-3° - +6°
Kettős front

Az alkoholizmus szenvedélybetegség

A természeti népek törzseinél nem tudunk szenvedélybetegségek létezéséről. A szeszek, drogok fogyasztása szertartások, ünnepségek része volt, kötött szabályokkal, amelyek betartása megóvott a károsodásoktól. A szabálytalan használat betegséghez vezetett.

Valamire szomjazunk?

Egy neves addiktológus szakorvosra (Dr. Csorba József) hivatkozva mondhatjuk, hogy a modern ember, amióta elkezdett civilizálódni, elvesztette a kapcsolatát a természettel és önnön természetével. Azzal együtt, hogy a természeti jelenségek nagy részére materiális magyarázatot kapott, és nem hisz mögöttük valamiféle szellemi hatalmat, önmagára is másképp tekint. A szakember úgy fogalmaz, hogy elvesztette a kapcsolatot saját szellemi, spirituális lényével. Mi sem bizonyítja jobban, hogy az ember mennyire lelki-szellemi lény, mint az, hogy ez a hiány nemcsak az újkori spirituális érdeklődésben, de amolyan "spirituális hiánybetegségekben" is megmutatkozik.
Azóta beszélhetünk a szenvedélybetegségek kialakulásáról, hogy elvesztettük természetközelségünket, szellemi lényünk nem találja azt a csatornát, ami valamiféle hittel kapcsolatban utat adott a szenvedélyek keretek közé szorított és ezért biztonságos kiélésének, ehhez járulnak érzelmi életünk hiányosságai, betegségei.
A racionalizmus előretörésével megszűnt az a felsőbb hatalom, aminek a hitelt érdemlő szavára az ember hajlandó fegyelmezett lenni. Azt hiszi, nincs mitől félnie. Ugyanakkor az alkohol nagyon jól oldja a megoldatlan, kiegyensúlyozatlan dolgok miatti szorongást, a depressziót - igaz, csak ideig-óráig. Azokban az országokban, ahol még ma is családi és társadalmi tradíciók keretei között zajlik az alkoholfogyasztás, sokkal jobb a helyzet, mint a főleg északi népek magányos ivászata esetén.

Alkoholfogyasztás régen és ma

Az európai kultúrának nagyon messzire kell visszanyúlnia, ha természeti nép voltát keresi. Úgy tűnik, hogy már régen elvesztettük a mértékletes ivás képességét. Visszatekintésünket a teljesség igénye nélkül tesszük meg.
Ha az adatoknak hinni lehet, az első századi írásos emlékektől kezdve azt látjuk, hogy bizony régen sem ittak keveset. Borból és sörből egyes adatok két-három literes napi fogyasztást sejtetnek. Hasonló adatok vannak a XIII-XIV. századból is.
A XVII. században az angol családok napi három liter sört fogyasztottak. Elődeink mentségükre legyen mondva, hogy könnyen és gyorsan hasznosuló mindennapi italként, inkább élelmiszerként, mint élvezeti cikként fogyasztották. A víz javítására is használták az alkoholt, hiszen bizonyos értelemben fertőtlenítés céljából is itták, és gyógyhatása éppoly közismert volt, mint bódító volta.
Európában a borpárlatok és pálinkák korát a XVII. századtól, a már az ókorban is ismert lepárlókészülékek elterjedésétől számíthatjuk. Sajnos a tömény italok ma is súlyosbítják a helyzetet.

Itt és most - tények és számok

Magyarországon sajnos nem új keletű az alkoholizmus, honnan volna különben a köszöntés: "Pálinkás jó reggelt!". Az iszákosság jelenlegi formájában az 1950-es, 60-as években a szocialista iparosítással párhuzamosan vált általánossá. Az 50-es évek nagy építkezésein csaknem társadalmi norma lett.
Az egy főre jutó évi tiszta szeszben számított alkoholfogyasztás a 80-as évek óta, illetve a legtragikusabb 12 liter/fős fogyasztás óta 1997-re 10,1 literre csökkent. A májzsugorban meghaltak számat sajnos nem erősíti meg ezt a tendenciát, számuk tovább nőtt. A májzsugorban meghaltak számából becsülhető az alkoholisták száma. Magyarországon napjainkban több mint 1 millióra becsülik a nagy mennyiségű alkoholt fogyasztók számát.
Az ország lakosságának egészségi állapotát felmérő, úgynevezett "OLEF2000" vizsgálat eredményei szerint a felnőtt magyar férfiak csaknem fele, a nők valamivel több mint ötöde mértékletes alkoholfogyasztó, minden ötödik férfi és minden huszadik nő nagyivónak tekinthető. A tipikus mérték feletti alkoholfogyasztó alacsony iskolázottságú, középkorú férfi, fizikai munkás vagy foglalkozás nélküli, egyedül él, kis településen lakik, nem vallásos.
Több százezerre tehető az alkoholista nők száma, akik egy részének a gyermeke is alkoholos magzati szindróma kórképpel születik. Főleg az 1960-as évektől folyamatosan növekvő, egy főre jutó tömény alkoholfogyasztásunk riasztó. A rendszerváltozás eredményeképp kialakuló, teljesítményorientált társadalomban bizonyos jelek arra engednek következtetni, hogy az iszákosság, ha lassan is, de visszaszorulóban van. A számok azonban azt mutatják, hogy az alkoholfüggők száma napjainkban is növekszik. Az egészségügyben nyilvántartott alkoholisták 50 000 körülire tehető.
Nagy kérdés, mit lát és milyen lesz a következő nemzedék. 1999-ben Pest megyében végeztek felmérést a középiskolások körében. Több mint 53 %-uk már volt életében legalább egyszer részeg, alkoholfogyasztásuk enyhén növekvő tendenciát mutat. Így az adatok nem túl biztatóak.
"A XX. századra visszatekintve Magyarországot a devianciák közül két tradicionálisan elterjedt viselkedési forma jellemzi: a mértéktelen alkoholfogyasztás és az öngyilkosság. A kilencvenes években mind két viselkedési forma gyakoriságában - nem egyértelműen kimutathatóan javuló - változás következett be. E változások azonban csupán a 70-es, 80-as éveket jellemző rendkívül magas szinthez képest jelentenek javulást, és korántsem jelentik azt, hogy nem tartoznak ma is a magyar társadalom legsúlyosabb problémái közé." - véli Elekes Zsuzsa a tanulmány egyik szerzője.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
-1, +6 °C
Minimum:
-3, +2 °C

Hazánkban szombaton délelőtt nyugaton az erősen felhős időben szórványosan havazás, havas eső is előfordul, máshol a változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütés is lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag