A nők majdnem annyit isznak, mint a férfiak

Egy nemrégiben készült amerikai tanulmány megállapítja, hogy a férfiak ugyan többet isznak a nőknél, de a rés szűkül. Legalábbis a tengerentúlon a hölgyek egyre gyakrabban nyúlnak a pohárhoz.

A tanulmány vezető szerzője, Dr. Aaron White és kollégái a túlzott alkoholfogyasztással foglalkozó nemzeti intézetnél (National Institute on Alcohol Abuse - NIAAA), illetve a nemzeti egészségügyi intézetnél (National Institutes of Health - NIH) egy 2002 és 2012 között készült országos felmérés adatait elemezték a kábítószer-használat és az egészségi állapot összefüggéseiről. Ebben nem csak a tiltott kábítószerekkel foglalkoztak, hanem az alkohol- és dohányfogyasztással is.
A kutatók kiértékelték az alkoholfogyasztást a 12 éves és idősebb férfiak és nők esetében az USA-ban, beleértve az aktuális ivást és a mértéktelen ivás, függetlenül attól, hogy az alkoholfogyasztást kombinálták-e más drogok - például a marihuána - használatával.

Mennyi alkohol a túl sok alkohol?

Amikor megpróbáljuk meghatározni az alkoholfogyasztási szokásokat, akkor valószínűleg az az első felmerülő kérdés, hogy "mennyit lehet?", "mennyi a túl sok?". Ezt járjuk körbe a cikkben, kattintson!

A vizsgálat kimutatta, hogy az alkoholfogyasztásban korábban tapasztalt különbség a férfiak és a nők között szűkült. Az aktuális ivás - ami annyit tesz, hogy a megkérdezett fogyasztott-e alkoholt az elmúlt 30 napban - a nők körében 10 év alatt, 44,9 százalékról 48,3 százalékra nőtt, miközben a férfiak körében, 57,4 százalékról 56,1 százalékra csökkent.

A kutatók azt is megállapították, hogy azoknak a napoknak a száma is emelkedett, amikor az elmúlt egy hónapban a nők alkoholt fogyasztottak. A 2002-es átlag 6,8 nap volt, ami tíz év alatt 7,3-ra emelkedett. A férfiaknál ez a mutató ugyanabban az időszakban 9,9 napról 9,5-re esett vissza.

A nők majdnem annyi alkoholt isznak, mint a férfiak

A nők majdnem annyi alkoholt isznak, mint a férfiak

Azok a 18-25 éves nők, akik nem jártak egyetemre, jelentősen többen kezdtek el mértéktelenül inni a vizsgálat időszakban. Eközben a férfiaknál szignifikáns csökkenést tapasztaltak a mértéktelen ivászatot illetően.

"Ez a tanulmány is megerősíti, amit más korábbi jelentések már feltártak, hogy az alkoholfogyasztás szokásai változóban vannak az amerikaiak körében" - jelentette ki George F. Koob, a NIAAA igazgatója.

A csapat szerint már csak egy mérőszám van, amely a nemek közötti különbség növekedését jelzi a vizsgált 10 év alatt: az alkohol és a marihuána együttes használata az utolsó ivás alkalmával. Ez a 18-25 éves férfiak között 15-ről 19 százalékra növekedett, de stabil maradt a nőknél, 10 százalékon áll ebben a korcsoportban.

A kutatók szerint a nemek alkoholfogyasztási szokásai közötti különbség csökkenésének okai nem világosak. A tanulmány nem tudott teljes mértékben magyarázatot adni a trendre sem a családi állapot, sem a terhesség vagy a foglalkoztatási helyzet alapján.

Azt azonban leszögezték, hogy az eredmények aggodalomra adnak okot, mert a nők jobban ki vannak téve az alkohollal kapcsolatos egészségügyi következmények, mint a férfiak. Különösen a szívbetegségek és a májgyulladás kockázata fokozott a körükben.

Dr. White és kollégái szerint további kutatásokra van szükség, hogy azonosítsák a férfi és a női alkoholfogyasztás trendjeinek mozgatórugóit, mivel ez adhatja az alapját a megelőzési és kezelési stratégiáknak.

Forrás: Medical News Today

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+15, +27 °C
Minimum:
+8, +13 °C

Hazánkban kedden délelőtt az ország nagy részén feloszlik a köd, kissé felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag