek induló kezdeményezés "fénykorában" kétmillió ember ellátását végezték benne, s a lényeg az volt, hogy a betegutak hatékony szervezésével költségmegtakarításokat érjenek el. A rendszer bukásához hozzájárult, hogy lesújtó képet festett róla jelentésében az Állami Számvevőszék, a mostani intézkedést pedig az indokolja, hogy az Országgyűlés elfogadta az egészségbiztosítási reformot, amelyben az ibr értelmezhetetlen, hiszen a betegek útját a megalakuló egészségpénztárak szervezik majd. A korábbi rendszerben részt vevő ellátásszervezők kötelesek lesznek az összes általuk kezelt adatot megsemmisíteni.
Információnk szerint a jogszabálycsomag a jövő héten megy közigazgatási egyeztetésre, s csak ezt követően kerül a kormány elé. Az Országgyűlés március-április tájékán foglalkozhat vele, de várhatóan még a tavaszi parlamenti ciklusban szavaznak róla a honatyák.
A tárca szerint a Fidesz hazudik
A március 9-ei népszavazás tétje már nem csak a háromszáz forintos vizitdíj, hanem az ezerforintos vizitdíj megelőzése is - jelentette ki a Fidesz szakpolitikusa. Mikola István kijelentésére reagálva az Egészségügyi Minisztérium tudatta: a Fidesz szemérmetlen hazugsággal próbálja az embereket a vizitdíj eltörlésére ösztönözni. Az ellenzéki politikus szavait azzal indokolta, hogy a világon a piaci egészségügyi rendszerek példája azt mutatja, hatféle technikával tud pluszbevételhez jutni a magánbiztosító vagy -pénztár. Ezek közül az egyik megoldás a beteg által fizetett önrész, vagyis a vizitdíj és a kórházi napidíj megemelése. A tárca ugyanakkor leszögezte: a kormány nem emeli ezer forintra a vizitdíj összegét. Horváth Ágnes egészségügyi miniszter közben úgy nyilatkozott: bízik abban, hogy a népszavazás után is megmarad a kórházi napidíj, a vizitdíj és a tandíj is.
Gyurcsánynak már van jelöltje
Nem politikus, a magánszférában is tevékenykedett, ismeri az egészségügyi finanszírozást és a nyugdíjrendszert, felügyeleti és ellenőrzési területen is dolgozott és nő - ennyit lehet tudni arról, ki lesz az egészségbiztosítási reform végrehajtását felügyelő kormánybiztos. Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek a jelöltje már megvan, de a nevét egyetlen szocialista vagy kormányzati forrásunktól sem tudtuk meg. Értesüléseink szerint egyébként Bokros Lajos volt pénzügyminisztert is kapacitálták a posztra, de nem vállalta el a feladatot. Úgy tudjuk, hogy a kormányzati körökön kívülről ajánlott biztost várhatóan hétfőn mutatja be a kormányfő. Feladata egyébként szűkebb lesz a korábban tervezettnél, s az egészségpénztárak kisebbségi részvénycsomagjának értékesítéséért felel majd, míg az egészségbiztosítási törvény végrehajtási rendeletei kiadásának koordinációját a Miniszterelnöki Hivatal, illetve Kiss Péter kancelláriaminiszter végzi. Értesüléseink szerint a kormánybiztos személyéről tegnapig nem egyeztettek az SZDSZ-szel, a tárgyalás a napokban várható.
(2008.02.22. 10:36)
Népszava online - Népszava

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Mikor nincs rendben a hüvely?Intim gondok

Mikor nincs rendben a hüvely?A legtöbb nő találkozik élete során valamilyen, a hüvelyt érintő problémával

Betegség, amely minden nőt érinthetInkontinencia

Betegség, amely minden nőt érinthetFőleg szülés után érinti a nőket, de bárkinél felléphet

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Végbélvérzés

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Mindenki megrémül, ha a vécépapíron vért vesz észre

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Beteghang

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Brjeska Dóránál 2013 őszén diagnosztizáltak áttétes mellrákot

A nátha gyógynövényes kezeléseNátha

A nátha gyógynövényes kezeléseNagyon sok gyógynövény van, amelyet bevethetünk, hogy felvegyük a harcot

60 felett így kell sportolniSport

60 felett így kell sportolniBár csökken az állóképesség és az izomerő, mégis fontos, hogy továbbra is sportoljunk

Otthoni megoldások orrfolyásraOrrfolyás

Otthoni megoldások orrfolyásraA jelenség oka a hideg, a megfázás, illetve az influenzavírusok

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyAnyajegy

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyMiért fontos a rendszeres szűrés?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
0, +6 °C
Minimum:
-2, +3 °C

Hazánkban szerdán délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég a Dunántúlon havazás, másutt havas eső, főleg keleten eső is várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag