Hírlevelek
Regisztráció

Új módszer marihuánafüggőknek

Segíti a leszokást

2013.10.20.

Felhívjuk figyelmét, hogy ez a cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, ezért elképzelhető, hogy nem minden adata pontos. Kérjük, az Ön számára kiemelten fontos információkat szükség szerint ellenőrizze!

 Medipress

A legújabb kutatási eredmények szerint az agyban található egyik természetes anyag koncentrációjának növelésével megelőzhető lenne a leszokni vágyó marihuánafogyasztók visszaesése.

A tudósok drogfüggő patkányokat és majmokat megvizsgálva rájöttek, hogy a kinurénsav nevű anyag tompítja a marihuána aktív összetevőjeként számon tartott THC függőséget okozó hatásait. A kinurénsav ugyanis blokkolja azokat a receptorokat, amik segítik a dopamin által kiváltott pozitív érzések áramlását.

"Tudjuk, hogy a drogfüggőség minden esetben kapcsolatban van a dopaminnal - nyilatkozta Robert Schwarcz, a Maryland Egyetem pszichiáter professzora - Néhány évvel ezelőtt pedig rájöttünk, hogy a kinurénsav irányítja a dopamin működését. Most csak annyi volt a dolgunk, hogy ezt a két adatot összehozzuk egymással." Annak ellenére, hogy az Egyesült Államokban sokkal többen kérnek segítséget a marihuánafüggőségük miatt, mint akár a kokain-, akár a heroinfüggőség miatt, a marihuánafüggőségnek jelenleg nincs ismert kezelési módszere.

Drog ABC

A leggyakoribb drogokról, felismerésükről, veszélyeikről minden fontos információt megtalál a HáziPatika.com Drog ABC oldalán!

A tudósok úgy gondolták, hogy a kinurénsav - ami a triptofán elnevezésű, a banánban és pulykahúsban is megtalálható anyag lebomlásakor keletkezik - használata kevesebb mellékhatással járhat, mivel ez az anyag normális esetben is az agyban lévő dopamin szinten tartásáért felelős.
Hogy kiderítsék, a kinurénsav valóban képes lehet-e segíteni a marihuánafüggőségen, Schwarcz és kollégái olyan gyógyszert adtak a kísérleti patkányoknak és majmoknak, ami jelentősen megnövelte a kinurénsav-szintjüket. A kísérletben részt vevő állatok ezek után egy kar meghúzásával annyi THC-t, vagy más szintetikus drogot adhattak be maguknak, amennyit csak akartak. A Nature Neuroscience című tudományos szaklap október 13-ai online kiadásában napvilágra került kutatási adatok szerint a rágcsálók és a majmok jóval kevesebb kábítószert adtak be maguknak a kísérlet során, ahhoz képest, amikor csak a dopamingátlókat szedték.

 Új szer segít a marihuána rajongóinak 
 

Új szer segít a marihuána rajongóinak

 

Az eredmények szerint a megnövelt kinurénsav-jelenlét megakadályozta, hogy az állatok visszatérjenek régi drogfogyasztási szokásaikhoz. "Rájöttünk, hogy képesek vagyunk csökkenteni a dopamin-szintet, és ettől a kísérleti állatok másképp kezdenek el viselkedni - nem esnek vissza, és nem kezdenek el újra marihuánát fogyasztani" - nyilatkozta Schwarcz professzor.

Bár az eredmények ígéretesek, a kutatási adatokat emberek esetében is igazolni kell. Emellett természetesen az is elképzelhető, hogy ez az új szer azokra az agyi területekre is hatással van, amik nem játszanak szerepet a marihuánafüggőség kialakulásában.

Betegséglexikon mobil alkalmazás

Kapcsolódó hasznos cikkeink és szolgáltatásaink

A témában feltett olvasói kérdések

Betegséglexikon