+7° - +22°
Kettős front

A gondolkodási mintázat és a függőség

Tudósok most elsőként azonosították azokat az agyterületeket, amelyek aktívabbak impulzív döntéshozatalkor.
Egy kutatás során összehasonlították józan alkoholisták és nem alkoholfüggő személyek pénzügyi döntéshozatalait. A józan alkoholisták csoportja szignifikánsan több "impulzív" idegi aktivitást mutatott.
A tudósok emellett felfedezték, hogy egyes génmutációk megnövelték az agy e területeinek aktivitását, ha impulzív döntést kellett hozniuk az embereknek. Eddig is ismert volt, hogy a mutáció csökkenti a dopamin nevű neurotranszmitter szintjét az agyban. Az újonnan felfedezett összefüggés az érintett gén, az impulzív magatartás és az agyi aktivitás között azt feltételezi, hogy a dopaminszint megemelése hatékony kezelése lehet az addikciónak a tudósok szerint. A kutatásról a Journal of Neuroscience december 26-i kiadása számol be.
Dr. Charlotte Boettinger , PhD, a North Carolina Egyetem pszichológus adjunktusa vezette a kutatást az UCSF Ernest Gallo Klinika és Kutatóközpontban. Dr. Howard Fields , PhD (neurológus professzor, az UCSF Wheeler Center for the Neurobiology of Addiction igazgatója) szintén részt vett a kutatásban.
"Adataink azt feltételezik, hogy a szerfüggő betegeknél kognitív különbség lehet" - közölte Dr. Boettinger. "Agyuk nem dolgozza fel teljesen döntéseik hosszútávú következményeit. Lehet, hogy kevésbé hatékonyan számítják ki az információkat."
"Ez a terápia egy új megközelítését jelentheti. Olyan gyógyszereket írhatunk fel, mint amit Parkinson-kórban vagy a korai Alzheimer-kórban, vagy átszabhatjuk a kognitív terápiát az exekutív funkciók javítására" - tette hozzá.
"A genetikai eredmények reményteli lehetőségeket jelentenek, hogy a dopamin szint emelését megcélzó kezelések hatékonyak lehetnek egyes személyek addiktív betegségeire."
A kutatók funkcionális mágneses rezonancia képalkotást (fMRI) alkalmaztak az agyi aktivitás vizsgálatára, miközben a páciensek egy képzelt jelenetben vettek részt: a kevés pénz mellett döntenek most, vagy a több pénz mellett később.
Boettinger 24 résztvevőt toborzott össze: 19 személyről volt fMRI adat, 9 résztvevő gyógyulófélben lévő absztinens alkoholista, 10 személy esetében pedig nem állt rendelkezésre adat a szerfüggőségről. További öt személy vett részt a genotipizálási vizsgálatban.
Az fMRI vizsgálatok a pénzügyi döntéshozatalok során racionális gondolkodást és impulzivitást mért. A józan alkoholisták majdnem háromszor gyakrabban választották a "most" jutalmat a kontrollcsoporthoz képest, impulzívabb viselkedést tükrözve.
A döntések hozatala alatt a képalkotó a posterior parietális, a dorsális prefrontális, a frontális orbitális agykéreg, valamint az anterior temporális lebeny területén mutatott ki aktivitást. A frontális orbitális kéreg sérülése általában károsodott ítélőképességet okoz, az illető rosszul bánik a pénzzel, és impulzívan viselkedik.
A kutatás a frontális orbitális kéreg csökkent aktivitását mutatta ki azoknál a résztvevőknél, akik a "most" jutalmat választották a "későbbhöz" képest, közülük a legtöbben alkoholisták voltak.
A frontális orbitális kérgi aktivitás a hosszútávú következmények idegi megfelelője lehet Dr. Fields szerint.
"Olyan, mint a fék" - magyarázta Dr. Boettinger. "Ha fognak a fékek, az emberek a jövő számára választanak. Ha nincsen fék, a rövidtávú haszon alapján döntenek."
A dorsalis preforotális kéreg és a parietális kéreg gyakran együttműködő áramköröket alkot, és a kutatás felfedezte, hogy mindkettő magas aktivitása összefügghet az azonnali jutalommal kapcsolatos elfogultsággal.
A frontális és parietális kérgek a munkamemóriában is érintettek, rövid ideig képesek észben tartani az adatokat. Ha a résztvevőktől megkérdezték, hogy most választanak-e 18 dollárt vagy egy hónap múlva 20 dollárt, a résztvevőknek ki kellett számolniuk, hogy az a 18 dollár mennyit érne egy hónap múlva és össze kellett hasonlítaniuk a 20 dollárral, s eldönteni, hogy érdemes-e várni.
A parietális és a dorsalis prefrontális kérgek jóval aktívabbak voltak azokban, akik nem akartak várni. Ez azt jelentheti Boettinger szerint, hogy ezekben az emberekben ezen agyterületek kevésbé hatékonyan működnek.
A kutatók emellett megvizsgálták a COMT nevű gén variánsait is. A mutáció alacsonyabb dopamin szinttel asszociált, és a felmérésből kiderült, hogy azoknál az embereknél, akik ezen allél két másolatával rendelkeznek (ami a legalacsonyabb dopamin szintet eredményezi), szignifikánsan magasabb a frontális és parietális aktivitás, és jelentősen gyakrabban döntenek a "most" mellett.
"Az adatok jelentős lépést jelentenek az alkoholisták altípusainak azonosításában, ami segíthet a kezelések egyénre szabásában, és korábbi intervenciót tehet lehetővé olyan embereknél, akiknél magasabb az addikciók kialakulásának kockázata" - közölte Boettinger.
Dr. Boettinger szerint a kutatás megerősíti azt a feltételezést, hogy az addikció betegség, amivel még számos munkatársa nem ért egyet. "Hasonló az olyan krónikus betegségekhez, mint a cukorbetegség. A háttérben genetikai és egyéb biológiai tényezők állnak, ám a betegséget az emberek döntései indítják el."
"Nemrég még azt hittük, a skizofréniát a rossz anyák okozzák, és hogy a depresszió nem is egy betegség. Remélhetőleg 10 év múlva már csak butaságként hangzik, hogy az addikciót eddig nem tartottuk betegségnek."
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+13, +22 °C
Minimum:
+7, +13 °C

Hazánkban hétfon délelőtt nyugat, délnyugat felől növekedni, vastagodni kezd a felhőzet, de legfeljebb délen lehet helyenként eső.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag