Ecstasy

Az ectasy az egyik legismertebb paridrog, amelyre viszonylag könnyű rászokni és komoly veszélyeket rejt.

Hatóanyagai:

3,4-metiléndiox-metil-amfetamin (MDMA)

Tipológia:

Szintetikus, hallucinogén stimuláló szer.

Alternatív megnevezés:

Extasy, X, E, XTC, Adam, Eve, Love drug, Hug drug, Eki, kő, sárkány, Ekszi, bogyó, bogyesz, guruló felni, laszta, laszti, mosoly

Miről ismerhető fel:

Többnyire tabletta, ritkábban por vagy kapszula formájában árusítják. Gyakran különböző ábrákat is nyomnak a tablettákra. Egy-egy tabletta hatóanyag-tartalma nagyon nagy különbségeket mutathat.

Felhasználási mód:

Szájon át szedhető. Gyakran keverik koffeinnel, amfetaminokkal, efedrinnel vagy egyéb szerekkel.

Hatása:

Jókedvet, extatikus boldogságot okoz, mivel az agyban szerotonint és dopamint szabadít fel. Alkalmazása melegségérzettel jár, megnöveli az érzékenységet, szédülést és hányingert is okozhat, de ez utóbbiak gyorsan elmúlnak. Nem véletlen, hogy a (sokszor monoton) partyzenék élvezhetőségének növelésére használják, így transzállapotot eredményez. A feldobottságérzet erősödő hullámokban tör rá a használóra, és hatása 4-6 órán át ki is tart. A szervezet védekező mechanizmusait (éhség-, szomjúság-, fáradtságérzet) kikapcsolja, emeli a testhőmérsékletet, többszörös szív-, vese-, és májterhelést idéz elő. Hosszú távon máj-, vese- és agykárosodást okoz, de jelentkezhetnek szexuális- és alvászavarok, pánikbetegség, paranoiás, téveszmés tünetek, és a nőknél növekszik a spontán vetélések és koraszülések esélye.

Könnyű hozzászokni, ezért a felhasználók egyre többet igényelnek belőle a kívánt hatás eléréséhez. Ahogy a szer ürül, fáradság és kimerültség lép fel, de számítani lehet a hangulatingadozásra is.

Túladagolás tünetei:

Pánikroham, szorongás, keringési zavarok, fokozott szívdobogás, vérnyomás-emelkedés, hallucinációk, légzési elégtelenség, kóma. Az illegális előállítás miatt az ismeretlen szennyezőanyag-tartalom tovább növeli a mérgezés veszélyét.

Elvonási tünetei:

Érdektelenség, kimerültség, vágyakozás, depresszió, öngyilkossági késztetés, alvászavar.

Veszélyei:

Az ecstasyhoz köthető halálesetek leggyakoribb oka a túlmelegedés, vagyis hyperthimia. Mivel megzavarja a szervezet hőháztartását, könnyen túlmelegedhet a használó, különösen, ha tánccal, testmozgással, alkoholfogyasztással is növekszik testhőmérséklete. Ezért fontos, hogy tánc közben a használó időről időre pihenjen, hagyja lehűlni a szervezetét és pótolja a folyadékveszteséget.

Érdekesség:

Az ecstasyt 1913-ban szintetizálták először Németországban. A Merck Company véletlenül állította elő egy másik gyógyszer szintézise során. Alexander "Sasha" Shulgin 1991-ban megjelent "Phenylethylamines I Have Known And Loved" (PIHKAL) című könyvében részletes beszámolót nyújtott a szerről és hatásairól.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +12, +19 °C

A napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, elszórtan, főleg északkeleten lehet zápor, zivatar. A mérsékelt szél helyeként átmenetileg megerősödhet, 25, 30 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön sem érvényesül fronthatás, de a változékonyság kettősfronthoz hasonló tüneteket válthat ki a fokozottan érzékenyeknél. Fejfájás és migrén jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás, felerősödhetnek az emésztési problémák. A szabadban ingadozó hő- és komfortérzetre kell készülni. Egyesek alvászavarokat tapasztalhatnak. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)