A dohányzási tilalom nem várt hatása

A vendéglátásban dolgozó anyák újszülöttjeinek egészségére is jó hatással volt a dohányzást szigorító 2012-es törvény.

A dohányzási tilalom hatására jelentősen javult a vendéglátóiparban dolgozó anyák újszülöttjeinek egészsége Magyarországon, többek között nőtt az átlagos születési súlyuk, csökkent a koraszülöttek aránya, továbbá a csecsemőhalálozás esélye is alacsonyabb lett - derült ki az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont és az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont munkatársainak kutatásából.

Szülés után: miért cigiznek a nők?

Nagyon sok nő leszokik a dohányzásról, amikor teherbe esik. Nagy részük azonban a szülés után nem sokkal ismét visszaszokik. Kattintson a részletekért!

A csecsemők egészségének is jót tesz

A nemdohányzók védelméről szóló törvény 2012-ben életbe lépett szigorításának következtében tilossá vált a dohányzás többek között a kocsmákban, a szórakozóhelyeken, a munkahelyeken és a közforgalmú intézményekben. A legnagyobb változás a vendéglátóhelyek, kocsmák esetében történt, ahol korábban ritka kivételt jelentett a dohányzás korlátozása. A kutatók ezért vizsgálták, hogy miként hatott a változás a vendéglátóiparban dolgozó nők gyermekeinek születéskori egészségére.

A csecsemők egészségének is jót tettek a dohányzást szigorító intézkedések (Fotó: 123rf)
A csecsemők egészségének is jót tettek a dohányzást szigorító intézkedések (Fotó: 123rf)

A kutatás során a vendéglátóhelyeken felszolgálóként, pincérként dolgozó nők újszülöttjeinek egészségi mutatóiban a szigorítás előtti és utáni időszak között bekövetkező változást hasonlították össze egy kontrollcsoport hasonló adataival. A kontrollcsoportot a kereskedelemben és szolgáltatási szektorban dolgozó nők (például bolti eladók, pénztárosok, fodrászok, kozmetikusok) újszülöttjei alkották. Utóbbiak anyukái nemcsak a törvényi változás után, hanem jellemzően már az előtt is füstmentes munkahelyi környezetben dolgoztak a terhességük alatt, ugyanakkor egyéb tulajdonságaikat tekintve nem különböztek jelentősen a vendéglátóhelyeken dolgozó nőktől, így ideális kontrollcsoportként szolgáltak. 

A kutatók elemzésükben a KSH mikroadat-állományait használták: az egyéni szintű élveszületési és csecsemőhalálozási adatbázisokat vizsgálták. Eredményeik szerint pedig, mint láthattuk, a dohányzási tilalom jelentősen javította az érintett anyák újszülöttjeinek egészségét. A becsült hatások hasonló mértékűek, mint más, kifejezetten a terhes anyákat célzó és az újszülöttek egészségi mutatóit javítani szándékozó (például amerikai, kanadai) programok során tapasztalt hatások.


A kutatás szerint a dohányzási tilalom bevezetése két fő mechanizmus útján javíthatja az újszülöttkori egészséget. Egyrészt arra ösztönözheti a dohányzó nőket, hogy szokjanak le a cigarettáról. Másrészt a tilalom miatt a munkahelyi környezet füstmentessé válik, ezért a passzív dohányzás csökken. A közlemény szerint a felhasznált adatok nem adtak lehetőséget rá, hogy e két tényező jelentőségét közvetlenül megvizsgálják, ugyanakkor nagyobb hatás jeleit találták az érettségivel nem rendelkező (és a felmérések szerint nagyobb arányban dohányzó) nők újszülöttjeinél, ami arra utal, hogy a tilalom elsősorban az érintett nők dohányzási szokásainak megváltoztatása útján javította a születéskori egészségmutatókat. 

Mivel a szakirodalom szerint a születéskori egészségnek jelentős mértékű hosszú távú hatásai vannak, a dohányzási tilalom az érintett újszülöttek későbbi életét is kedvezően érintheti.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt változóan fátyol-és gomolyfelhős lesz az ég, északkeleten néhol záporok kialakulhatnak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag