A kamaszok már nem alkoholisták?

Egy új brit felmérés adatai azt mutatják, hogy a szigetországban egyre növekszik az absztinensek száma. Ez a növekedés különösen a fiatal antialkoholisták szép számnak köszönhető.

Kérdéses, hogy hosszabb távú tendenciáról vagy csak egy egyszeri visszaesésről van-e szó az alkoholfogyasztás csökkenésében.

A brit nemzeti statisztikai hivatal - Office for National Statistics (ONS) - felmérése szerint a britek körében egyre magasabb azoknak a száma, akik soha nem isznak alkoholt. A növekedést elsősorban az absztinens fiatalok számának a növekedése adja - írja a The Telegraph. Az új adatok szerint Nagy-Britanniában minden ötödik brit felnőtt antialkoholista. A 16-24 éves korosztályban az egyáltalán nem ivók aránya 40 százalékkal nőtt a legutóbbi, 2005-ös felmérés óta.
A szakértők azonban hitetlenkedve állnak az eredmények előtt, és arra hívják fel a figyelmet, hogy a felmérés módszereivel lehet a probléma. A felmérés ugyanis nem adja meg az adatokat sem a vallás, sem pedig az etnikum szerint. Ha ugyanis ezek az adatok meglennének, kiderülhetne, hogy a csökkenés azoknak a fiataloknak köszönhető, akik olyan vallásúak vagy olyan kultúrából jönnek, ahol az alkoholfogyasztás meg van tiltva. Mások arra hívják fel a figyelmet, hogy a felmérés nem reprezentatív, és az eredmények ellentmondásban vannak más felmérések adataival - így például a májbetegek és a cukorbetegek növekvő számával, illetve a detoxiákóba vagy a sürgősségire kerülő fiatalok növekvő számával.

Ugyanakkor az ONS-nek több felmérése is alátámasztja azt, hogy a fiatalok konzervatívabban állnak hozzá az alkohol-, illetve a drogfogyasztás kérdéséhez és a dohányzáshoz, mint az idősebb generációkba tartozók. Egy 2014-es felmérés adatai szerint például a nyugdíjasok kétszer valószínűbb, hogy napi szinten isznak, mint a fiatal felnőttek. Egy másik, 7590 középiskolás megkérdezésével végzett vizsgálat szerint pedig 18 százalékkal nőtt azon 11-15 évesek aránya, akik még soha életükben nem ittak alkoholt.

Nő azoknak a kamaszoknak a száma, akik soha nem isznak alkoholt?

Nő azoknak a kamaszoknak a száma, akik soha nem isznak alkoholt?


Dr. Adam Winstock addiktológus szakértő szerint az idei ONS-adatok nem bizonyítják, hogy az alkoholfogyasztás valóban visszaszorulna Nagy-Britanniában. Nem lehet tudni ugyanis, hogy csak egyszeri csökkenésről van szó, vagy pedig tendenciáról. "Az azonban nagyon érdekes kérdés - mondja a szakértő -, hogy a csökkenéshez van-e bármi köze a közösségi médiának. Ma ugyanis egy görbe este, egy lerészegedés nem maradhat titokban, nem magánügy, hanem azonnal mindenki tudomást szerezhet róla. Ez pedig lehetséges, hogy óvatosságra inti a fiatalokat."

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+4, +10 °C
Minimum:
-7, -1 °C

Hazánkban szombaton délelőtt változóan felhős égre számíthatunk, délen lesz a több, északon a kevesebb felhő, csapadék nem alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag