A városi tinédzserek alkoholfüggőbbek

A Florida Egyetem kutatásai szerint a középiskolások alkoholfogyasztásának visszaszorítására tett erőfeszítések hatékonyabbak a vidéki területeken, mint a nagyobb városokban.
Egy nemrég véget ért három éves felvilágosító és prevenciós program során az alkohol és drogfogyasztás veszélyeire szerették volna felhívni az amerikai tinédzserek figyelmét. A program azonban a nagyobb városokban, például Chicagóban szinte teljes kudarcot vallott. Ezzel szemben Minnesotában legalább 20-30 százalékkal csökkent a fiatalok alkoholfogyasztása. - írja a MediPress.
"Ezeket a nagyvárosi fiatalokat úgy látszik, máshogy kell kezelnünk, a megszokott prevenciós programok ugyanis az ő esetükben nem hatásosak" - nyilatkozta Dr. Kelli A. Komro epidemiológus professzor.
Azok a kamaszok, akik rendszeresen fogyasztanak alkoholt, gyakrabban kerülnek bajba az iskolában és életük során nagyobb az esélyük rá, hogy valamilyen függőségi betegség alakuljon ki náluk. Ezen kívül a fiatal korban fogyasztott alkohol a fejlődő szervezetre, elsősorban az agyműködésre is káros hatással van.
A kutatók összesen 5812 középiskolást kérdeztek meg az alkoholfogyasztási szokásaikról. Ezek után két csoportra osztották őket, és míg az egyik csoport tagjai több hetes prevenciós tréningen vettek részt, a másik csoportba tartozóknak nem kellett részt venniük a programban. A kísérlet végén felmérték, a résztvevőknek a prevenciós program hatására mennyit változott az alkoholfogyasztáshoz való viszonyuk a kontrollcsoportban lévő fiatalokhoz képest.
"A szomorú igazság az, hogy a chicagói fiatalok pont ugyanúgy viszonyultak az alkoholhoz a program végén, mint az elején - nyilatkozta Dr. Komro - A minnesotai gyerekeknél azonban lényeges-20-30 százalékos-csökkenést tudtunk elérni."
"Mivel a chicagói gyerekek legtöbben a szegényebb társadalmi rétegekből kerültek ki, ahol a szülők és a gyerekek is gyakran találkoznak megélhetési gondokkal, a sok probléma miatt valószínű, hogy a gyerekek az alkoholhoz fordulnak megoldásért. Szociális támogatásokkal és hatékonyabb prevenciós programokkal sikerülhet csökkentenünk az alkoholfogyasztást a városi területeken is."
STOP
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-1, +4 °C
Minimum:
-5, +1 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a Dunántúlon csökken a felhőzet, helyenként a nap is kisüt.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag