Aki füstöl, annak nem osztanak munkát

A dohányosok nehezebben jutnak munkához, mint azok, akik mentesek e káros szenvedélytől, és a füstölés mintha konzerválná a munkanélküliséget, mert akik rendszeresen rágyújtanak sokkal tovább maradnak munkanélküliek is.

A Stanford Egyetem kutatóinak nemrégiben megjelent tanulmánya arra vall, hogyha a dohányos talál is munkát, kevesebbet keres, mint aki szenvedélytől mentesen él. A dohányzás mintha a megbízhatatlanság címkéje lenne, legalább is az USA-ban, ahol a felmérés készült.
A cigarettázás és a munkanélküliség közötti összefüggés felderítésére a kutatók 131 munkanélküli és munkát kereső dohányost kérdeztek meg. A kutatásba bevontak 120 olyan munkanélkülit is, akik nem dohányoztak. A kutatás résztvevőit úgy választották ki, hogy sokféle réteget képviseljenek, s például az iskolai végzettség ne torzíthassa az eredményeket.

Aki dohányzik, kevesebbet keres nemdohányzó társainál

Aki dohányzik, kevesebbet keres nemdohányzó társainál

Jól tudjuk, hogy a dohányzás rendkívül rossz hatással van a tüdőre és számos súlyos, akár halálos kimenetelű betegség rizikóját növeli. Azonban jó néhány kevésbé ismert, de legalább olyan káros következménye lehet a cigarettázásnak. Részletek!

A JAMA Internal Medicine orvosi szaklapban megjelent tanulmányi ismertetés szerint a résztvevőket a kutatás elején, fél- majd egy évvel később is kikérdezték. A tanulmány kezdete után 12 hónappal a dohányosoknak csak a 27 százaléka, míg a nem dohányzóknak 56 százaléka talált munkát. Az elhelyezkedők közül a dohányosok átlagosan óránként öt dollárral kerestek kevesebbet, mint a nem dohányzók.

Ugyan a kutatók korábban is kimutatták már a kapcsolatot a dohányzás és a munkanélküliség között, az ok-okozati összefüggést mégis nehéz bizonyítani. Ez a tanulmány is csak azt állapítja meg, hogy aki dohányzik, nehezebben talál munkát, de azt nem, hogy azért vannak-e nehézségei, mert dohányzik, vagy ettől teljesen függetlenül, és a két jelenség csak véletlenül jár együtt.

Forrás: MTI

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+29, +35 °C
Minimum:
+17, +23 °C

Hazánkban kedden délelőtt alig lesz felhő az égen, csapadékra nem kell készülni.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag