A felelős alkoholfogyasztást hangsúlyozták

A terhes nők alkoholfogyasztásáról tartottak kerekasztal-beszélgetést szakértők részvételével. A prezentációkból kiderült: kis mennyiségű alkoholból is baj lehet.

Az egészséges, nagykorú emberek számára az alkohol tartalmú italok mértékletes fogyasztása jól összeegyeztethető a kiegyensúlyozott, egészséges életmóddal. Ugyanakkor a túlzott, felelőtlen alkoholfogyasztás negatív mentális, szociális vagy egészségügyi következményekkel járhat, amely sajnos Magyarországon is jelen van. Sokan nincsenek tisztában az alkoholfogyasztás alapvető szabályaival, az ahhoz tartozó felelősséggel.

A Dreher ezért Magyarországon elsőként indította útjára a Felelős Alkoholfogyasztás Programot , amely magában foglalja az önszabályozást, a belső tréningeket, illetve a civil szervezetekkel való közreműködést. "Vállalatunk szigorú elveket és gyakorlatokat érvényesít marketing és kereskedelmi tevékenységeiben, továbbá párbeszédet folytat a kérdés érintettjeivel az egyéni és intézményi felelősségvállalás ösztönzése érdekében" - mondta Glattfelder Tamás, gazdasági igazgató.

A vállalat ezért rendezte meg szerdán a "Terhesség és alkohol" fórumot, ahol szakemberek vitatták meg a terhesség és szoptatás alatti alkoholfogyasztás kérdését. A kerekasztal beszélgetésen az okokkal, a megelőzés lehetőségeivel, továbbá az anyák felvilágosításával kapcsolatos témákat vitatták meg olyan szervezetek és intézmények részvételével, mint az Országos Egészségfejlesztési Intézet, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet, a Józan Babák Egyesület, a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) Egyesület valamint az Egyesített Szent István és Szent László Kórház.

A rendezvényt Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és esélyteremtési politikáért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg. Beszédében kihangsúlyozta: "A kormány egyik legfontosabb célja a családok és a gyermekvállalási kedv megerősítése, és szeretnénk, ha ezzel együtt járna a felelős szülői magatartási minták elsajátítása. Ezért támogatunk minden olyan tájékoztató célzatú, figyelemfelkeltő kezdeményezést, amely a legnagyobb kincs, a gyermek és magzat egészségségének védelmében történik."

A felelős döntés az alkoholmentesség minden várandós anya számára

Dr. Koós Tamás, az Országos Egészségfejlesztési Intézet és az Országos Addiktológiai Centrum főmunkatársa elmondta: "Az alkoholfogyasztás mindkét nem számára és minden életkorban hordoz jól meghatározható kockázatokat. Vannak azonban olyan élethelyzetek, amelyekben a legkisebb kockázatvállalás is súlyos, akár élethossziglan tartó következményekkel járhat. A várandósság ilyen élethelyzet, a felelős döntés az alkoholmentesség minden várandós anya számára."

Dr. Klujber Valéria az Országos Gyermekegészségügyi Intézet szakértője szerint az alkoholfogyasztás olyannyira elfogadott a társadalomban, hogy sokszor nem is kezeljük drogként - sokkal elnézőbbek vagyunk az ivással, mint az illegális drogokkal, pedig az alkoholizálás sokkal nagyobb egészségi problémát jelent. "A várandósság alatti alkoholfogyasztással kapcsolatban sok téves hagyomány kering, miszerint akár kedvező hatásai is lehetnek. Ez nem így van - a veszélye minden időszakban nagyobb, mint amennyi haszna esetleg lenne!" - mondta dr. Klujber Valéria.

"A nagy kockázatú kismamák intenzív kezelése, bevonva a családtagokat és a betegtársakat is, mint lelki segítőket, 80 százalékkal csökkentheti a megszülető gyermek későbbi kriminalitását, drog- és alkoholfogyasztását és testi, lelki betegségeit, javítva annak esélyét is, hogy a kismama később dolgozni tudjon a munkaerőpiacon" - mondta dr. Takách Gáspár, a Szent István Kórház Addiktológiai Rehabilitációs Osztály vezető főorvosa.

Tóth Györgyi, a Nők a Nőkért az Erőszak Ellen Egyesület elnöke tapasztalatai szerint "A női alkoholfogyasztás hátterében nagyon gyakran áll korábbi, vagy jelenlegi erőszakélmény, bántalmazás. A támogató, összetartó, jól működő családi környezetben a női alkoholizmus esélye sokkal kisebb. Amennyiben a bántalmazás problémáját sikeresen kezeljük, ezzel együtt a női alkoholizmus esélyét is jelentősen csökkenthetjük."

"A budapesti Józan Babák Klubban korábban alkohol- vagy kábítószer-problémával élő sorstárs-segítő nők várják várandós vagy kisgyermekes társaik jelentkezését, akik máshol félnek saját szerhasználatukról beszélni. A megbélyegzés lehetősége, a szégyenérzet, a bűntudat miatt sokan nem mernek tanácsot vagy szakértő segítséget kérni. A Józan Babák önsegítő csoportban ugyanakkor baráti, elfogadó légkörben oszthatja meg mindenki személyes történetét, és - igény szerint - támogatást kérhet az emberi méltóságot tiszteletben tartó jogi, szociális, egészségügyi vagy más ellátás eléréséhez" - mondta el Oberth József, a Józan Babák Klub vezetője.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: