Kodein

A kodein, mint hatóanyag valahol azon a határvonalon helyezkedik el, mely a gyógyszerek és kábítószerek között húzódik. Az orvostudomány körültekintően használja, de a használat és rászokás veszélyeivel a pácienseknek is tisztában kell lenniük.

Megnevezés:

kodein, codeinum, morfin 3-O-metil-éter, 3-metil-morfin

Tipológia:

nyugtató, fájdalomcsillapító (narkotikum)

Orvosi felhasználás:

köhögéscsillapító, fájdalomcsillapító

Kinézet:

A kodein egy fenantrénvázas opioid fájdalomcsillapító, mely az ópium második legfontosabb alkaloidja, a mák tejnedvében 0,3-3 százalékban fordul elő. Tabletta, szájon át adható oldat és injekció formájában is létező gyógyszer.

Felhasználási mód:

A kodeint gyógyszerformától függően adagolják, orvosi utasításoknak megfelelően. Nálunk szigorúan vényköteles valamennyi formája. Egyes formái más hatóanyagokkal, például paracetamollal, acetil-szalicilsavval és ibuprofennel alkotott gyógyszer kombinációk, melyeket a műtét utáni, a poszt-traumatikus, neuropátiás vagy a fájdalomérző idegek fájdalmának csillapítására használnak. Függőséget hosszantartó adagolása okozhat, ezért a kodein tartalmú gyógyszerek szedését nem is lehet gyorsan abbahagyni, csak orvosi felügyelettel egyre csökkentett adagolása akadályozza meg az esetleges fizikai és mentális elvonási tünetek jelentkezését.

Hatása:

A kodein a fájdalomküszöb emelésével csökkenti a fájdalmat, lényegében a morfinnal egyező hatásmechanizmussal, melynek oka, hogy a szervezetben metilcsoportját "elhagyja", és ténylegesen morfinná bomlik, úgy kapcsolódik az agy opiátreceptoraihoz. A fájdalom elmúlása után a kodein fogyasztója egy álmos, nyugodt, jóleső, már-már eufórikus állapotba kerül, mely hatás 100 mg feletti dózisban jelentkezik (terápiásan egyszeri adagja 10-30 mg körül van, naponta pedig maximum 120 mg), és körülbelül hat óráig tart. Tartós szedése fizikai és mentális függőséget okoz, bár a hozzászokás veszélye kisebb, mint a morfinnál vagy a heroinnál.

Túladagolás tünetei:

A kodein túladagolása annak légzéslassító-légzésleállító hatása miatt könnyen halálhoz vezethet, különösen gyermekeknél. Szoptatásnál az anyatejbe is átjuthat, és a légzés leállást okozhatja a csecsemőnél, ezért a szer fogyasztója magzata, illetve megszületett gyermeke életét is veszélyezteti. Más légzést lassító szerekkel, mint például alkohollal vagy diazepammal együtt fogyasztva még nagyobb veszélyt jelent. Halálos adagja 800-1200 mg.

Elvonási tünetei:

székrekedés, hányinger és hányás, hangulatváltozások, vakaródzás, izzadás, izomgörcsök, álmatlanság, sóvárgási rohamok a szer után.

Jogi vonatkozásai:

A magyar jogban enyhébb előírások vonatkoznak rá, mint a morfinra és annak származékaira: a gyógyászatban nem kábítószer, de innen kikerülve már a drogokkal azonosan ítélik meg, így a vele való visszaélés bűncselekmény. Jogrendszerünkben 1 grammja feletti mennyiség birtoklása jelentős mennyiségnek számít, de a vele való visszaélés már kisebb mennyiség esetén sem szabálysértés, hanem bűncselekmény.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +15, +22 °C

A hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, ezekből többfelé zápor, zivatar is előfordulhat, néhol felhőszakadás is lehet. Erős, időnként viharos lökések kísérik az északnyugati szelet, 25, 30 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk, de északkeleten ennél melegebb is lehet. Szombaton változékony idő lesz, kettősfront jellegű hatás érvényesül. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, keringési problémák jelentkezhetnek. A fülledt időben többen légszomjat, rosszullétet tapasztalhatnak. Zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)