Kemény drogok: sokszoros a halálozási arány a használók körében

Sokszorosára nő a halálozási arány azoknál, akik kokaint és heroint is használnak: az átlagos népességhez képest 14-szer gyakrabban halnak meg - derítette ki egy spanyol kutatás.

A legtöbbször valamilyen, a öngyilkosság ;de a kutatást nehezítette, hogy Spanyolországban ritkán írják rá a halotti bizonyítványra, hogy valaki kábítószerhasználó volt-e.

Egy ismerősénél drogfogyasztásra gyanakszik? Töltse ki drogkalkulátorunkat! A kutatáshoz összesen közel 20 000 kábítószerhasználót vizsgáltak (mindannyian pszichiátriai kezelés alatt álltak vagy elvonókúrán vettek részt Barcelonában vagy Madridban, 1997 és 2007 között), akik közül 8800-an kokaint és heroint is fogyasztottak, míg a többiek csak kokainoztak . A vizsgálat alanyok életkora 15 és 49 év között volt. A halálozási arányokat aztán összevetették az össznépesség azonos életkorú és nemű tagjainak halálozási arányával. Úgy találták, hogy a kokaint használók körében a halálozási arány 5,1-szer volt magasabb, míg a mindkét szert használóknál ez 14,3 volt.

Sokszorosára nő a halálozási arány azoknál a drogfüggőknél, akik kokaint és heroint is használnak (Fotó: Europress)

Mint a című szaklapban írták, ezek a számok bizonyítják, hogy hatékonyabb drogellenes kampányokra és komolyabb kábítószerellenes-fellépésre van szükség ahhoz, hogy a riasztóan magas számokat csökkenteni tudják.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +1, +7 °C

Napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. Reggel északkeleten ködfoltok képződhetnek. Mérsékelt szél mellett 16, 21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdán a frontmentes, de melegedő idő is okozhat panaszokat. Reggel kopásos, napközben gyulladásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fokozottan érzékenyek migrént és koncentrálási problémákat is tapasztalhatnak. Ingadozhat a vérnyomás, a délelőtti órákban rosszullét jelentkezhet. A napsütés azonban kissé ellensúlyozhatja a tüneteket. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: