Hírlevelek
Regisztráció

Mit művel az ecstasy az aggyal?

2016.04.21.

Felhívjuk figyelmét, hogy ez a cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, ezért elképzelhető, hogy nem minden adata pontos. Kérjük, az Ön számára kiemelten fontos információkat szükség szerint ellenőrizze!

 HáziPatika.com

A University of Liverpool kutatói azt vizsgálták, milyen hatással van az ecstasy az agy különböző területeire. A kutatás során hét különböző tanulmány adatait elemezték, amelyek során molekuláris képalkotással vizsgálták meg, hogy az anyagot rendszeresen használó emberek agyában megjelenő neuropszichológiai hatásokat.

A korábbi kutatások célja az volt, hogy megállapítsák, okoz-e bármilyen maradandó elváltozást a kognitív képességekben az ecstasy gyakori fogyasztása. Ugyanakkor a liverpooli csapat arra a felismerésre alapozta vizsgálatát, hogy az ecstasy-fogyasztók gyakran élnek más tudatmódosító szerekkel is, és most ezeknek a hatását is figyelembe vették.

Az ecstasy elsősorban a szerotonin útvonalnak nevezett idegpályára fejti ki hatását, ahol ez a neurotranszmitter szintetizálódik, tárolódik és szabadul fel a megfelelő neuronok által. Az agy rendkívül sok folyamatáért felel, többek között az általános hangulatért, az érzelmekért, az alvásért, az agresszióért, az étvágyért, a szorongásért, a memóriáért és az érzékelésért.

 Az ecstasy hatására az agy nem képes megfelelő érzelmekkel reagálni a különböző élethelyzetekre 
 

Az ecstasy hatására az agy nem képes megfelelő érzelmekkel reagálni a különböző élethelyzetekre

 
Az ecstasy ismert tiltott pszichoaktív szer, amelynek gyógyászati célú felhasználásával végeznek kísérleteket, hogy a gyógyíthatatlan betegek hangulatán javítsanak vele. Részletek!
A kutatók megállapították, hogy az ecstasy-használók esetében a szerotonináramlás lelassul, s ennek hatására az agy nem képes megfelelő érzelmekkel reagálni a különböző élethelyzetekre. A hét különböző tanulmányban 157 ecstasy-használó vett részt, míg a kontrollcsoportokban összesen 148-an voltak. Az agy 14 régiójából 11-ben a szerotonin transzporter (SERT) csökkenést mutatott a kontrollcsoportéhoz képest, akik más kábítószereket használtak.

A kutatók azt a következtetést vonták le, hogy az ecstasy-használóknál gyakran tapasztalható hangulatváltozások egyértelműen a drognak a szerotoninra gyakorolt hatása miatt vannak jelen. A következő lépés a kábítószer a hosszú távú negatív hatásainak vizsgálata, és annak megállapítása, hogy milyen kognitív diszfunkciókra lehet számítani.

Forrás: eurekalert.org
Betegséglexikon mobil alkalmazás

Kapcsolódó hasznos cikkeink és szolgáltatásaink