Beteg-orvos találkozó a tüdőrák betegek érdekében

A Magyar Rákellenes Liga Tüdőrákbeteg Szekciójának szervezésében május 19-én Budapesten.
A világon és Magyarországon is óriási fejlődés következett be a daganatos betegségek gyógyításában az elmúlt évtizedekben. Ma már az ilyen betegségek több, mint a felét képes az orvostudomány meggyógyítani. Hazánkban különösen nagy népegészségügyi problémát jelentenek a daganatos betegségek, s közülük is kiemelkedik a tüdőrák. Sajnálatos tény, de Magyarország a tüdőrákos halálozás vonatkozásában az első a világon. Évente mintegy nyolcezren halnak meg ebben a betegségben, legtöbben a daganatos betegségek közül.
Különösen tragikussá teszi ezt a tényt az, hogy a tüdőrák kiváltó oka ismert, ez a dohányzás. Minden tíz betegből kilenc a dohányzása miatt lett beteg. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy tíz betegből kilenc elkerülhette volna a betegséget, ha nem dohányzott volna. Fontos, hogy az egész lakosság tudatában legyen annak, hogy általában, de a tüdőrák esetébe különösen igaz az, hogy a betegségek megelőzése nem az egészségügyön múlik, hanem jelentős részben a lakosság egészséges életmódján. Speciális szakrendeléseken, a tüdőgondozókban megfelelő gyógyszeres, vagy gyógyszer mentes leszokás támogatási módszerek állnak a dohányosok rendelkezésére.
A tüdőrák esetében a gyökeres sebészi operáció jelenti a gyógyulás igazi esélyét, ezért mindent meg tenni annak érdekében, hogy ha már kialakult a betegség, akkor minél korábban fedezzék azt fel. Erre nálunk esélyt jelent, ha a legnagyobb tüdőrák kockázatú csoport, a 40 évesnél idősebb dohányosok évente elmennek tüdőszűrésre.
A rendezvény címe, "együtt élni a tüdőrákkal jobb életet" is jelzi azt, hogy azok számára is van esély az életre, akiket a betegség kiterjedtebb volta, vagy egyéb ok miatt már nem lehetett megoperálni. Esélyt kaphatnak a túlélésre a sugárterápiában, korszerű kemoterápiában részesülők is. Szükség esetén megfelelő készítmények enyhítik az esetleges kellemetlen mellékhatásokat. A beteg biztonságban, jó közérzettel éli mindennapi életét.
Sajnos előfordul, hogy nem lehet teljesen elpusztítani a daganatsejteket, s bizonyos idő elteltével a daganat ismét növekedni kezd. Ezekben az esetekben is van remény.
Gyógyszeres kezelések új, napjainkban már elérhető fajtája a célzott biológiai terápia. Ez a daganatsejtek növekedéséhez szükséges biológiai folyamatok gátlása útján ható kezelés, amely a daganatsejtek túlélésében, szaporodásában és metasztázis (áttét) képzésében igazoltan fontos szerepet játszó ún. specifikus jelátviteli folyamatokat befolyásolja. A célzott biológiai terápia ma a kiterjedt stádiumú, előrehaladott nem kissejtes tüdőrákok egy részének kezelését teszi lehetővé. Az eddigi jó eredmények azzal kecsegtetnek, hogy az előrehaladott stádiumú tüdőrákok esetében is a betegek egy részénél elérhetővé válik a daganat felismerését követően az eddiginél hosszabb, jó életminőséget biztosító élet.
Ezeknek a gyógyszereknek mellékhatásai általában enyhék, jól kezelhetőek és eltérnek a kemoterápiák által kiváltottaktól
Az "együtt élni a tüdőrákkal, jobb életet" azt is jelenti, hogy ha a betegség, vagy a különböző kezelések miatt panaszai lennének a betegnek, lehetősége van az orvosoknak arra, hogy segítsenek. A fáradtság, a fájdalom, a nehézlégzés, vagy köhögés olyan tünetek, amelyeket nem kell tűrni, csökkenteni, vagy akár szűntetni lehet azokat.
A Magyar Rákellenes Liga több, mint egy évtizedes tevékenysége élő példája annak, hogy az egészségügyi dolgozók mellett, azokat segítve milyen nagy szerepe lehet a civil szervezeteknek, a beteg szervezeteknek. A tüdőrák betegek szervezete a jövőben a Rákliga szekciójaként szeretné folytatni tevékenységét.
Szeretnénk az egész társadalom, az egészséges emberek figyelmét felhívni a tüdőrák népegészségügyi fontosságára, a dohányzás leszokás, a korai felfedezés jelentőségére.
A betegeknek és hozzátartozóiknak ismerniük kell a lehetséges legkorszerűbb kezelési módokat, s ahhoz hozzá is kell, hogy jussanak.
A betegek bármilyen kérdéssel fordulhatnak a szervezethez. A betegekkel, a betegséggel kapcsolatos feladatok csak részben hárulnak az egészségügyi dolgozókra, az nagyrészt civil szervezetekre, a társadalom különböző csoportjaira támaszkodik, hiszen e nélkül a kitűzött célokat sokkal nehezebb megvalósítani.
A beteg-orvos találkozó keretében lehetőség lesz arra, hogy a szakma legnevesebb művelőivel találkozzanak a betegek, hozzátartozóik, vagy az érdeklődők, akár hozzájuk intézve a kérdéseiket. A találkozó időpontja 2007 május 19-én 10-14 óra, helyszíne: Westend Hilton Hotel bálterme
2007-05-10 11:52
Forrás: Magyar Rákellenes Liga
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +7 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban kedden délelőtt fokozatosan növekszik a felhőzet, helyenként futó hózápor, havas eső előfordulhat.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag