Hírlevelek
Regisztráció

Kodein

2013.09.26.

Felhívjuk figyelmét, hogy ez a cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, ezért elképzelhető, hogy nem minden adata pontos. Kérjük, az Ön számára kiemelten fontos információkat szükség szerint ellenőrizze!

 HáziPatika.com

A kodein, mint hatóanyag valahol azon a határvonalon helyezkedik el, mely a gyógyszerek és kábítószerek között húzódik. Az orvostudomány körültekintően használja, de a használat és rászokás veszélyeivel a pácienseknek is tisztában kell lenniük.

Megnevezés:

kodein, codeinum, morfin 3-O-metil-éter, 3-metil-morfin

Tipológia:

nyugtató, fájdalomcsillapító (narkotikum)

Orvosi felhasználás:

köhögéscsillapító, fájdalomcsillapító

Kinézet:

A kodein egy fenantrénvázas opioid fájdalomcsillapító, mely az ópium második legfontosabb alkaloidja, a mák tejnedvében 0,3-3 százalékban fordul elő. Tabletta, szájon át adható oldat és injekció formájában is létező gyógyszer.

Felhasználási mód:

A kodeint gyógyszerformától függően adagolják, orvosi utasításoknak megfelelően. Nálunk szigorúan vényköteles valamennyi formája. Egyes formái más hatóanyagokkal, például paracetamollal, acetil-szalicilsavval és ibuprofennel alkotott gyógyszer kombinációk, melyeket a műtét utáni, a poszt-traumatikus, neuropátiás vagy a fájdalomérző idegek fájdalmának csillapítására használnak. Függőséget hosszantartó adagolása okozhat, ezért a kodein tartalmú gyógyszerek szedését nem is lehet gyorsan abbahagyni, csak orvosi felügyelettel egyre csökkentett adagolása akadályozza meg az esetleges fizikai és mentális elvonási tünetek jelentkezését.

  
 

Kodein: fájdalomcsillapító és drog (Képünk illusztráció!)

 

Hatása:

A kodein a fájdalomküszöb emelésével csökkenti a fájdalmat, lényegében a morfinnal egyező hatásmechanizmussal, melynek oka, hogy a szervezetben metilcsoportját "elhagyja", és ténylegesen morfinná bomlik, úgy kapcsolódik az agy opiátreceptoraihoz. A fájdalom elmúlása után a kodein fogyasztója egy álmos, nyugodt, jóleső, már-már eufórikus állapotba kerül, mely hatás 100 mg feletti dózisban jelentkezik (terápiásan egyszeri adagja 10-30 mg körül van, naponta pedig maximum 120 mg), és körülbelül hat óráig tart. Tartós szedése fizikai és mentális függőséget okoz, bár a hozzászokás veszélye kisebb, mint a morfinnál vagy a heroinnál.

Túladagolás tünetei:

A kodein túladagolása annak légzéslassító-légzésleállító hatása miatt könnyen halálhoz vezethet, különösen gyermekeknél. Szoptatásnál az anyatejbe is átjuthat, és a légzés leállást okozhatja a csecsemőnél, ezért a szer fogyasztója magzata, illetve megszületett gyermeke életét is veszélyezteti. Más légzést lassító szerekkel, mint például alkohollal vagy diazepammal együtt fogyasztva még nagyobb veszélyt jelent. Halálos adagja 800-1200 mg.

Elvonási tünetei:

székrekedés, hányinger és hányás, hangulatváltozások, vakaródzás, izzadás, izomgörcsök, álmatlanság, sóvárgási rohamok a szer után.

Jogi vonatkozásai:

A magyar jogban enyhébb előírások vonatkoznak rá, mint a morfinra és annak származékaira: a gyógyászatban nem kábítószer, de innen kikerülve már a drogokkal azonosan ítélik meg, így a vele való visszaélés bűncselekmény. Jogrendszerünkben 1 grammja feletti mennyiség birtoklása jelentős mennyiségnek számít, de a vele való visszaélés már kisebb mennyiség esetén sem szabálysértés, hanem bűncselekmény.
Betegséglexikon mobil alkalmazás