Hírlevelek
Regisztráció

Ecstasy

2013.05.10.

Felhívjuk figyelmét, hogy ez a cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, ezért elképzelhető, hogy nem minden adata pontos. Kérjük, az Ön számára kiemelten fontos információkat szükség szerint ellenőrizze!

 Demetrovics Zsolt

 HáziPatika.com

Az ectasy az egyik legismertebb paridrog, amelyre viszonylag könnyű rászokni és komoly veszélyeket rejt.

Hatóanyagai:

3,4-metiléndiox-metil-amfetamin (MDMA)

Tipológia:

Szintetikus, hallucinogén stimuláló szer.

Alternatív megnevezés:

Extasy, X, E, XTC, Adam, Eve, Love drug, Hug drug, Eki, kő, sárkány, Ekszi, bogyó, bogyesz, guruló felni, laszta, laszti, mosoly

Miről ismerhető fel:

Többnyire tabletta, ritkábban por vagy kapszula formájában árusítják. Gyakran különböző ábrákat is nyomnak a tablettákra. Egy-egy tabletta hatóanyag-tartalma nagyon nagy különbségeket mutathat.

Felhasználási mód:

Szájon át szedhető. Gyakran keverik koffeinnel, amfetaminokkal, efedrinnel vagy egyéb szerekkel.

Hatása:

Jókedvet, extatikus boldogságot okoz, mivel az agyban szerotonint és dopamint szabadít fel. Alkalmazása melegségérzettel jár, megnöveli az érzékenységet, szédülést és hányingert is okozhat, de ez utóbbiak gyorsan elmúlnak. Nem véletlen, hogy a (sokszor monoton) partyzenék élvezhetőségének növelésére használják, így transzállapotot eredményez. A feldobottságérzet erősödő hullámokban tör rá a használóra, és hatása 4-6 órán át ki is tart. A szervezet védekező mechanizmusait (éhség-, szomjúság-, fáradtságérzet) kikapcsolja, emeli a testhőmérsékletet, többszörös szív-, vese-, és májterhelést idéz elő. Hosszú távon máj-, vese- és agykárosodást okoz, de jelentkezhetnek szexuális- és alvászavarok, pánikbetegség, paranoiás, téveszmés tünetek, és a nőknél növekszik a spontán vetélések és koraszülések esélye.

Könnyű hozzászokni, ezért a felhasználók egyre többet igényelnek belőle a kívánt hatás eléréséhez. Ahogy a szer ürül, fáradság és kimerültség lép fel, de számítani lehet a hangulatingadozásra is.

Túladagolás tünetei:

Pánikroham, szorongás, keringési zavarok, fokozott szívdobogás, vérnyomás-emelkedés, hallucinációk, légzési elégtelenség, kóma. Az illegális előállítás miatt az ismeretlen szennyezőanyag-tartalom tovább növeli a mérgezés veszélyét.Elvonási tünetei:

Érdektelenség, kimerültség, vágyakozás, depresszió, öngyilkossági késztetés, alvászavar.

Veszélyei:

Az ecstasyhoz köthető halálesetek leggyakoribb oka a túlmelegedés, vagyis hyperthimia. Mivel megzavarja a szervezet hőháztartását, könnyen túlmelegedhet a használó, különösen, ha tánccal, testmozgással, alkoholfogyasztással is növekszik testhőmérséklete. Ezért fontos, hogy tánc közben a használó időről időre pihenjen, hagyja lehűlni a szervezetét és pótolja a folyadékveszteséget.

Érdekesség:

Az ecstasyt 1913-ban szintetizálták először Németországban. A Merck Company véletlenül állította elő egy másik gyógyszer szintézise során. Alexander "Sasha" Shulgin 1991-ban megjelent "Phenylethylamines I Have Known And Loved" (PIHKAL) című könyvében részletes beszámolót nyújtott a szerről és hatásairól.

Betegséglexikon mobil alkalmazás

Kapcsolódó hasznos cikkeink és szolgáltatásaink

A témában feltett olvasói kérdések

Betegséglexikon