Az anya marihuána fogyasztása egy életre károsíthatja gyermekét

Statisztikai adatok eddig is léteztek arról, hogy a marihuánát szívó anyák gyermekeivel sok magatartási probléma van, de úgy tűnik, most megtalálták ennek az okát. A Science-ben jelent meg az a cikk, amiben a svédországi Karolinska Intézetben kutató Harkány Tibor számol be eredményeiről.
Sokáig nem tudták a kutatók, hogy minek is vannak olyan fogadóhelyek az agyban, amelyeken például a marihuána hatni tud. Nyilván nem azért, feltételezték, mert a természet még a kábítószer élvezet lehetőségeinek megteremtésének lehetőségeire is gondolt.

Aztán a múlt század vége felé kiderült, hogy az agy maga is termel marihuánaszerű anyagokat, és a fű hatóanyaga, a THC tulajdonképpen azért hatásos, mert azokat az agyi struktúrákat veszi kölcsön, amelyeket az agy belső marihuánái is használnak. És, hogy ezek a belső kannabinoidok tulajdonképpen mire is valók?

A legújabb kutatási eredmények szerint még a magzati idegrendszer fejlődését is befolyásolják. Ebből azonban az következik, hogy amikor állapotos asszonyok marihuánát szívnak, a gyermekük idegrendszerének fejlődését veszélyeztetik.

Eddig nem tudtuk, hogy annak a rendszernek, ami a marihuána hatását is közvetíti a központi idegrendszerre, a magzati fejlődés során nagyon fontos szerepe van. Azt szabályozza, hogy az agyban a növekvő idegsejtek hogyan formálnak kapcsolatokat, és milyen partnereket találnak. Más szóval, hogy az agyunkban a különböző idegi hálózatok hogyan épülnek fel.

Ebből következik, hogy ha ezt az egész rendszert rosszkor aktiváljuk, például az anyai marihuána fogyasztás által, akkor ez a kapcsolatrendszer nem úgy fejlődik ki, ahogyan normális agyban kifejlődne. Ezáltal végleges károsodásokat okozhat a fejlődő agynak, amik aztán a gyermek, illetve majdan a felnőtt egész életére kihatnak.

Humán klinikai vizsgálatokból tudjuk, hogy azok a gyermekek, akiknek az édesanyja marihuánát szívott a terhesség alatt, sokkal gyakrabban hiperaktívak, szociális zavaraik lehetnek, például agresszivitás, emocionális zavarok felléphetnek. A különböző pszichológiai és neurológiai tesztekből kiderült, hogy például a memória funkcióik csökkentek, illetve szélsőséges esetekben még mozgáskoordinációs zavarok is felléphetnek.

Legújabban 16-18 éves korig követték ezeket a gyerekeket, és eddig az életkorig mindezek megmaradnak. A gyakoriság feltétlenül azt mutatja, hogy az anyai marihuána fogyasztás hosszú távon is káros a gyermekek fejlődésére.

Harkány Tibor és csoportja egerekben kimutatta, hogy ennek a belső rendszernek, ami a marihuána hatásait, és a káros hatásait is közvetíti, nagyon meghatározott térbeli és időbeli szerepe van a magzati fejlődésben. Embernél ez az időszak körülbelül a 16. és a 21. terhességi hét közé tehető. A külső marihuána olyankor is működésbe hozza ezt a belső rendszert, amikor az magától nem működne. Másrészt, amikor már működik, akkor a rendszer működését úgy fogja megzavarni, hogy ez a működés vagy túlzottá, vagy túl kevesebbé válik, és így felborulnak mindazok a folyamatok, amelyekben ennek a rendszernek közvetlenül szerepe van.

Remélhetőleg az elkövetkezendő években meg fogjuk érteni azokat a pontos sejtszintű folyamatokat, amiket az anyai marihuána fogyasztás befolyásol, illetve adott estben azokat a génszintű változásokat, amik a gyermek fejlődésére az anyai marihuána fogyasztás esetén kihatnak.

Remélhetőleg eljutunk odáig, hogy hogyan lehetne csökkenteni az akár még a terhesség alatt, akár már az újszülöttben, vagy esetleg a fejlődő gyermekben ezeket a változásokat, és megpróbálhatunk segíteni azokon a gyerekeken is, akik most már a tízes éveikben járnak.

Szeretnénk találni olyan terápiás megoldásokat, amikkel az ő agyukban már bekövetkezett változások még módosíthatók lennének.

Ami számomra ebben az egészben a kiinduló ok az, hogy én rengeteget dolgoztam, majdnem nyolc évet dolgoztam Hollandiában, ahol a marihuána a mindennapok része. Svédországban ez nem volt egy ilyen nagy ügy egy darabig, de most már ott is egyre több fiatal szív marihuánát. A marihuána származékok pedig nem ürülnek ki azonnal a szervezetből, és nagyon-nagyon jól átjutnak a méhlepényen.

Biztos nem találunk tökéletes mindent kijavító megoldást, de ha annyit elérünk, hogy felhívjuk a fiatalok figyelmét, akkor talán már tettünk valami értelmeset - fejezte be Harkány Tíbor.

MR
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-1, +4 °C
Minimum:
-6, -1 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt változaón felhős lesz az ég, a Dunántúlon helyenként alakulhatnak ki hózáporok, gyenge havazás, az ország más részein nem várható csapadék.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag