Hírlevelek
Regisztráció

Ketamin

2013.09.19.

Felhívjuk figyelmét, hogy ez a cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, ezért elképzelhető, hogy nem minden adata pontos. Kérjük, az Ön számára kiemelten fontos információkat szükség szerint ellenőrizze!

 HáziPatika.com

A ketamin a humán- és az állatgyógyászatban (kutya, macska, ló) sebészetben használt szer, ám partidrogként is használják a fiatalok.

Hatóanyaga(i):

ketamin-hidroklorid

Tipológia:

disszociatív szer, partidrog, szintetikus drog


Alternatív megnevezés:

I-por, ica, Í, pörgős ica, keta, ilonka, K, különleges K, szuper K, szegények kokainja

Miről ismerhető fel:

fehér por, vagy kis üvegcsékben, ampullákban folyadék formájában kereskednek vele

Felhasználási mód:

A humán- és az állatgyógyászatban (kutya, macska, ló) sebészetben használt szer. A gyógyszerként kapható folyékony, injekciózható ketaminoldatot porrá alakítják (vagy ebben a formában izomba injekciózzák, megisszák), ezért szippantással "élvezhető" leginkább, néha pedig dohány vagy marihuána kíséretében elszívják.

  
 

Ketamin

 

Hatása:

Kis adagban pszichostimuláns, nagyobb adagokban fájdalomcsillapító hatással is rendelkező érzéstelenítő, valamint hallucinogén hatású szer. Megemeli a pulzust és a vérnyomást, émelygést, zsibbadtságot, depressziót, emlékezetkiesést és végzetes légzési problémákat okoz. A felhasználó álomszerű állapotba kerül tőle, minden homályos, lelassult és ködös lesz. Jellemzők továbbá a komoly hallucinációk (látástorzulás, az időérzék, az értelem és az identitás elvesztése), a delírium, a kontrollálatlan motorfunkciók, az amnézia.

Alkohollal keverve hányás, hasmenés jelentkezik, magasabb dózisban ún. K-lyuknak nevezett hatást okoz, ami egy testen kívüli, halálközeli élmény. Hatásai általában 2 órán belül megszűnnek. Hazánkban kábítószernek minősül, vagyis a törvény bünteti mind a fogyasztását, birtoklását és előállítását.

Túladagolás tünetei:

Túl magas dózis elfogyasztása eszméletvesztéshez vezethet.

Elvonási tünetei:

Ritkán számolnak be elvonási tünetekről, és nem jellemző a kényszeres fogyasztás sem.

Veszélyei:

Egészségkárosodás, vizelés- illetve húgyúti problémák jelentkezhetnek, Leggyakrabban paranoiás téveszmék és kóros egocentrikusság fordulhat még elő.

Mi utalhat droghasználatra:

Fehér por kis zacskókban, gyógyszeres ampullák.

Érdekesség:

A fiúk a klubból sorozatban már az első részben ezt a szert ajánlják egymásnak a szereplők (Brian Justinnak), a 21 gramm című filmben pedig Cristina él a ketamin és alkohol kombinációjával.
Betegséglexikon mobil alkalmazás

Kapcsolódó hasznos cikkeink és szolgáltatásaink

A témában feltett olvasói kérdések

Betegséglexikon