Hírlevelek
Regisztráció

Egyetlen kérdéssel kideríthető a drogfüggőség

A mértéke is kiderül

2016.07.09.

Felhívjuk figyelmét, hogy ez a cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, ezért elképzelhető, hogy nem minden adata pontos. Kérjük, az Ön számára kiemelten fontos információkat szükség szerint ellenőrizze!

 HáziPatika.com

Kutatók szerint egyetlen kérdéssel nemcsak a drog- és alkoholfogyasztás egészségtelen szintje határozható meg, hanem a függőség mértéke is.

A Bostoni Egyetem legújabb kutatásából az derül ki, hogy egyetlen kérdéssel nemcsak a drog- és alkoholfogyasztás egészségtelen szintje határozható meg, hanem a függőség mértéke is. Ráadásul az egyszerű szűrőkérdés időnként jobb, mint a hosszabb szűrővizsgálatok.

Drog ABC

A leggyakoribb drogokról, felismerésükről, veszélyeikről minden fontos információt megtalál a HáziPatika.com Drog ABC oldalán!

"Rájöttünk, hogy egyetlen kérdés hatékonyabb lehet a szűrésben és a függőség mértékének meghatározásában is" - nyilatkozta a Journal of Studies on Alcohol and Drugs szaklapban megjelent tanulmány szerzője, dr. Richard Saitz. "A hosszú interjúk és kérdőívek helyett, amelyek akadályt jelentenek az alapellátásban, ez a módszer nagymértékben megkönnyíti az egészségtelen anyaghasználat azonosítását."

Kutatásukban a Bostoni Egyetem kutatói 286 beteget vizsgáltak a Bostoni Orvosi Központ alapellátó intézményben. Az alkoholfogyasztással kapcsolatban azt a kérdést tették fel, hány alkalommal ittak az elmúlt évben egy nap ötnél több italt (férfiak), illetve négynél több italt (nők). Más anyagok használatával kapcsolatban azt a kérdést tették fel, hány alkalommal használtak az elmúlt évben illegális drogot, vagy hányszor használtak vényköteles gyógyszert nem orvosi célból.

 A drogfüggőség mértéke is számít (Fotó: Europress) 
 

A drogfüggőség mértéke is számít (Fotó: Europress)

 

A kutatók ezt követően összehasonlították az alkoholfogyasztásra vonatkozó szűrési eredményeket az alkoholfüggőség referencia szabványaival, és a kábítószer-fogyasztásra vonatkozó szűrési eredményeket a kábítószer-függőség szabványaival. Kiderült, hogy az alkoholszűrő kérdés az alkoholfüggőségben szenvedők 88 százalékát azonosította, a kábítószerre vonatkozó kérdés pedig a drogfüggők 97 százalékát azonosította. A válaszok ritkán voltak pozitívak olyan esetben, amikor a páciens nem szenvedett függőségben. Az egyetlen kérdésből álló teszt eredményei hasonlóak voltak a hosszabb szűrővizsgálatok eredményeihez.
Betegséglexikon mobil alkalmazás