Hírlevelek
Regisztráció

Kokainhasználat: a HIV-re is fogékonyabbá tesz

Egy újabb kellemetlen "mellékhatás"

2013.10.07.

Felhívjuk figyelmét, hogy ez a cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, ezért elképzelhető, hogy nem minden adata pontos. Kérjük, az Ön számára kiemelten fontos információkat szükség szerint ellenőrizze!

 Medipress

A kokainhasználat növeli a HIV-fertőzés kockázatát - állítja a Journal of Leukocyte Biology oldalain megjelent tanulmány.

Régóta ismert, hogy az intravénás droghasználók körében magasabb a HIV-fertőzöttek aránya, aminek oka a közös fecskendő használata.

Azonban most az is kiderült, hogy a kokainhasználat is növeli a fertőzéssel szembeni fogékonyságot. Dr. Dimitrios N. Vatakis és a Kaliforniai Egyetem (Los Angeles) munkatársai megállapították, hogy a szer a CD4+ T-sejtek működését változtatva növeli a fertőzési kockázatot.A kutatók emberi donoroktól vett vérmintákból izolálták a szóban forgó immunsejteket, melyeket kokain hatásának tettek ki, és ezt követően tanulmányozták, hogy mennyire képes az AIDS-ért felelős vírus megfertőzni azokat.

A vírus életciklusának tanulmányozásán keresztül a vizsgálat felfedte, hogy a kezeletlen sejtekhez viszonyítva a kokainkezelés fokozza a behatoló képességet, és az új vírusok termelését. A szakértők szerint az eredmények új közegészségügyi intézkedéseket tesznek szükségessé, a megelőző kampányok a droghasználat és a HIV-fertőzés veszélyeire hívnák fel a figyelmet.

A kokaint az 1800-as években izolálták először a dél-amerikai kokanövényből. Évtizedekig használták, mint fájdalomcsillapítót, érzéstelenítőt és fogyasztószert. Kezeltek vele mandulagyulladást, fülfájást, fogfájást, szénanáthát, asztmát és aranyeret. Olvasson róla bővebben itt!


Betegséglexikon mobil alkalmazás

Kapcsolódó hasznos cikkeink és szolgáltatásaink

A témában feltett olvasói kérdések

Betegséglexikon