Az idősödő finnek több alkoholt isznak, mint valaha

Az idősödő finnek alkoholfogyasztása 2000. óta jelentősen megugrott, ami riasztó irányvonalnak számít egy olyan országban, ahol az alkohol a vezető halálok.

Az országos egészségügyi és jóléti intézet (THL) 2000-ben és 2008-ban felmérést készített a finnek körében alkoholfogyasztási szokásaikkal kapcsolatban. A kutatók eredményei azt mutatták, hogy az 50 évnél idősebb finnek 2008-ban nagyobb mennyiségben és gyakrabban fogyasztottak szeszesitalt, mint az ugyanebbe a korosztályba tartozók 2000-ben.

Az 50 és 69 év közötti férfiak tavaly átlagosan 6,3 liter, az ugyanebbe a korosztályba tartozó nők pedig 1,7 liter tiszta alkoholt fogyasztottak. Az alkoholfogyasztás 2000. óta 44 százalékkal emelkedett a férfiak, 35 százalékkal a nők esetében.

A hivatalos statisztikák szerint a finnek 2008-ban átlagosan 10,4 liter tiszta szeszt fogyasztottak személyenként.

"A 2000 utáni években az emberek idősödve nem csökkentették alkoholfogyasztásukat, ahogyan korábban. Ebben az évtizedben az alkohol ára csökkent, az idősebbek jövedelme pedig a korábbinál magasabb" - nyilatkozta a THL kutatója, Pia Maekelae. A kutató azt is hozzátette, hogy az 50-es éveikben járók ahhoz a generációhoz tartoznak, akik mindig több alkoholt fogyasztottak, mint a korábbi nemzedékek.

A nagyobb mértékű alkoholfogyasztás valószínűleg több egészségügyi rendellenességet vált ki.

"Az idősebbeknek kevesebb alkoholt kellene inniuk, mint a fiatalabbaknak. Több betegségben szenvednek, több gyógyszert szednek, melyeknek az alkohollal kombinálva következményei lehetnek."

A kutatók a vizsgálat során 2 700 tizenöt és hatvankilenc év közötti finnt kérdeztek meg.

Finnországban az alkohol a vezető halálok 2005 óta, amikor az északi ország 30 százalékkal csökkentette az alkohol jövedéki adóját, hogy megpróbálja feltartóztatni a szomszédos EU-tagállamokból beözönlő olcsóbb importot.

Idén januárban az alkohol adóját 10 százalékkal megemelték, és a parlament várhatóan a jövő héten fogadja el azt a javaslatot, amely október elején újabb 10 százalékkal növelné a jövedéki adót.

Copyright AFP [2009] / Translation Medipress

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-2, +4 °C
Minimum:
-8, -3 °C

Hazánkban szombaton délelőtt napos, de hideg idő lesz, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag

Influenzahíradó

február 11. - február 17.
Influenzás tünetekkel
orvoshoz fordulók száma:
52 200
  • 0-14 évesek
  • 15-34 évesek
  • 35-59 évesek
  • 60 év felettiek