Az alkohol és a cigaretta ártalmasabb, mint az LSD?

A brit kormány drogtanácsadója szerint az alkohol és a cigaretta veszélyesebb, mint az olyan illegális kábítószerek, mint a marihuána, az LSD és az ecstasy.

David Nutt, a londoni Imperial College professzora a kábítószerek új osztályozási rendszerének felállítását szeretné, hogy a közvélemény jobban megérthesse a legális és illegális szerek relatív hatásait. Ez alapján az alkohol kerülne az ötödik helyre a legkárosabb drogok listáján a heroin, a kokain, a barbiturátok és a metadon után - számolt be a szakértő a King's College Büntető és Igazságügyi Tanulmányok intézménye számára készített jelentésében. A dohány a kilencedik helyet foglalná el a listán, a cannabis, az LSD és az ecstasy pedig "bár károsak, hátrébb, valahol a 11., a 14, illetve a 18. helyre kerülnének". A rangsor a fizikai ártalmakon, a függőségen és a társadalmi károkon alapul.

"Senki sem állítja, hogy a kábítószerek nem ártalmasak. Az leglényegesebb kérdés a mérték és a hatáskör" - állítja Nutt, aki a kormány Kábítószerügyi Tanácsadó Bizottságának elnöki tisztét is betölti. "El kell fogadnunk, hogy a fiatalok szeretnek kísérletezni a kábítószerekkel és más potenciálisan káros anyagokkal, és nekünk az a feladatunk, hogy megvédjük őket az ártalmaktól ebben az életkorukban. Éppen ezért pontosabb és hitelesebb információval kell szolgálnunk. Ha valaki azt hiszi, hogy a fiatalok ijesztgetésével meg lehet akadályozni, hogy használják ezeket a szereket, nagyon téved."

Nutt bírálta a brit miniszterek januári döntését, mellyel a cannabist a C osztályból (nyugtatók és néhány fájdalomcsillapító tartozik ide) a magasabb B osztályba sorolta át, ahová az amfetaminszármazékok tartoznak. Véleménye szerint a döntést, ami a büntetési tételt árusítás esetén 14 évig, birtoklás esetén 5 évig terjedő szabadságvesztésre növelte, a tudományos tanácsok ellenére hozták meg, ráadásul alig öt év telt el az óta, hogy a cannabist a B osztályból a C osztályba sorolták át. Nutt szerint az ilyen politika "eltorzítja és elértékteleníti" a kutatási eredményeket, és vegyes képet közvetít a nyilvánosság felé. Bár elismerte, hogy a cannabis ártalmas anyag, használata nem vezet súlyos egészségügyi rendellenességekhez. A fogyasztók a pszichotikus betegségek "viszonylag alacsony kockázatának" vannak kitéve a dohányosokra leselkedő tüdőrák kockázatához képest.

Nutt egyébként némi feszültséget okozott egyik korábbi kijelentésével, miszerint az ecstasy szedése nem veszélyesebb, mint a lovaglás, és ezt a véleményét mostani jelentésében is megismételte.

Copyright AFP [2009] / Translation Medipress

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+6, +14 °C
Minimum:
-1, +5 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a Dunántúlon és a középső orszgrészben helyenként párás maradhat a levegő, másutt többnyire gyengén felhős, napos időre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag

Influenzahíradó

február 04. - február 10.
Influenzás tünetekkel
orvoshoz fordulók száma:
67 900
  • 0-14 évesek
  • 15-34 évesek
  • 35-59 évesek
  • 60 év felettiek