Hírlevelek
Regisztráció

Metilon

 2013.09.13.

Felhívjuk figyelmét, hogy ez a cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, ezért elképzelhető, hogy nem minden adata pontos. Kérjük, az Ön számára kiemelten fontos információkat szükség szerint ellenőrizze!

 HáziPatika.com

A metilon csökkenti az étvágyat, használója pedig euforikus állapotba kerül, amelyet azonban levertség követ.

Megnevezés:

metilon, 3,4-(metiléndioxi)metkatinon

Tipológia:

Kémiailag és hatásában a katinonokhoz (például mefedron) és az MDMA-hoz hasonló partidrog/stimuláns. Hazánkban kábítószernek minősül.

Alternatív megnevezés:

M1

Miről ismerhető fel?

Tablettában, kapszulában vagy fehér porként kerül forgalomba, nem ritkán más anyaggal együtt keverve. Ecstasyként is árulhatják.

  
 

Metilon: Tablettában, kapszulában vagy fehér porként kerül forgalomba (Képünk illusztráció)

 

Felhasználási mód:

Szájon át fogyasztva vagy orrba felszippantva.

Hatása:

A 2004-es év végén egy Explosion nevű új drog tűnt fel Hollandiában, amit interneten keresztül, illetve speciális üzletekben szobaillatosítóként árultak 5 ml-es folyékony kiszerelésben az összetevők feltüntetése nélkül. Az anyagot elfogyasztók euforikus érzésről, feldobottságról számoltak be. A későbbi vizsgálatok bizonyították, hogy a termék hatóanyaga a metilon volt. Hazánkban 2010-ben azonosították a hatóságok, a mintákban sokszor más drog is jelen volt.

Fogyasztók elmondása, illetve mérgezéses esetleírások szerint hatása jellegzetesen pszichostimuláns: emelkedik a pulzusszám és a vérnyomás, kitágulnak a pupillák, kipirul a bőr. Felgyorsul a beszéd, szédülés, verejtékezés, szájszárazság jelentkezhet. Feldobottság, éberség, tettrekészség alakul ki, de előfordulhat izgatottság, szorongás, levertség, emésztési zavarok, hányinger. Fokozza a szexuális aktivitást, kitolja az ébrenlétet, és agresszív viselkedés is megjelenhet. Étvágycsökkentő hatása is van. A hatás elmúlásával levertség, fáradtság, rossz közérzet jelentkezik. Több napos használat után a kialvatlanság és a fáradékonyság tünetei (hallucinációk, emlékezetkiesés) jelentkeznek.

Veszélyei:

A hosszabb ideig tartó rendszeres metilonfogyasztás fogyással, gyomorbántalmakkal kimerültséggel, fásultsággal, a hangulat romlásával jár együtt. Izomgörcsöket is okozhat. A hosszú távú metilonfogyasztás növelheti a pszichózis, illetve a kényszeres vagy paranoid tünetek megjelenését. Lehangoltság jelentkezhet.

Túladagolási tünetek:

Túladagolásos eseteknél hányinger, görcsök jelentkezhetnek.
Betegséglexikon mobil alkalmazás

Kapcsolódó hasznos cikkeink és szolgáltatásaink

A témában feltett olvasói kérdések

Betegséglexikon