A legtöbb felnőtt kütyüfüggő

Nemcsak a gyerekeket és a fiatalokat veszélyezteti a digitális eszközök állandósult használata, hanem a felnőttek is könnyen függővé válhatnak - hívta fel a figyelmet Steigervald Krisztián generációkutató.

A kutató elindított egy kihívást, amelyben azt kéri a csatlakozóktól, hogy hetente legalább két órára függesszék fel a digitális eszközök használatát. A heti kétórányi "digitális szünet" arra elég, hogy az emberek elkezdjék tudatosítani magukban a függőségüket, vagyis csak kezdeti lépés - tette hozzá. Arra is felhívta a figyelmet, hogy egyre többen halnak meg autóbalesetben a vezetés közbeni mobilhasználat miatt.

okostelefon, okoseszközök, kütyük, kütyüfüggőség, telefonfüggőség,
Sokan el sem tudnák képzelni az életüket a telefonjuk nélkül. Fotó: iStock

Meddig bírnánk telefon nélkül?

A túlzásba vitt okostelefon-használat következményeiről egyre több figyelmeztetést adnak ki a különböző egészségügyi szervezetek. Manapság viszont a legtöbben el sem tudnák képzelni az életünket a modern technika vívmányai nélkül. Ha meg kellene tippelni, hogy naponta hány órán keresztül nyomkodjuk a telefonunkat , többségünk valószínűleg alulbecsülné a kütyükkel eltöltött időt. Ám ha letöltjük a telefonhasználati szokásainkat mérő alkalmazások bármelyikét, meglepődnénk az eredményeken. Mivel ezek az órák szinte észrevétlenül repülnek el, sokaknak lehetetlen küldetésnek tűnhet a "képernyőidő" csökkentése. Pedig könnyebb, mint gondolnánk.

Mit tegyünk?

Az okoskütyük váratlan hatásáról itt olvashat .

Első lépésként kapcsoljuk ki az értesítéseket! Sokkal egyszerűbb nem törődni az okostelefonunkkal, ha nem pittyeg és/vagy rezeg minden percben egy üzenet miatt. Jó ötlet az is, hogy beszerzünk egy hagyományos ébresztőórát. Ugyanis ha nem a telefonunk hangjára kelünk, kisebb az esély arra, hogy már rögtön az ébredés utáni első percben az e-mailjeinket és a közösségi oldalakat kezdjük böngészni. Emellett jelöljünk ki az otthonunkban kütyümentes zónákat. Ez azt jelenti, hogy a lakás adott pontjaira - például a vécére vagy a hálószobába - nem viszünk magunkkal telefont. Érdemes továbbá szelektálni a telefonunkon található alkalmazásokat is, a legtöbb játék és applikáció ugyanis úgy van kitalálva, hogy rendszeresen be kelljen lépnünk. Szabaduljunk meg ezektől, mert csak rabolják az időnket!

Ha már a fenti tippeket is nehezen tartjuk be, akkor nagy valószínűséggel mi is függők vagyunk. Ilyenkor azonban már drasztikusabb lépésekre kell rászánnunk magunkat. Először nevezzünk ki 1, később pedig 3 egymás utáni napot, amikor egyáltalán nem nyúlunk a kütyüinkhez. A szakértők szerint ez a mini "elvonókúra" segíthet kigyógyulni telefonfüggőségünkből. Ennyi idő elég lehet arra, hogy egészségesebb szokásokat, új hobbikat találjunk, amiket a három nap letelte után is szívesebben csinálunk majd telefonozás helyett. Ha pedig ez nehezen kivitelezhető - például a munkánk miatt -, akkor legalább jelöljünk ki olyan időszakokat, amikor nincs telefonozás, például vacsoraidőben vagy vasárnap délutánonként. Először talán furcsa lesz, de egy biztos: rengeteg időnk marad majd azokra a dolgokra, amik igazán számítanak. További tippeket korábbi cikkünkben olvashat.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +12, +19 °C

A napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, elszórtan, főleg északkeleten lehet zápor, zivatar. A mérsékelt szél helyeként átmenetileg megerősödhet, 25, 30 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön sem érvényesül fronthatás, de a változékonyság kettősfronthoz hasonló tüneteket válthat ki a fokozottan érzékenyeknél. Fejfájás és migrén jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás, felerősödhetnek az emésztési problémák. A szabadban ingadozó hő- és komfortérzetre kell készülni. Egyesek alvászavarokat tapasztalhatnak. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)