Kokainhasználat: a HIV-re is fogékonyabbá tesz

A kokainhasználat növeli a HIV-fertőzés kockázatát - állítja a Journal of Leukocyte Biology oldalain megjelent tanulmány.

Régóta ismert, hogy az intravénás droghasználók körében magasabb a HIV-fertőzöttek aránya, aminek oka a közös fecskendő használata.
Azonban most az is kiderült, hogy a kokainhasználat is növeli a fertőzéssel szembeni fogékonyságot. Dr. Dimitrios N. Vatakis és a Kaliforniai Egyetem (Los Angeles) munkatársai megállapították, hogy a szer a CD4+ T-sejtek működését változtatva növeli a fertőzési kockázatot.A kutatók emberi donoroktól vett vérmintákból izolálták a szóban forgó immunsejteket, melyeket kokain hatásának tettek ki, és ezt követően tanulmányozták, hogy mennyire képes az AIDS-ért felelős vírus megfertőzni azokat.

A vírus életciklusának tanulmányozásán keresztül a vizsgálat felfedte, hogy a kezeletlen sejtekhez viszonyítva a kokainkezelés fokozza a behatoló képességet, és az új vírusok termelését. A szakértők szerint az eredmények új közegészségügyi intézkedéseket tesznek szükségessé, a megelőző kampányok a droghasználat és a HIV-fertőzés veszélyeire hívnák fel a figyelmet.

A kokaint az 1800-as években izolálták először a dél-amerikai kokanövényből. Évtizedekig használták, mint fájdalomcsillapítót, érzéstelenítőt és fogyasztószert. Kezeltek vele mandulagyulladást, fülfájást, fogfájást, szénanáthát, asztmát és aranyeret. Olvasson róla bővebben itt!Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait