A nemdohányzók védelmében fordultak az Ab-hez

Az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordult az Egészségünkért a XXI. században Alapítvány az 1999. évi, a nemdohányzók védelméről szóló törvény és a munkavédelemről szóló 1993. évi törvény között lévő ellentmondások feloldása érdekében - jelentette be Szilágyi Tibor, az alapítvány ügyvivője kedden Budapesten.
A két törvény között a vendéglátó-ipari egységekre vonatkozóan található ellentmondás - mondta Szilágyi Tibor, aki beszámolt arról is, hogy a nemdohányzók védelme érdekében az állampolgári jogok országgyűlési biztosának is benyújtottak egy beadványt.
Az ügyvivő a Gazdaságkutató Intézet (GkI) egy korábbi felmérését ismertetve elmondta, hogy Magyarországon 2004-ben 2.300 ember halt meg azért, mert mások dohányfüstjét belélegezte, közülük 1.100-an sohasem dohányoztak. 2004-ben a magyar társadalomnak és a költségvetésnek 17 milliárd forint vesztesége származott a passzív dohányzás miatt - fűzte hozzá.
Koós Tamás, az alapítvány főmunkatársa azt hangsúlyozta, hogy az Alkotmánybíróságnak köteleznie kellene a törvényalkotót arra, a vendéglátóegységekben úgy jelölje ki a dohányzóhelyeket, hogy az ne ütközzék a munkavédelemről szóló törvény előírásaival.
A jelenlegi szabályozás nem teszi világossá azt, hogy a vendéglátóegységre mint munkahelyre milyen szabályozás vonatkozik - folytatta a szakember.
Koós Tamás állítása szerint a vendéglátóhelyeken dolgozók diszkrimináció áldozatai. Ezt a munkavédelemről szóló törvény azon passzusával támasztotta alá, miszerint a törvény minden munkavállaló számára lehetővé teszi az egészséges munkakörnyezethez való jogot.
Horváth Ágnes egészségügyi miniszter májusban Brüsszelben az Európai Unió tagországainak szakminiszteri ülésén jelentette be, hogy a magyar kormány betiltaná a nyilvános zárt helyeken a dohányzást.
Leszögezte, hogy a magyar stratégia sarokpontjai a passzív dohányzás elleni fellépés és a munkavállalók védelme.
Magyarország ezzel csatlakozni kíván a brüsszeli bizottság Dohányfüstmentes Európáért Zöld Könyvéhez, amelynek célja, hogy drasztikusan visszaszorítsa a dohányzást, és korlátozza azon nyilvános helyek számát, ahol rá lehet gyújtani.
STOP

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+17, +22 °C
Minimum:
+5, +10 °C

Hazánkban pénteken délelőtt alig lesz felhő az égen, gyorsan melegszik a levegő.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag