Borvirágot locsolók

Árt vagy használ az alkoholfogyasztás? Hazánkban a vezető halálokok között szerepelnek az alkoholfogyasztásból eredő megbetegedések, a franciákat viszont épp ez menti meg a szívbetegségektől.

A társadalom és az alkohol

Sok tudományos vita és elmélkedés folyt már a témában: serkentő-e vagy egészségtelen hatású a rendszeres alkoholfogyasztás? Abban minden résztvevő egyetért, hogy függ az átlagosan elfogyasztott alkohol mennyiségétől. Sokan nem tudják, hogy nők esetében egy, férfiaknál két deciliter pezsgő naponta történő elfogyasztásával kimeríthető az ártalmatlannak mondott alkoholmennyiség.

Az alkohol vagy más néven etil-alkohol a cukortartalmú növényi és állati nedvek erjedésekor keletkezik. Színtelen, víztiszta, égető ízű folyadék, melynek nagy az energiasűrűsége. Ez a fajta energia azonban nem hasznos a szervezet számára, ugyanis szénhidráttartalma nem jelentős, és energiatartalmát az izmok szinte egyáltalán nem tudják hasznosítani.

Kimutatások szerint hazánkban egy ember évente átlagosan 10-11 liter tiszta szeszt fogyaszt el. Azt viszont kevesen tudják közülük, hogy az éhgyomorra fogyasztott alkohol csökkenti a vércukorszintet, és emeli a vérnyomást. Hatására a bőr kipirul, melegebbé válik, a megnövekedett hőképződés és hőleadás pedig fokozza az anyagcserét. Erőteljes vízhajtó hatásával befolyásolja a szervezet ásványianyag-háztartását, és növeli a vérzsírszintet. A nők egy részénél már a mérsékelt alkoholfogyasztás mellett is megnőhet a mellrák kockázata. Valószínűsíthető azonban, hogy a heti 1-3 alkalommal történő mérsékelt alkoholfogyasztás nem jár ilyen veszéllyel, de a gyermekre vágyó nőknek mégsem ajánlott kitenni magukat ilyen kockázatnak.

A nagyobb mértékű alkoholivás mindkét nemnél növeli a közlekedési és munkahelyi balesetek gyakoriságát. A krónikus alkoholfogyasztóknál a hozzászokás veszélye miatt máj-, hasnyálmirigy-, szívizom- és idegrendszeri károsodások, pszichés zavarok kialakulásával is számolni kell. A kitartó nagy mennyiségű alkoholfogyasztás növeli az agyvérzés veszélyét, az idült májbetegség, az erőszakos cselekedetek, az öngyilkosság kockázatát, valamint a hajlamot néhány daganatos megbetegedésre.

Az alkoholfogyasztás fokozatai:

  • A kevés, híg alkoholos ital, például egy deciliter bor vagy két deciliter sör fogyasztása többnyire fokozza a gyomornedv-elválasztást, az étvágyat, kóros elváltozást azonban nem okoz az idegrendszerben.
  • Kis mennyiségű alkoholos ital (egy-két deciliter bor vagy négy-öt deciliter sör) bevitele mellett már csökken az érzékszervek működése, károsul az izommunka koordináltsága, csökkennek az agyi gátlások és a koncentrálóképesség.
  • Közepes mennyiségű alkoholos ital (4,5-8 dl bor vagy 9-17 dl sör) ivását követően gyengül az izomerő, a mozgások szabálytalanná válnak, jellemző az önkritika elvesztése, a vidámság, a bőbeszédűség.
  • Nagy mennyiségű alkoholos ital (2 l bor vagy 4 l sör vagy 3 dl pálinka) elfogyasztása után bizonytalan járás, hányás, mély alvás, akaratgyengeség, erőszakos magatartás jelentkezhetnek.
  • Igen nagy mennyiségű alkoholos ital (3 l bor vagy 5 l sör vagy 0,5 l pálinka) ivása viszont már heveny mérgezést okoz, mély kábulatot és eszméletvesztést von maga után, életveszélyt jelent.

Pozitív hatások

A maratoni futókat az 1900-as évek elején brandyvel itatták, mert azt hitték, hogy ezzel javítható a sportteljesítmény. Elvileg az alkohol a teljesítményfokozók közé tartozhatna, hiszen nagy az energiatartalma, és képes gyorsan felszívódni, de csökkenti a koordinációs és koncentrációs készséget, így vitatott a valódi haszna a szervezet számára. Akadnak vélemények, melyek szerint az alkohol magabiztossá tesz, és fontos szerepe van a verseny előtti drukk leküzdésében.

A hagyományos francia táplálkozásban is megfigyelhető, hogy a koleszterinben és telített zsiradékokban bővelkedő ételek, mint a sajtok, a nagy mennyiségű liba- és kacsahús fogyasztása mellett a szív- és érrendszeri megbetegedések száma elmarad a várttól. Ez az úgynevezett francia-paradoxon, melynek magyarázatát sokan a franciákra jellemző rendszeres, mértékletes vörösborfogyasztásban látják. A kis mennyiségű alkoholnak önmagában is van egyfajta szívvédő hatása, mivel emeli a vérben a jótékony HDL-koleszterin szintjét, és csökkenti a vérrögök kialakulásának esélyét. Emellett a borban, kiváltképp a vörösborban sok olyan antioxidáns is található, amely a szívre és az érrendszerre további védő hatást fejt ki, és gátolhatja a káros LDL-koleszterin oxidációját, annak az érfalon való lerakódását.

Az eddigi tudományos vizsgálatok alapján elmondható, hogy a jó minőségű vörösborok mérsékelt fogyasztásával csökkenhet a koszorúér-betegség kialakulásának kockázata. Ennek ellenére nem indokolt a lakosságot ebbe az irányba befolyásolni, mivel a mérsékelt alkoholfogyasztást hosszú távon lehetetlen garantálni.

Ennek szellemében tanácsolja a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége Táplálkozási Akadémia című hírlevelében a következőket:

  1. Aki alkoholos italt iszik, csak mértékkel tegye, aki pedig nem, az már ne is építse ki ezt a szokást!
  2. Alkoholt tartalmazó italokat kizárólag kis mennyiségben, étkezéshez fogyasszunk, így lassabb az alkohol felszívódása. A tisztázatlan eredetű, ellenőrizetlen minőségű, mennyiségi alkoholfogyasztás helyett kívánatosabb a minőségi borok mérsékelt mennyiségben való, kulturált fogyasztása.
  3. A mértékletesség férfiak számára naponta legfeljebb 20, nők számára maximum 10 ml tiszta alkoholnak megfelelő mennyiséget jelent.
  4. Fiatalok számára még a mérsékelt alkoholfogyasztás sem ajánlott, mivel az esetleges kockázatcsökkentő hatásnál jóval erőteljesebb a rendszeres iváshoz való hozzászokás veszélye. Gyermekek számára az alkoholfogyasztás tilos!
  5. Teljes alkoholtilalom javasolt még azoknak, akiknek a családjában már előfordult alkoholprobléma, vagy gyógyszeres kezelés alatt állnak, illetve nagy koncentrációt igénylő tevékenységet végeznek.

Ezek alapján jól látható, hogy az alkoholfogyasztás nem tekinthető az egészséges táplálkozás nélkülözhetetlen, egészségvédő elemének, de megfelelő feltételek mellett, kellő önmérséklettel annak része lehet.

Felhasznált irodalom: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége Táplálkozási Akadémia című hírlevele

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés