Hírlevelek
Regisztráció

Kemény drogok: sokszoros a halálozási arány a használók körében

14-szer gyakrabban halnak meg azok, akik kokaint és heroint is használnak

2014.02.16.

Felhívjuk figyelmét, hogy ez a cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, ezért elképzelhető, hogy nem minden adata pontos. Kérjük, az Ön számára kiemelten fontos információkat szükség szerint ellenőrizze!

 HáziPatika.com

Sokszorosára nő a halálozási arány azoknál, akik kokaint és heroint is használnak: az átlagos népességhez képest 14-szer gyakrabban halnak meg - derítette ki egy spanyol kutatás.

A legtöbbször valamilyen, a kábítószerrel összefüggő egészségügyi probléma áll a halál hátterében: infarktus vagy öngyilkosság;de a kutatást nehezítette, hogy Spanyolországban ritkán írják rá a halotti bizonyítványra, hogy valaki kábítószerhasználó volt-e.

Tipp

Egy ismerősénél drogfogyasztásra gyanakszik? Töltse ki drogkalkulátorunkat!

A kutatáshoz összesen közel 20 000 kábítószerhasználót vizsgáltak (mindannyian pszichiátriai kezelés alatt álltak vagy elvonókúrán vettek részt Barcelonában vagy Madridban, 1997 és 2007 között), akik közül 8800-an kokaint és heroint is fogyasztottak, míg a többiek csak kokainoztak. A vizsgálat alanyok életkora 15 és 49 év között volt. A halálozási arányokat aztán összevetették az össznépesség azonos életkorú és nemű tagjainak halálozási arányával. Úgy találták, hogy a kokaint használók körében a halálozási arány 5,1-szer volt magasabb, míg a mindkét szert használóknál ez 14,3 volt.

 Sokszorosára nő a halálozási arány azoknál a drogfüggőknél, akik kokaint és heroint is használnak (Fotó: Europress) 
 

Sokszorosára nő a halálozási arány azoknál a drogfüggőknél, akik kokaint és heroint is használnak (Fotó: Europress)

 

Mint a Journal of Substance Abuse Treatment című szaklapban írták, ezek a számok bizonyítják, hogy hatékonyabb drogellenes kampányokra és komolyabb kábítószerellenes-fellépésre van szükség ahhoz, hogy a riasztóan magas számokat csökkenteni tudják.

Betegséglexikon mobil alkalmazás

Kapcsolódó hasznos cikkeink és szolgáltatásaink

A témában feltett olvasói kérdések

Betegséglexikon