A német orvosok 15 százaléka alkoholista?

Különös eset döbbentette meg a napokban a német társadalmat. Egy neves ulmi klinika hasonlóan neves ortopédsebésze ugyanis egy csípőprotézis-műtét során összeesett, elveszítve eszméletét. Az 58 éves Christian T. vérében alkoholt mutattak ki.
Az ügy ráirányította a figyelmet az orvosok helyzetére, amely különösen az egészségügyi reform több mint két évvel ezelőtt történt megkezdése óta egyáltalán nem mondható rózsásnak. Tüstént szakértők kezdték elemezni: vajon a német orvosok is súlyosan betegek lennének?
Ugyancsak a német főváros egyik legtekintélyesebb neurológai és pszichiátriai professzorának egy vasárnapi nyilatkozata szerint igen. Frank König az interjúban elmondta, hogy az elmúlt időszakban a korábbinál összehasonlíthatatlanul több orvoskollégája kereste meg alkohol-, illetve kábítószer problémákkal. Szavai szerint jelenleg is számos orvoskollégát kezel. A függőség ugyanis olyan mértékű lett már náluk, hogy attól tartanak: operáció közben kiejtik az éppen szükséges eszközt a kezükből.
A professzor beszámolt arról: több orvostársa esetében a probléma egyáltalán nem új keletű. Csak hát korábban könnyebben tudtak maguknak felírni különböző nyugtatókat vagy könnyebben fértek az orvosi szekrényhez. Mára ez nehezebbé vált.
Különösen a klinikák vezető orvosaira jellemző az úgynevezett "burn out-szindróma", azaz a teljes kiégés. Ilyenkor pedig a legtöbben közülük alkohollal igyekeznek gyógyítani magukat.
Mindezen túl - mint elmondta - az orvosokra egyre nagyobb gazdasági, illetve egzisztenciális nyomás nehezedik, s ilyenkor is gyakran nyúlnak az üveghez vagy a különböző gyógyszerekhez. Többen már az öngyilkosság gondolatával is foglalkoznak - jelentette ki Frank König, aki azt is elmondta: orvos betegeinek száma különösen magas a traumatológusok közül, ők ugyanis rendkívül nagy érzelmi nyomásnak vannak kitéve.
A tabu ledőlt
Az orvosok és az alkohol viszonya az egyik olyan téma volt Németországban, amely mostanáig tabunak számított. Ez a tabu azonban ledőlt, s egy legutóbbi jelentés már arra világított rá, hogy a mintegy 300 ezer németországi orvos mintegy 8 százaléka alkohol- vagy kábítószerfüggő. Szakértők azonban a tényleges számot ennél jóval magasabbra becsülik, szerintük az orvosok 30 százaléka rendszeresen fogyaszt alkoholt, s mintegy 15 százalékra tehető az alkoholfüggő orvosok száma.
Az okok között König elő helyen az orvosokra háruló felelősséget említette. Ugyanakkor rámutatott arra, hogy az elmúlt években jelentősen megnövekedtek a rájuk nehezedő terhek, több munkát olykor kevesebb pénzért és a korábbinál rosszabb körülmények között kell elvégezniük. Nem véletlen az sem, hogy a német orvosok közül mind többen külföldön keresnek munkát.
Mindez azonban nem jelenti azt, hogy szemet lehetne hunyni az egész felett. A német orvosi kamara a napokban tovább szigorította az orvosokra vonatkozó előírásokat, az alkoholra vonatkozóan - különösen a műtétek esetében - életbe lépett az úgynevezett "nulla-tolerancia". Ezen kívül több német klinikán már bevezették a névtelen bejelentések rendszerét. Eszerint az ápolónők - sőt a kollégák is - névtelenül bejelentést tehetnek akkor, ha az orvosok között feltűnő esetet észlelnek.
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Melegfront

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban szombaton délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag