Ketamin

A ketamin a humán- és az állatgyógyászatban (kutya, macska, ló) sebészetben használt szer, ám partidrogként is használják a fiatalok.

Hatóanyaga(i):

ketamin-hidroklorid

Tipológia:

disszociatív szer, partidrog, szintetikus drog

Alternatív megnevezés:

I-por, ica, Í, pörgős ica, keta, ilonka, K, különleges K, szuper K, szegények kokainja

Miről ismerhető fel:

fehér por, vagy kis üvegcsékben, ampullákban folyadék formájában kereskednek vele

Felhasználási mód:

A humán- és az állatgyógyászatban (kutya, macska, ló) sebészetben használt szer. A gyógyszerként kapható folyékony, injekciózható ketaminoldatot porrá alakítják (vagy ebben a formában izomba injekciózzák, megisszák), ezért szippantással "élvezhető" leginkább, néha pedig dohány vagy marihuána kíséretében elszívják.

Hatása:

Kis adagban pszichostimuláns, nagyobb adagokban fájdalomcsillapító hatással is rendelkező érzéstelenítő, valamint hallucinogén hatású szer. Megemeli a pulzust és a vérnyomást, émelygést, zsibbadtságot, depressziót, emlékezetkiesést és végzetes légzési problémákat okoz. A felhasználó álomszerű állapotba kerül tőle, minden homályos, lelassult és ködös lesz. Jellemzők továbbá a komoly hallucinációk (látástorzulás, az időérzék, az értelem és az identitás elvesztése), a delírium, a kontrollálatlan motorfunkciók, az amnézia.

Alkohollal keverve hányás, hasmenés jelentkezik, magasabb dózisban ún. K-lyuknak nevezett hatást okoz, ami egy testen kívüli, halálközeli élmény. Hatásai általában 2 órán belül megszűnnek. Hazánkban kábítószernek minősül, vagyis a törvény bünteti mind a fogyasztását, birtoklását és előállítását.

Túladagolás tünetei:

Túl magas dózis elfogyasztása eszméletvesztéshez vezethet.

Elvonási tünetei:

Ritkán számolnak be elvonási tünetekről, és nem jellemző a kényszeres fogyasztás sem.

Veszélyei:

Egészségkárosodás, vizelés- illetve húgyúti problémák jelentkezhetnek, Leggyakrabban paranoiás téveszmék és kóros egocentrikusság fordulhat még elő.

Mi utalhat droghasználatra:

Fehér por kis zacskókban, gyógyszeres ampullák.

Érdekesség:

A fiúk a klubból sorozatban már az első részben ezt a szert ajánlják egymásnak a szereplők (Brian Justinnak), a 21 gramm című filmben pedig Cristina él a ketamin és alkohol kombinációjával.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: