Mit művel az ecstasy az aggyal?

A University of Liverpool kutatói azt vizsgálták, milyen hatással van az ecstasy az agy különböző területeire. A kutatás során hét különböző tanulmány adatait elemezték, amelyek során molekuláris képalkotással vizsgálták meg, hogy az anyagot rendszeresen használó emberek agyában megjelenő neuropszichológiai hatásokat.

A korábbi kutatások célja az volt, hogy megállapítsák, okoz-e bármilyen maradandó elváltozást a kognitív képességekben az ecstasy gyakori fogyasztása. Ugyanakkor a liverpooli csapat arra a felismerésre alapozta vizsgálatát, hogy az ecstasy-fogyasztók gyakran élnek más tudatmódosító szerekkel is, és most ezeknek a hatását is figyelembe vették.
Az ecstasy elsősorban a szerotonin útvonalnak nevezett idegpályára fejti ki hatását, ahol ez a neurotranszmitter szintetizálódik, tárolódik és szabadul fel a megfelelő neuronok által. Az agy rendkívül sok folyamatáért felel, többek között az általános hangulatért, az érzelmekért, az alvásért, az agresszióért, az étvágyért, a szorongásért, a memóriáért és az érzékelésért.

Az ecstasy hatására az agy nem képes megfelelő érzelmekkel reagálni a különböző élethelyzetekre

Az ecstasy hatására az agy nem képes megfelelő érzelmekkel reagálni a különböző élethelyzetekre

Az ecstasy ismert tiltott pszichoaktív szer, amelynek gyógyászati célú felhasználásával végeznek kísérleteket, hogy a gyógyíthatatlan betegek hangulatán javítsanak vele. Részletek!

A kutatók megállapították, hogy az ecstasy-használók esetében a szerotonináramlás lelassul, s ennek hatására az agy nem képes megfelelő érzelmekkel reagálni a különböző élethelyzetekre. A hét különböző tanulmányban 157 ecstasy-használó vett részt, míg a kontrollcsoportokban összesen 148-an voltak. Az agy 14 régiójából 11-ben a szerotonin transzporter (SERT) csökkenést mutatott a kontrollcsoportéhoz képest, akik más kábítószereket használtak.

A kutatók azt a következtetést vonták le, hogy az ecstasy-használóknál gyakran tapasztalható hangulatváltozások egyértelműen a drognak a szerotoninra gyakorolt hatása miatt vannak jelen. A következő lépés a kábítószer a hosszú távú negatív hatásainak vizsgálata, és annak megállapítása, hogy milyen kognitív diszfunkciókra lehet számítani.

Forrás: eurekalert.org
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait