12 embert ölt meg az e-cigi

Már 12 halálos áldozata van az elektromos cigarettának az Egyesült Államokban - jelentette be az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC).

Az e-cigaretták szívása egyfajta járvánnyá vált. 12 halálos áldozatot követelt és több mint 800 embernél okozott komoly tüdő- és légúti megbetegedést. A CDC szerint 805 esetben bizonyítottan az elektromos cigaretták okoztak egészségkárosodást, a konkrét kiváltó okot azonban eddig még nem sikerült azonosítani. A tudósok azt feltételezik, hogy az aromatizált, vagyis ízesített e-cigarettákban az utántöltő készülékekben vagy a töltőfolyadékban van valamilyen, az egészségre káros vegyi anyag. A megbetegedettek jelentős része THC-t - a szintetikus marihuána pszichoaktív hatóanyagát - szívott az e-cigarettából.

elektromos cigaretta, e-cigaretta, e-cigi, halálesetek, dohányzás, ízesített e-cigi,
elektromos cigaretta, e-cigaretta, e-cigi, halálesetek, dohányzás, ízesített e-cigi,

Lejárt az e-cigi ideje

Ahogy már korábban megírtuk, Donald Trump amerikai elnök bejelentette, hogy a kormányzat az aromatizált e-cigaretták betiltására készül. "Ez rengeteg problémát okoz, emberek, főleg fiatalok halnak meg emiatt, ezt nem engedhetjük meg" - fogalmazott az elnök.

Az adatok szerint az Egyesült Államokban 2016-ban mintegy 10 millióan szívtak elektromos cigarettát. Az e-cigit szívók több mint a fele 35 éven aluli, átlagéletkoruk 19 év.

Szeptember közepén Andrew Cuomo javaslatára New York állam elsőként tiltotta be az ízesített e-cigaretták forgalmazását. Ez egyelőre 90 napig érvényes, de a tiltás megújítható. Michigan államban is elfogadtak egy erről szóló törvényt, de az még nem lépett életbe. Rhode Island és Massachusetts államokban már dolgoznak a tiltást kimondó törvényen, és amerikai sajtóértesülések szerint ezt fontolgatják Illinois, New Jersey és Delaware államokban is. Kalifornia egyik megyéjében és San Franciscóban szintén betiltották már az aromatizált elektromos cigarettákat.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) 2020 májusáig adott határidőt az elektromos cigarettákat gyártó cégeknek, hogy bizonyítsák, a termékek megfelelnek a közegészség védelméről szóló előírásoknak.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés