Metilon

A metilon csökkenti az étvágyat, használója pedig euforikus állapotba kerül, amelyet azonban levertség követ.

Megnevezés:

metilon, 3,4-(metiléndioxi)metkatinon

Tipológia:

Kémiailag és hatásában a katinonokhoz (például mefedron) és az MDMA-hoz hasonló partidrog/stimuláns. Hazánkban kábítószernek minősül.

Alternatív megnevezés:

M1

Miről ismerhető fel?

Tablettában, kapszulában vagy fehér porként kerül forgalomba, nem ritkán más anyaggal együtt keverve. Ecstasyként is árulhatják.

Metilon: Tablettában, kapszulában vagy fehér porként kerül forgalomba (Képünk illusztráció)

Felhasználási mód:

Szájon át fogyasztva vagy orrba felszippantva.

Hatása:

A 2004-es év végén egy Explosion nevű új drog tűnt fel Hollandiában, amit interneten keresztül, illetve speciális üzletekben szobaillatosítóként árultak 5 ml-es folyékony kiszerelésben az összetevők feltüntetése nélkül. Az anyagot elfogyasztók euforikus érzésről, feldobottságról számoltak be. A későbbi vizsgálatok bizonyították, hogy a termék hatóanyaga a metilon volt. Hazánkban 2010-ben azonosították a hatóságok, a mintákban sokszor más drog is jelen volt.

Fogyasztók elmondása, illetve mérgezéses esetleírások szerint hatása jellegzetesen pszichostimuláns: emelkedik a pulzusszám és a vérnyomás, kitágulnak a pupillák, kipirul a bőr. Felgyorsul a beszéd, szédülés, verejtékezés, szájszárazság jelentkezhet. Feldobottság, éberség, tettrekészség alakul ki, de előfordulhat izgatottság, szorongás, levertség, emésztési zavarok, hányinger. Fokozza a szexuális aktivitást, kitolja az ébrenlétet, és agresszív viselkedés is megjelenhet. Étvágycsökkentő hatása is van. A hatás elmúlásával levertség, fáradtság, rossz közérzet jelentkezik. Több napos használat után a kialvatlanság és a fáradékonyság tünetei (hallucinációk, emlékezetkiesés) jelentkeznek.

Veszélyei:

A hosszabb ideig tartó rendszeres metilonfogyasztás fogyással, gyomorbántalmakkal kimerültséggel, fásultsággal, a hangulat romlásával jár együtt. Izomgörcsöket is okozhat. A hosszú távú metilonfogyasztás növelheti a pszichózis, illetve a kényszeres vagy paranoid tünetek megjelenését. Lehangoltság jelentkezhet.

Túladagolási tünetek:

Túladagolásos eseteknél hányinger, görcsök jelentkezhetnek.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait