Betiltják a mentolos cigarettát

Életbe lépett a mentolos cigarettákra vonatkozó tilalom az EU-ban.

Szerdán életbe lépett a mentolos cigarettákra vonatkozó tilalom az Európai Unióban, amely elsődlegesen azt szeretné megakadályozni, hogy a fiatalok rászokjanak a dohányzásra. A szabályozás az EU dohánytermékekre vonatkozó irányelvének a része, amelyet 2014-ben fogadtak el. Az ízesített cigarettákat és egyéb dohánytermékeket már 2016-ban betiltották, de a 3 százaléknál nagyobb piaci részesedésű termékek, mint a mentolos cigaretták, mindeddig haladékot élveztek.

Minden negyedik uniós állampolgár dohányzik

Az irányelv része az is, hogy a dohánytermékek csomagolásának immár 65 százalékát kell, hogy elfoglalják az egészségügyi figyelmeztetések. Továbbá a tagállamok arról is rendelkezhetnek, hogy minden dohányterméket azonos, egyszerű csomagolással lehessen csak forgalomba hozni.

Az intézkedéssel a fiatalok körében tennék népszerűtlenebbé a dohányzást. Fotó: Getty Images
Az intézkedéssel a fiatalok körében tennék népszerűtlenebbé a dohányzást. Fotó: Getty Images

Az Európai Bizottság adatai szerint az unió lakosságának 26 százaléka dohányzik, és ez az arány 29 százalék a 15-24 éves korcsoportban. A cigarettázás okozza a legtöbb idő előtti halálozást az Európai Unióban. A helyzet Magyarországon különösen aggasztó, ahol a Magyar Kardiológusok Társasága óránként 3, évente pedig 28 ezer ember halála hozható összefüggése a cigarettával. Erről bővebben az alábbi cikkünkben is írtunk!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés