Bejött a dohányzási tilalom a franciáknak

Egy év alatt 15 százalékkal csökkent a szívinfarktus és stroke miatt kórházba szállítottak száma.
Franciaországban egy éve tiltották meg a dohányzást az éttermekben, szállodákban és kaszinókban és most nyilvánosságra került adatok szerint azóta 15 százalékkal csökkent a szívinfarktus és a szélütés miatt kórházba szállított betegek száma.
Az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) szoros kapcsolatban működő Európai Szívgyógyász Társaság központja a svájci Genfben jelentette be, hogy a közterületeken, középületekben dohányzási tilalmat bevezető többi országhoz hasonlóan Franciaországban is jelentősen csökkent a szív- és érrendszeri katasztrófák miatti sürgős kórházi felvételek gyakorisága.
Az életveszélyes szív- és értragédiák szomorú európai statisztikái már az Európai Unió több tagországában értékelhetően javultak. Írország, Skócia és Olaszország után a francia egészségügyi hatóságok is elérték, hogy tavaly januárban országukban is tiltsák a nyilvános helyeken történő dohányzást.
Mint a többi, hasonlóan döntő EU-országban, a vendéglátóipar és a dohányosok elkeseredetten tiltakoztak. Megjósolták, hogy az ír kocsmák elnéptelenednek, a világhírű olasz és francia éttermekbe nem ül be a hazai és külföldi vendég, tönkremennek a játékkaszinók. A tények igen hamar bizonyították, hogy az emberek mindenütt elfogadták a többség - és kiváltképp a gyerekek - egészségét szolgáló intézkedéseket.
Az Európai Szívgyógyász Társaság közleménye hangsúlyozza, hogy az igen kedvező francia eredmények egybevágnak azzal, hogy az infarktusok és az agyi katasztrófák száma valamennyi, a nyilvános dohányzás tilalmát bevezető országban meghökkentő gyorsasággal csökkent.
Ezekben a napokban jelent meg egy olasz munkacsoport közleménye arról, hogy Itáliában is, ahol a nyilvános helyen való dohányzás tilalma 2005 januárjában lépett életbe, a hirtelen szívhalál és a szívroham miatti kórházi felvételek gyakorisága 11,2 százalékkal lett kisebb. Az eredmény különösen a fiatalabb korosztályokat, a 35-64 éveseket érintette.
Az egyik párizsi szakértő azt nyilatkozta, számára a legkellemesebb meglepetés az volt, hogy egy esztendő alatt a francia kávéházakban és éttermekben a dohányfüstszennyezés 75 százalékkal csökkent. Ez azért igen fontos, mivel mind több adat bizonyítja, hogy a dohányosok környezetében tartózkodó passzív dohányosok egészségének károsodása semmivel nem kisebb, mint az aktívan cigarettázóké.
A finn Pekka Jousilahti professzor kimutatta, hogy a dohányfüstben 4000 kémiai anyag található és ezek szinte valamennyi emberi szervet károsítják. A francia szívgyógyászok elismerték, hogy a dohányzás tilalma a nyilvános helyeken igen hatásos védelmet jelent, de egyelőre a dohányosok száma Franciaországban nem csökkent.
Az Európai Szívgyógyász Társaság a többi nemzetközi szervezettel együtt igyekszik a közvéleményt tájékoztatni arról, milyen egyértelmű bizonyítékok vannak arra, hogy az egészséges életvitellel elkerülhető haláleseteknek csaknem a fele a dohányzás következménye.
Daniel Thomas párizsi szívgyógyász professzor hangsúlyozta: "A kormányoknak ezekből az eredményekből tanulniuk kell és nem szabad, hogy továbbra is a dohánylobbi érdekei érvényesüljenek. Franciaországban még mindig sok ember dohányzik, de az a változás, hogy a munkahelyek és a nyilvános közterületek füstmentesek lettek, óriási mértékben javította a közegészségügyet és nem csak a szívbetegségek vagy a tüdőpanaszok szempontjából, hanem a legújabb adatok tanúsága szerint kevesebb ember szenved fejfájástól is".

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
0, +5 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a hideg levegő érkezésének köszönhetően egyre nagyobb területen vált havazásra a csapadék, a déli tájakon eshet havas eső, eső.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag