Hírlevelek
Regisztráció

Crack

2013.05.10.

Felhívjuk figyelmét, hogy ez a cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, ezért elképzelhető, hogy nem minden adata pontos. Kérjük, az Ön számára kiemelten fontos információkat szükség szerint ellenőrizze!

 Demetrovics Zsolt

 HáziPatika.com

A crack tulajdonképpen a kokain szabad bázisú, elszívható formája. Valamilyen hordozóanyagot (ammónia, szódabikarbóna vagy sütőpor és víz) adnak a kokain-hidrokloridhoz, vagyis a fehér porhoz.

crack, drog, kokain

A keveréket aztán hevítik, így jön létre a jellegzetes, kristályos forma. A nevét arról a pattogó, ropogó hangjáról kapta, amit hevítés közben kiad. Magyarországon viszonylag ritka.

Megnevezés:

crack, crack kokain

Tipológia:

stimuláns

Hatóanyagai:

Alternatív megnevezés:

Miről ismerhető fel? Kristályokra vagy kőre hasonlít, színe változó (fehér, sárgás vagy halvány rózsaszínes). Állaga kemény gyertyaviaszra hasonlít.

  
 

Crack rögök (Wikipedia Commons)

 

Felhasználási mód:

Hevítve, speciális "pipán" keresztül szívják el. Ennek köszönhetően nagyon gyorsan bejut a szervezetbe és rövid időn belül ki is fejti a hatását.

Hatása:

Igen könnyű rászokni! A cracktől nagyon gyorsan pszichés függőség alakul ki; a sóvárgás akár már egyetlen használat után is jelentkezhet. A szer a belégzés miatt nagyon könnyen eljut az agyba a vérárammal, ahol az örömközpontot izgatja, és eufórikus érzést okoz. Ez a dopamin felszabadulása miatt történik. Hatásai közé tartozik az örömérzet, az önbizalom, a figyelem élesedése, energikusság. A rövid, gyakran csak néhány percig tartó eufórikus hatást annak pontosan az ellentettje követi: mély depresszió, paranoia, bizalmatlanság más emberekkel kapcsolatban, kényszeres vágy a drog után (sóvárgás), érzékenység, nyugtalanság, álmatlanság, étvágytalanság. Ezek mellett magas pulzus és izompanaszok, izomrángások is jelentkeznek. Az agresszív viselkedés, indokolatlan düh és ellenségesség is gyakran előfordul, akkor is, amikor épp nincsen a crack fogyasztója közvetlenül a szer hatása alatt. A fizikai hatások közé tartozik a vérerek összeszűkülése, a kitágult pupillák, megnövekedett testhőmérséklet és pulzusszám, valamint a vérnyomás megemelkedése.

Veszélyei:

A crack használatával fokozottan megnő az esélye a légzés megbénulásának, szívrohamnak és az agyvérzésnek. Ezek eredménye azonnali halál is lehet. A nem tiszta crackkel azonban további problémák is jelentkezhetnek, mivel gyakran keverik más vegyi anyagokkal, melyeknek az égése mérgező lehet. Ezen kívül a rövid méretű pipák az égés hőjétől felhólyagosíthatják, megégethetik, repedezetté tehetik a fogyasztó száját. A kokain ezen formáját fogyasztók hosszú távon akár a tüdő vérzéséig is eljuthatnak a légszomj és az erős köhögés mellett. Használóinál gyakorta fertőző betegségek is jelen vannak a környezetük és önmaguk elhanyagolása, illetve a közösen használt crackpipák miatt. Hosszú távú használata továbbá a szív, máj és a vesék károsodását okozza.

Túladagolási tünetek:

Ha valaki rövid időn belül nagy mennyiségű craceket fogyaszt el, az intenzívebbé teheti a pozitív érzéseket, de agresszív és zavaros viselkedéshez is vezethet. A túladagolás tünetei a remegés, szédülés, izomrángás, agyérgörcs, agyvérzés, szívritmuszavar, megemelkedett vérnyomás, koszorúérgörcs vagy akár halálos kimenetelű szívinfarktus.

Elvonási tünetei:

-

Betegséglexikon mobil alkalmazás

Kapcsolódó hasznos cikkeink és szolgáltatásaink

A témában feltett olvasói kérdések

Betegséglexikon