8 megdöbbentő érv a dohányzási tilalom mellett

A nemdohányzó világnap alkalmából ezúttal arra próbálunk rávilágítani, mit is nyer egy átlagos nemdohányzó, illetve akár maguk a dohányosok is, ha jövő januártól végre füstmentes szórakozóhelyen tölthetik péntek estéiket.

Magyarországon a 15 évesnél idősebb lakosság 36 százaléka dohányzik rendszeresen. Kifejezetten katasztrofálisnak nevezhető az a tény, hogy a dohányzás a legmagasabb a fiatal, 18-35 éves nők körében (48 százalék). Világelsők vagyunk a tüdőrák-halálozás és más, a dohányzással összefüggő megbetegedések terén, és az ezzel kapcsolatos halálesetek miatt a magyar lakosság átlagos életkora a legalacsonyabbak között van Európában. Egy áprilisi törvénymódosítás értelmében jövő év január elsejétől tilos a dohányzás a közforgalmú intézményekben (pl. szórakozó- és vendéglátóhelyeken), a munkahelyeken, a közösségi közlekedési eszközökön és a megállókban, az aluljárókban, a játszótereken, valamint a megállóhelyek és a játszóterek ötméteres környezetében. A közforgalmú intézmények és a munkahelyek zárt légterű helyiségeiben ezután nem jelölhető ki zárt dohányzóhely, és megszűnnek a dohányzókocsik is a vonatokon. Ezen felül a helyi önkormányzatok további közterületeken is megtilthatják a dohányzást.

A felsorolás impozáns, és leginkább a nemdohányzók szeme csillan fel e bekezdés olvasása után. Ismerjük meg, milyen előnyei is származnak tehát a nemdohányzóknak a törvénymódosítás hatályba lépése után mindebből!

Dohányfüstben lenni, szórakozni...

...olyan, mintha Ön is dohányozna: Egy füstös bárban, szórakozóhelyen eltöltött két óra annyit jelent, mintha négy szál cigarettát szívott volna el az is, aki egyáltalán nem emel cigarettát a szájához. Nem jobb a helyzet ott sem, ahol kissé elkülönítik a dohányosokat, ám ettől még egy légtérben tartózkodnak velük a nemdohányzók. Ilyenkor ugyanis két óra alatt másfél cigarettát szív el a nem füstölgő vendég is. Ha valaki a munkahelyén is egy levegőt szív a füstölgőkkel, az nap végére annyit jelent, hogy passzívan elszívott hat szál cigarettát.

...egy gyermeknek, kamasznak kockázatos: A dohányfüstös levegő belégzésének számos kedvezőtlen következménye van, fiatal (különösen pedig csecsemőkorban). A füstös környezetben többet tartózkodó fiatalok körében gyakoribb a gégegyulladás, a légcső- és hörghurut, a tüdőgyulladás, esetükben rosszabbodhatnak az asztmás panaszok, illetve a különböző gyulladásos, fülészeti elváltozások. Dohányzó szülők gyermekeként is rizikós felnőni, pláne, ha a kicsi is minduntalan szippant a füstből, esetében ugyanis gyakoribb a köhögés, a köpetürítés a nemdohányzó szülők gyermekeivel szemben.

Évente hatszázezren halnak meg a passzív dohányzás miatt világszerte, annak ellenére, hogy az elmúlt időszakban több ország is hozott olyan törvényeket, amelyek a nemdohányzókat hivatottak védeni. A WHO jelentése szerint a Föld lakosságának 94 százaléka még mindig ki van téve a passzív dohányzás ártalmainak, és a dohányzás továbbra is a vezető halálokok között van: évente ötmillióra tehető az áldozatok száma.

...azonnali egészségügyi következményekkel jár: A dohányfüst rövid idő alatt is érzékelhető hatással van az emberi szervezetre, és füstös térben hamarosan jelentkeznek is a szemészeti és orrpanaszok, gyakoribb a tüsszentés, az orrfolyás és orrdugulás, az orrviszketés, a fejfájás, a torokfájás, a rekedtség, a szédülés, a hányinger, a köhögés és a légzési nehézségek.

...hosszú távú egészségügyi következményeket okoz: A passzív dohányzás következményeként növekszik a szívbetegségek (50 százalék), illetve a tüdő- (20-30 százalék) és emlődaganatos (25 százalék) megbetegedések kockázata. Hatására gyakrabban alakul ki COPD vagy asztma.

...akár függővé is tehet: Egy, az Archives of General Psychiatry című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a már rövid ideig tartó passzív dohányzás is olyan mennyiségű nikotint juttat az agyba, amennyi képes megváltoztatni annak működését, hosszabb vagy rendszeres passzív dohányzás pedig már azt eredményezi, hogy az illető maga is ki van téve a nikotinfüggőségnek.

Mivel jár a füstmentesség?

Csökkenő halálozás: A passzív dohányzás csökkenése miatt egy éven belül 10-15 százalékkal kevesebb lesz az akut koszorúér-betegség, illetve a szívinfarktus miatt kórházba kerülők és emiatt elhunytak száma, ez pedig akár ezer embert menthet meg már az első évben.

Kevesebb szenvedélybeteg lesz: Hosszabb távon kevesebben válnak majd függő szenvedélybeteg dohányossá, más fontos intézkedések meghozatalát követően megkezdődhet a dohányosok arányának csökkenése, s ezzel az egészség károsodások betegségtípustól függő (kiszámítható) rövid, közép és hosszú távon bekövetkező csökkenése is.

Leszokna? + Tapasztalatok: Azon országok egészségügyi adatait is érdemes alapul venni, ahol már tilos a dohányzás. Skócia az asztmás rohamok és a dohányzás összefüggésében például kecsegtető eredményekkel büszkélkedhet: 2006 óta, amióta az országban dohányzási tilalom van, 13 százalékkal csökkent az asztma miatt kórházakba szállított gyerekek száma. Az angliai dohányzásellenes törvény (2007) is kedvező hatással bírt az emberek egészségére: az első évben 1200 szívrohamot előzött meg - olvasható a British Medical Journal egy tanulmányban.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció