Hírlevelek
Regisztráció

Drogjelző pohár a biztonságos buliért

Jelzi, ha drogot csempésztek az italba

2013.07.02.

Felhívjuk figyelmét, hogy ez a cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, ezért elképzelhető, hogy nem minden adata pontos. Kérjük, az Ön számára kiemelten fontos információkat szükség szerint ellenőrizze!

 HáziPatika.com

Egy új találmány segítségével kiszűrhető, ha drogot csempésznek italunkba: az oldalán lévő csíkok elszíneződnek.

Az amerikai Worcester Polytechnic Institute-on diplomázott Mike Abramson kémiaprofesszorai segítségével fejlesztett ki egy olyan speciális poharat, amely az oldalán lévő csík elszíneződésével jelzi, ha drog került a pohárba.

Mike Abramson azt követően fogott az eszköz kifejlesztésébe, hogy - elmondása szerint - három éve egy buliban valaki drogot tett az italába, amelynek következtében teljesen kiesett pár óra az életéből. Az eszköz használata rendkívül egyszerű: a pohár oldalán egy jelzőcsík van, amely vörösre színeződik a drog hatására. A találmányt hamarosan forgalomba is hozhatják.

Az elmúlt időszakban Magyarországon is egyre több esetről számoltak be, amikor - az egyébként színtelen és szagtalan, folyékony vegyület -, az úgynevezett Gina nevű drogot adták be gyanútlan lányoknak, ezzel "megtörve ellenállásukat". A drog jellemzője, hogy már pár csepp eszméletvesztést okozhat, ráadásul hónapokra törli az összes emléket, ébredés után semmire sem emlékszik a használója az éjszakából. Eddig azt tanácsolták a Ginától tartóknak, hogy csak olyan italt fogyasszanak, amelyet a szemük előtt nyitnak ki. A most kifejlesztett pohár újabb módja lehet a biztonságos bulizásnak.
Betegséglexikon mobil alkalmazás

Kapcsolódó hasznos cikkeink és szolgáltatásaink

A témában feltett olvasói kérdések