Hírlevelek
Regisztráció

Hasis

2013.05.10.

Felhívjuk figyelmét, hogy ez a cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, ezért elképzelhető, hogy nem minden adata pontos. Kérjük, az Ön számára kiemelten fontos információkat szükség szerint ellenőrizze!

 Demetrovics Zsolt

 HáziPatika.com

A hasis enyhe hallucinogén hatású drog, amelytől testi függőség nem, pszichés azonban hamar kialakulhat.

Hatóanyagai:

A hasis is az indiai kender származéka. Fő hatóanyaguk a THC (delta-9-tetrahydrocannabinol). Hatóanyag-tartalma attól függ, milyen típusról van szó.

Tipológia:

enyhe hallucinogén hatású drog

Alternatív megnevezés:

haska, csoki

Miről ismerhető fel?

A kereskedelembe lemezre préselt formában kerül. Zöldes, barnás, vagy egészen fekete árnyalatú, gyurmára vagy csokoládéra hasonlít az állaga.

  
 

Hasis (Parameter.sk)

 

Felhasználási mód:

Dohánnyal keverve, cigarettában vagy pipában szívják. Ha elkészült a pipa, vagy megsodorják a cigarettát, körbejár a társaságban (leginkább társaságban fogyasztott drog). Mindenki mélyet szív, a füstöt nagyon sokáig bent tartja, akár egy köhögési rohamig. A hasisból lepárlással (alkohol, éter, petróleum) képzett, aromás szagú, sűrű olajat cigarettára, dohányra cseppentve fogyasztják. Előfordul, hogy vaporizátorral párologtatják, vagy zsiradékban/alkoholban oldva viszik be a szervezetbe.

Hatása:

Viszonylag gyorsan hat a vegetatív idegrendszerre, a rövid távú hatás 2-3 órán át érzékelhető. Gyorsítja a szívműködést, növeli a szövetek véráramlását, a szem kivörösödik, a pupilla kitágul, megnő az étvágy. A használó ellazultságról számol be, úrrá lesz rajta az eufória. Az érzékek felerősödnek (élesebb hallás, differenciáltabb szaglás, ízlelés és tapintás), az időérzék torzul, a koncentráció erősen csökken. Ha növelik az adagot, erőteljes nyugtalanság, érzékcsalódások jelentkeznek. A használó a szokottnál többet beszél és nevet, negatív alaphangulatnál viszont lehangoltság, félelem ("para"), szorongás jelentkezhet. A hasisnál nem alakul ki testi függőség, csak pszichés, ami hosszú távú fogyasztáshoz vezethet.

Túladagolás tünetei:

Pánikrohamok, ingerlékenység, bizalmatlanság, rohamszerű félelem, kínzó üresség érzése.

Elvonási tünetei:

Erőteljes feszültség, csökkent tűrőképesség, dührohamok, hirtelen hangulatváltások, kézremegés, alvászavar.

Veszélyei:

Hosszú távon hatására leépülhetnek a használó kapcsolatai. Romolhatnak egyes mentális képességek és az általános motiváltság.Irodalom:

A hasis élvezetről például Dumas Monte Cristo grófjában olvashatunk.
"Ujjhegyeimben könnyű hideg érzés jelentkezett, amely csakhamar annyira fokozódott, hogy úgy éreztem, mintha ujjaimat jéghideg vízzel telt edénybe merítettem volna... A hideg szinte kézzel fogható vált" egész valómat átjárta, olyannyira, hogy éreztem, szinte megfagynak a gondolataim is. Vagy talán sokkal inkább egy gondolkodó jégdarabnak hittem magamat, hiszen hatalmas jégdarabból faragott szobornak tűntem." (Baudelaire)

Betegséglexikon mobil alkalmazás

Kapcsolódó hasznos cikkeink és szolgáltatásaink

A témában feltett olvasói kérdések

Betegséglexikon