A kávé ezért nem segít kijózanodni

A köztudatban valamiért régóta elterjedt tévhit, hogy ha kicsit felöntöttünk a garatra, akkor egy csésze kávé segíthet a kijózanodásban, és másnaposan is érdemes a reggelt kávéval indítani. A szakértőknek azonban más a véleménye.

Egyáltalán nem segít?

Tony Moss, a London South Bank University professzora úgy nyilatkozott, hogy a kávé egyáltalán nem segít csökkenteni a véralkoholszintet. Sőt valójában, bár tényleg éberebbnek és összeszedettebbnek érezhetjük magunkat a benne lévő koffeintől, a szem-kéz koordinációnkat, illetve az egyéb motoros képességeinket továbbra is negatívan befolyásolja a szervezetünkben lévő alkohol.

Ezért nem segít kijózanodni a kávé
A kávé nem segít a kijózanodásban

A kávé után sem mentek át a teszten

Moss egy kísérlet során öt tanulóját hívta el egy pubba, ahol vodka-tonikot kellett inniuk a testsúlyukhoz, illetve testmagasságukhoz igazított keverési arányban, amíg ittasnak nem érezték magukat. Ezután letesztelték a véralkohol-szintjüket egy szondával, majd egy egyszerű, szem-kéz koordinációt mérő tesztnek vetették alá őket, amely során egy fémkarikát kellett egy drót körül mozgatniuk anélkül, hogy hozzáérne a dróthoz. A teszten mindnyájan elbuktak.

A másnaposság súlyosbodó hatásai arra emlékeztetnek, hogy a mértékletes ivás jó ötlet volna. A kor pedig az egyik legfontosabb tényező, amely fokozza a negatív hatásokat. Miért egyre rosszabb a másnaposság, ahogy öregszünk? Kattintson!

Ezután egy-egy csésze erős kávét itattak velük. Mind az öt résztvevő úgy nyilatkozott, hogy éberebbnek, fókuszáltabbnak érezte magát a kávé után - azonban amikor megismételtették velük a tesztet, újra mindnyájan elbuktak rajta. Ezután szondával ismét tesztelték a véralkohol-szintjüket, de az nem változott az első méréshez képest, így bebizonyosodott, hogy a kávénak semmiféle kijózanító hatása nincsen - a józanodásban valójában egyetlen dolog segíthet, ami nem más, mint az idő.

Másnaposságra sem jó

Dehidratáló hatása miatt a kávéfogyasztás a másnaposságon sem segít - ilyenkor két fontos dolog van: minél több folyadékot inni, illetve mihamarabb visszapótolni az elvesztett vitaminokat és ásványi anyagokat. Ettől függetlenül a reggeli kávénkról nem kell lemondanunk, viszont fontos, hogy még a szokásosnál is több vizet igyunk mellé, és önmagában a koffeines italtól semmiképp se várjuk, hogy jobban leszünk tőle.

Forrás: independent.co.uk

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)